Időben felismerheted a rákot, ha erre odafigyelsz éjjel

GettyImages-918873086
Olvasási idő kb. 4 perc

Kevesen gondolják úgy, hogy a rák egyik figyelmeztető jele lehet egy olyan mindennapi szokás, ami, ha elmaradna, óriási problémát jelentene. A gyakoriságra azonban érdemes figyelni, mert egy ponton túl már a daganatos megbetegedés korai stádiumára is utalhat.

Nem elég csak legyinteni, és az előrehaladott életkor számlájára írni, hanem érdemes figyelni arra, ha egy férfi az éjszaka során sokat jár a mosdóba. Az ingázás nemcsak a sok folyadékfogyasztás után, hanem egy súlyos betegség, a prosztatarák korai stádiumában is jelentkezhet.

Komolyan kell venni a zavaró éjszakai tünetet

A rákszűrés jelentős mértékben növelheti a daganatos megbetegedések túlélési esélyét. A rák bizonyos típusai, különösen a prosztatarák meglétének valószínűsége azonban már azelőtt megmutatkozhat, hogy a prevenciós jelleggel igénybe vett vizsgálaton átesnénk. 

A prosztatarák az egyik leggyakoribb betegség a férfiak körében
A prosztatarák az egyik leggyakoribb betegség a férfiak körébenKanizphoto / Getty Images Hungary

A bőrrák mellett a prosztatarák az egyik leggyakoribb megbetegedés a férfiak körében. A betegség gyakran agresszíven viselkedik, hiszen kezelés nélkül nagyon gyorsan képes átterjedni a szomszédos nyirokcsomókra és szervekre. A betegség egyik árulkodó jele azonban már korai stádiumban, az éjszaka folyamán jelentkezhet. 

A vizelési problémák, a gyakori vécére járás, illetve a fokozott vizelési inger az egyik ismert oka az agresszív prosztataráknak.

A gyakori éjszakai vizelés nem természetes

Tanulmányok kimutatták, hogy az állapotot egy olyan daganat is okozhatja, amely folyamatosan növekszik, és ezáltal a húgycsőnek nyomódik. Az ezzel járó kellemetlen tünet általában a betegség későbbi szakaszában jelentkezik, ezért fontos, hogy azok, akik észlelik magukon a tünetet, minél előbb forduljanak orvoshoz. A prosztatarák általában nem okoz egyéb problémát, amíg a daganat elég nagyra nem nő ahhoz, hogy nyomja a húgyhólyagból kivezető csövet. Ezért lehet az egyik ismertetőjele a gyakori vizelési inger vagy az éjszakai vizelés.

A szűrővizsgálat életet menthet

Az éjszakai vizeletürítés a betegség későbbi szakaszában jellemzően erősödik, és a daganat azonnali kezelést tesz szükségessé. A prosztatarák egyéb tünete lehet még a prosztatamegnagyobbodás vagy -elzáródás, az akadozó vizeletürítés, a véres vizelet vagy ondóürítés, a deréktáji fájdalom, illetve a gyakran jelentkező csontfájdalmak.

A szűrővizsgálat nem csupán akkor fontos, amikor már éjszaka is jelentkeznek a betegség tünetei
A szűrővizsgálat nem csupán akkor fontos, amikor már éjszaka is jelentkeznek a betegség tüneteiTerryJ / Getty Images Hungary

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a prosztatarák általában nem okoz tünetet, amíg a rák elég nagyra nem nőtt ahhoz, hogy nyomja a húgycsövet. Éppen ezért 50 éves kor fölött javasolt a férfiaknak rendszeresen szűrővizsgálatra járni, mert a betegség korai felismerése akár életmentő is lehet. Az urológiai vizsgálat elengedhetetlen akkor is, ha a családi kórkép szerint a hozzátartozók közül valaki már küzdött prosztatarákkal. 

A prosztatarák elkerülhető

Tudományos bizonyíték van arra, hogy a helyes étrend megválasztásával a rák kialakulása elkerülhető. Egyre több kutatás igazolja, hogy a növényi alapú étkezés csökkentheti a betegségek kockázatát, és lassíthatja a terjedését. 

A táplálkozási szokások és a rák közötti összefüggést vizsgáló kutatók megállapították, hogy azok, akik több gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és halat esznek, kevésbé valószínű, hogy rákos megbetegedések miatti kezelésre szoruljanak.

Ezek az élelmiszerek karotinoidokként ismert, természetben előforduló növényi vegyületeket tartalmaznak, amelyek megvédhetik a szervezetet a DNS-károsodástól.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek