Ettől nő meg a nők lába terhesen – és ezt teheted ellene

GettyImages-1260720541

A terhesség során kellemetlen tapasztalás lehet, hogy a régi kedvenc cipők egyszerűen nem mennek már fel a lábadra: nem csak a lábdagadás az ok, tényleg megnőhet a láb várandósság alatt!

A második trimesztertől kezdve sokak tapasztalata, hogy egy számmal nagyobb lábbelikre kell váltani: a szerencsésebbek szülést követően visszatérhetnek régi cipőikhez, de vannak olyanok is, akiknek meg kell barátkozniuk a ténnyel, miszerint teherbe esés előtti lábméretüket örökre elfelejthetik.

Ettől nő meg terhesség alatt a láb

De mi okozza ezt a meglepő változást? Alapvetően kétféle okot kereshetünk a háttérben.

A terhesség súlynövekedéssel jár a legtöbb esetben, ezáltal nagyobb súly nehezedik lábfejünk boltozatára, ami így megnyúlik és ellaposodik.

A hormonok játéka is szerepet vállal ugyanakkor a jelenségben: a relaxin nemcsak a medence körüli szalagokat lazítja el az élettani szülésre készülve, hanem a lábadban találhatókat is. 

Ennek eredményeképp a lábcsontok kiterülnek, széltében nagyobb helyet igényelnek – és talán később sem lesznek már a régiek.

Nem a csontjaid nőnek meg tehát ilyenkor, hanem a szalagjaid válnak lazábbakká, végeredményben ezért lesz szükséged egy számmal nagyobb cipőre.

Segít a lábmasszázs is terhesség idején
Segít a lábmasszázs is terhesség idejénPredrag Popovski / Getty Images Hungary

Egy centi is lehet a különbség

Természetesen a lábméret pontos változásának mértékére is készültek már tanulmányok: ezek szerint 2–10 milliméter közti méretváltozást várhatsz, ami vagy elmúlik a szülést követő hónapban, vagy örök életedre kísér már. Szerencsére ugyanakkor csak az első terhesség után igazán általános és kézzelfogható a méretnövekedés, a későbbi terhességek esetén már nem kimondottan. Az ennek hátterében álló okokat még a kutatóknak sem sikerült megismernie.

Így tehetsz ellene

Lehet tenni is az ellen, hogy nagyobb cipőre kelljen váltanod: a következő tanácsokat érdemes megfogadni várandósan:

  • Minimalizáld a mezítláb töltött időt.
  • Olyan cipőket viselj, amelyek megtámasztják lábadat.
  • Ha dagad a lábad, polcold fel.
  • Olyan cipőt húzz, ami jó keringést biztosít.
  • Masszírozd a lábad.
  • Végezz könnyű testmozgást, például gyalogolj.
  • Ne állj hosszasan.
  • Igyál megfelelő mennyiségű folyadékot.
  • Viselj kompressziós harisnyát.
  • Ne szedj fel több kilót, mint amennyi elkerülhetetlen.

Ha mégis megnőne a lábad minden óvintézkedés ellenére, az természetesen bosszantó, és kifejezetten költséges is lehet lecserélni egy teljes szett cipőt – viszont legalább kiváló indok arra, hogy új lábbeliket vegyél!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra