Nem nyúlsz félre, ha a presszóscsészét veszed elő, amikor több koffeinre van szükséged – de a rendszeresen teát fogyasztóknak fontos lehet azt is tudniuk, hogy elkészítési módtól függően bizony szinte egy presszókávé erősségét is elérheti az a koffeinmennyiség, melyet bevisznek szervezetükbe. Persze ha gyümölcsteát szeretsz fogyasztani, nem fenyeget az a veszély, hogy túl sok stimuláló anyag kerül szervezetedbe, de a fekete tea rajongóinak érdemes odafigyelni.
A teában eredetileg több a koffein
Kezdjük az alapoktól: a tealevelek átlagos koffeintartalma 3,5 százalék, míg a kávébabé 1,1-2,2 százalék közti. Hogy mitől lesz mégis erősebb egy átlagos kávé? Két oka is van a dolognak:
egyrészt kávét rendszerint forróbb vízzel főzünk, mint teát, másrészt pedig jelentősen nagyobb a mennyisége a felhasznált kávébabnak egy csészére vetítve, mint a beáztatott tealevélnek.
Általánosságban véve tehát igaz az, hogy egy pohár teában kevesebb a koffein, mint egy adag kávéban – de azért van a dologban némi csavar.
Az egyes variációk élénkítő hatása más
Ennek egy része a teavariációkban rejlik.
Bár minden teafajta, a fekete, a zöld és a fehér is a Camellia sinensis növény szárítása során készül, a leveleket az eltérő fajtákhoz máskor szedik le, illetve az oxidáció mértéke is eltérő.
A feketetea-levelek a leginkább oxidáltak – ennek hatására lesz a belőlük készült italnak karakteresebb íze és magasabb koffeintartalma.
Ilyen koffeintartalomra számíthatsz a különböző teák készítésekor:
- Fekete tea: 47–90 mg
- Zöld tea: 20–45 mg
- Fehér tea: 6–60 mg
Persze mindezt akkor tudjuk kontextusba helyezni, ha megismertük a kávé koffeintartalmát: egy átlagos csészében 95 mg koffein található.
A kávé erősségét is elérheti egy pohár tea
Ha figyelmesen olvastál eddig, feltűnhet, hogy a fekete tea akár olyan erős is lehet, mint a kávé: ez úgy érhető el, ha hosszasan áztatod a teát 90-95 fokos vízben. Earl Grey teánál egyperces áztatással még csak 40 mg koffeintartalma lesz az italodnak, ami három perc áztatást követően 59 mg koffeintartalomra nő. Összehasonlításképp: zöld teánál egy perc után 16 mg, három perc után 36 mg lesz a koffeintartalom.
Hogy még bonyolultabb legyen az összkép: a koffeinmentesként forgalomba hozott gyümölcsteák esetében is akad valamennyi koffein a kész italban, de mivel ez mindösszesen 12 mg, nem okozhat gondot a fogyasztása.
A kávé lehet még erősebb is
Felmerülhet a kérdés: vajon az eltérő kávékészítési módok is eltérő erősségű italokat eredményeznek? Igen, ez így van – a teánál valamivel magasabb hőmérsékletű vízben készített kávé mellett lehet cold brew verziókat is készíteni: ezek esetében hideg vízbe áztatod 8–24 órán át a kávét. Ilyenkor másfélszeres kávémennyiséget használsz, ezért a cold brew kávé erősebb lehet, mint a hagyományosan főzött változat.
Aki tehát gyors élénkítő hatásra vágyna, válasszon kávét vagy fekete teát, aki pedig érzékenyebb a koffeinre, az keressen zöld vagy fehér teából készült italokat, és áztassa rövidebb ideig a filtert. Amire mindenképp érdemes figyelni, az a napi koffeinmennyiség: 400 mg fölé ne menjünk, egy alkalommal pedig legfeljebb 200 mg koffeint vigyünk be szervezetünkbe!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés