A hasi diszkomfortérzet okai változatosak lehetnek. Az életmódbeli tényezők mellett bizonyos betegségek és néhány élelmiszer is közrejátszhat az elsősorban puffadással járó tünetek megjelenésében. A kiváltó okokra dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa hívja fel a figyelmet.
Nem mindegy, mi okozza a tüneteket
A kellemetlen hasi panaszokat azonban nemcsak tejcukor-érzékenység, hanem tejallergia is okozhatja. A kettő pedig nem ugyanaz, hiszen a kiváltó okok teljesen eltérőek.
Dr. Németh Alíz hangsúlyozta: a tejfehérje-allergia a felnőttek 1-2 százalékánál és a gyermekek 6 százalékánál jelentkezik, amit a gyerekek többsége hároméves kor körül ki is nő. Tejallergia esetén a tejfehérje miatt jelentkeznek a tünetek. A tej kazein és laktalbumin alkotórészeire adott azonnali allergiás válasz, tehát ez egy valódi allergia, ami az immunrendszer működésének zavarából ered.
Ezzel szemben a tejcukor-érzékenység, vagy más néven laktózintolerancia nem betegség, hanem emésztési zavar, kialakulásában az immunrendszer nem érintett, tüneteit egy enzim, a szervezetben a tejcukrot lebontó laktáz enzim hiánya okozza.
Ha pedig a tejcukor a laktáz enzim hiánya miatt a vékonybélből emésztetlenül jut tovább a vastagbélbe, ott zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le. Ez okozza a puffadást, a hasmenést és a görcsöket. A tünetek enyhék és akár súlyosak is lehetnek. A laktózérzékenység kialakulásának oka, hogy a laktáz enzim a kor előrehaladtával csökken a szervezetben, miután tejfogyasztásra leginkább csecsemő- vagy kisgyermekkorban van szüksége a szervezetnek.
Az allergia veszélyesebb, mint az intolerancia
A tejallergia leggyakrabban csecsemő- vagy kisgyermekkorban jelentkezik tejfogyasztás után. Tünete lehet csalánkiütés, ekcéma, hasmenés, hasi görcsök, hányinger, hányás, puffadás, fulladás, asztma és nyelvduzzanat, nagyon súlyos esetben akár gégevizenyő.
A doktornő szerint tejallergia esetén érdemes komponensalapú vizsgálattal ellenőrizni, hogy a tejfehérje allergén melyik összetevője okozza az allergiát, ugyanis bizonyos komponensek esetén sütve, főzve, tehát hőkezelés után fogyaszthatók a tejtermékek. Más esetben viszont a tejtermékeket, akár még a nyomokban tartalmazó élelmiszereket is teljesen kerülni kell, ami egy elég szigorú diétát jelent. Ez esetben szigorúan kerülni kell a tejfehérje fogyasztását nyomokban is!
A laktózintolerancia tünete lehet a gyakori hasfájás, puffadás. Laktózintolerancia előfordulhat gyerekek körében is, általában ötéves kor felett kezdődik, tüneteinek súlyossága a szervezetben termelődő laktáz mennyiségétől is függ. Felnőttkorban leginkább a tejcukor-érzékenység okoz panaszokat. Ebben az esetben a diéta megengedőbb, mert a laktózmentes tejtermékek fogyaszthatók, egyéni érzékenységtől függően.
Dr. Német Alíz azt javasolja, hogy a kellemetlen tünetek kialakulása ellen szükség esetén étkezések előtt az érintettek vegyenek be laktáztablettát. Ez a patikában is vény nélkül kapható laktáztabletta az enyhébb eseteknél jelenthet alkalmankénti megoldást.
Amikor órák múlva reagál a szervezet a tejre
Dr. Németh Alíz kiemelte, hogy a tejfehérje-allergia és a tejcukor-érzékenység mellett létezik még egy harmadik állapot, amikor szintén panaszokat okoz a tejtartalmú ételek fogyasztása. A tejfehérjeintolerancia nem allergia, hanem egy késői reakció, melynek során IgG típusú ellenanyag termelődik a tejfehérjék hatására az immunrendszerben, általában mennyiségfüggően okoz panaszt.
A tünetek órákkal a tejfehérje fogyasztása után lépnek fel: puffadás, teltségérzet, hasi fájdalom, ekcéma, fejfájás, hangulatzavar, széklet változásai (hasmenés, székrekedés). A tejintolerancia igen gyakori betegség, a felnőttek 20-30 százalékát érinti.
Ha puffadást tapasztalsz, ezekre is érdemes gondolni
A laktózérzékenység mellett egyéb problémák is okozhatnak hasi fájdalmat. A puffadás oka lehet például a mozgásszegény életmód, a folyamatos ülőmunka, vagy akár a stressz is. De egy antibiotikum-kúra után is jelentkezhet a kellemetlenség. Ebben az esetben egy probiotikumkúra segíthet a puffadás megszüntetésében. De kiválthatja a hasfeszülést az is, ha magas zsiradék- vagy rosttartalmú ételt fogyasztunk, esetleg, ha sietve, kapkodva fogyasztjuk el az ételt.
A puffadás hátterében állhat valamilyen betegség is. Erre utal, ha hányás, hasfájás, görcsök, hasmenés vagy székrekedés társul a kellemetlen feszítő érzéshez.
Ebben az esetben mindenképp javasolt kivizsgáltatni a háttérben álló okokat, mert egy speciális diéta vagy gyógyszerek segíthetnek a probléma kezelésében.
Puffadást okozhat továbbá a gyulladásos bélbetegség, melynek hátterében epekövesség, hasnyálmirigy-probléma és gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség és colitis ulcerosa) is állhat. A túlzott gáztermelés utalhat fruktóz- (gyümölcscukor-) felszívódási zavarra is, mely a laktózintoleranciához hasonlóan élethosszig tartó diétát igényel.
A kiváltó okok között lehet még kontaminált vékonybélszindróma (SIBO), hisztaminintolerancia, ami a puffadás mellett fejfájást, az arc kipirosodását és hányingert is okozhat, továbbá gluténérzékenység.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés