Miért fáj a hasad a tejtől? Ne keverd össze ezt a két betegséget!

GettyImages-1200141766
Olvasási idő kb. 5 perc

Akinek tejfogyasztás után fáj a hasa, puffad vagy egyéb tünetei vannak, feltehetően a szervezete nem tolerálja a tejcukrot. Becslések szerint – kisebb vagy nagyobb mértékben – minden harmadik magyar laktózérzékeny. Ez egy igen jelentős arány ahhoz képest, hogy a gluténérzékenyek csupán a lakosság egy százalékát teszik ki.

A hasi diszkomfortérzet okai változatosak lehetnek. Az életmódbeli tényezők mellett bizonyos betegségek és néhány élelmiszer is közrejátszhat az elsősorban puffadással járó tünetek megjelenésében. A kiváltó okokra dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa hívja fel a figyelmet.

Nem mindegy, mi okozza a tüneteket

A kellemetlen hasi panaszokat azonban nemcsak tejcukor-érzékenység, hanem tejallergia is okozhatja. A kettő pedig nem ugyanaz, hiszen a kiváltó okok teljesen eltérőek.

A tejfehérje-allergia csak ritkán jelentkezik a felnőtteknél
A tejfehérje-allergia csak ritkán jelentkezik a felnőtteknélOppenheim Bernhard / Getty Images Hungary

Dr. Németh Alíz hangsúlyozta: a tejfehérje-allergia a felnőttek 1-2 százalékánál és a gyermekek 6 százalékánál jelentkezik, amit a gyerekek többsége hároméves kor körül ki is nő. Tejallergia esetén a tejfehérje miatt jelentkeznek a tünetek. A tej kazein és laktalbumin alkotórészeire adott azonnali allergiás válasz, tehát ez egy valódi allergia, ami az immunrendszer működésének zavarából ered.

Ezzel szemben a tejcukor-érzékenység, vagy más néven laktózintolerancia nem betegség, hanem emésztési zavar, kialakulásában az immunrendszer nem érintett, tüneteit egy enzim, a szervezetben a tejcukrot lebontó laktáz enzim hiánya okozza.

Ha pedig a tejcukor a laktáz enzim hiánya miatt a vékonybélből emésztetlenül jut tovább a vastagbélbe, ott zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le. Ez okozza a puffadást, a hasmenést és a görcsöket. A tünetek enyhék és akár súlyosak is lehetnek. A laktózérzékenység kialakulásának oka, hogy a laktáz enzim a kor előrehaladtával csökken a szervezetben, miután tejfogyasztásra leginkább csecsemő- vagy kisgyermekkorban van szüksége a szervezetnek. 

Az allergia veszélyesebb, mint az intolerancia

A tejallergia leggyakrabban csecsemő- vagy kisgyermekkorban jelentkezik tejfogyasztás után. Tünete lehet csalánkiütés, ekcéma, hasmenés, hasi görcsök, hányinger, hányás, puffadás, fulladás, asztma és nyelvduzzanat, nagyon súlyos esetben akár gégevizenyő. 

A tejallergia, amely leginkább gyerekkorban jelentkezik, akár életveszélyes tüneteket is okozhat: ez több mint puffadás
A tejallergia, amely leginkább gyerekkorban jelentkezik, akár életveszélyes tüneteket is okozhat: ez több mint puffadásCatherine Delahaye / Getty Images Hungary

A doktornő szerint tejallergia esetén érdemes komponensalapú vizsgálattal ellenőrizni, hogy a tejfehérje allergén melyik összetevője okozza az allergiát, ugyanis bizonyos komponensek esetén sütve, főzve, tehát hőkezelés után fogyaszthatók a tejtermékek. Más esetben viszont a tejtermékeket, akár még a nyomokban tartalmazó élelmiszereket is teljesen kerülni kell, ami egy elég szigorú diétát jelent. Ez esetben szigorúan kerülni kell a tejfehérje fogyasztását nyomokban is!

A laktózintolerancia tünete lehet a gyakori hasfájás, puffadás. Laktózintolerancia előfordulhat gyerekek körében is, általában ötéves kor felett kezdődik, tüneteinek súlyossága a szervezetben termelődő laktáz mennyiségétől is függ. Felnőttkorban leginkább a tejcukor-érzékenység okoz panaszokat. Ebben az esetben a diéta megengedőbb, mert a laktózmentes tejtermékek fogyaszthatók, egyéni érzékenységtől függően. 

Dr. Német Alíz azt javasolja, hogy a kellemetlen tünetek kialakulása ellen szükség esetén étkezések előtt az érintettek vegyenek be laktáztablettát. Ez a patikában is vény nélkül kapható laktáztabletta az enyhébb eseteknél jelenthet alkalmankénti megoldást. 

Amikor órák múlva reagál a szervezet a tejre

Dr. Németh Alíz kiemelte, hogy a tejfehérje-allergia és a tejcukor-érzékenység mellett létezik még egy harmadik állapot, amikor szintén panaszokat okoz a tejtartalmú ételek fogyasztása. A tejfehérjeintolerancia nem allergia, hanem egy késői reakció, melynek során IgG típusú ellenanyag termelődik a tejfehérjék hatására az immunrendszerben, általában mennyiségfüggően okoz panaszt.

A tünetek órákkal a tejfehérje fogyasztása után lépnek fel: puffadás, teltségérzet, hasi fájdalom, ekcéma, fejfájás, hangulatzavar, széklet változásai (hasmenés, székrekedés). A tejintolerancia igen gyakori betegség, a felnőttek 20-30 százalékát érinti.

Ha puffadást tapasztalsz, ezekre is érdemes gondolni

A laktózérzékenység mellett egyéb problémák is okozhatnak hasi fájdalmat. A puffadás oka lehet például a mozgásszegény életmód, a folyamatos ülőmunka, vagy akár a stressz is. De egy antibiotikum-kúra után is jelentkezhet a kellemetlenség. Ebben az esetben egy probiotikumkúra segíthet a puffadás megszüntetésében. De kiválthatja a hasfeszülést az is, ha magas zsiradék- vagy rosttartalmú ételt fogyasztunk, esetleg, ha sietve, kapkodva fogyasztjuk el az ételt.

Ha problémát okoz a gyümölcscukor felszívódása, szintén okozhat kellemetlen puffadást
Ha problémát okoz a gyümölcscukor felszívódása, szintén okozhat kellemetlen puffadástspline_x / Getty Images Hungary

A puffadás hátterében állhat valamilyen betegség is. Erre utal, ha hányás, hasfájás, görcsök, hasmenés vagy székrekedés társul a kellemetlen feszítő érzéshez. 

Ebben az esetben mindenképp javasolt kivizsgáltatni a háttérben álló okokat, mert egy speciális diéta vagy gyógyszerek segíthetnek a probléma kezelésében.

Puffadást okozhat továbbá a gyulladásos bélbetegség, melynek hátterében epekövesség, hasnyálmirigy-probléma és gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség és colitis ulcerosa) is állhat. A túlzott gáztermelés utalhat fruktóz- (gyümölcscukor-) felszívódási zavarra is, mely a laktózintoleranciához hasonlóan élethosszig tartó diétát igényel.

A kiváltó okok között lehet még kontaminált vékonybélszindróma (SIBO), hisztaminintolerancia, ami a puffadás mellett fejfájást, az arc kipirosodását és hányingert is okozhat, továbbá gluténérzékenység.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek