Ingyen juthatsz hozzá ezekhez a vitamindús gyógynövényekhez

GettyImages-1681415875
Olvasási idő kb. 5 perc

A vitaminokban gazdag zöldségek nem csak a fóliasátor alatt és a konyhakertekben teremnek. A tavasz beköszöntével hamarosan tele lesz az erdő és a mező is olyan csodanövényekkel, melyeket akár ingyen is beszerezhetünk.

A gyógynövényekre vonatkozó szabályok betartása mellett hamarosan ismét feltölthetjük az otthoni gyógynövénykészletünket azokkal a füvekkel és virágokkal, amelyek egész évben segítségünkre lehetnek abban, hogy fizikailag és lelkileg is a lehető legjobb formában legyünk. De vajon melyek ezek a gyógynövények, és melyik mire jó?

Tavaszi kankalin 

Bár a jó idővel egyre kevesebben betegszenek meg, ennek ellenére érdemes már most gondolni arra az időre, amikor gondoskodnunk kell a nehezen múló köhögés csillapításáról vagy a letapadt váladék feloldásáról.

A tavaszi kankalin is a tavasszal begyűjthető gyógynövények közé tartozik
A tavaszi kankalin is a tavasszal begyűjthető gyógynövények közé tartozikCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Ebben lehet segítségünkre a nyálkaoldó, köptető és hurutoldó tulajdonságokkal rendelkező tavaszi kankalin, amit vizelethajtóként is fogyaszthatunk, de jótékonyan hat a köszvényre és a reumára is.

A növényt gyökere nélkül érdemes begyűjteni, szedhetjük tavasztól kora nyárig. Levelei ásványi sókban, magnéziumban és káliumban gazdagok, emellett C-vitamint is tartalmaznak. Az élénksárga virágú gyógynövény könnyen összetéveszthető a szintén ehető sudár kankalinnal, amiből annak védettsége miatt nem szedhetünk. 

Kígyóhagyma

A medvehagymával ellentétben a kígyóhagyma kevésbé ismert fűszernövény. Ez a hazánkban őshonos hagymaféle vadsnidlingként is ismert, és főként cserjésekben és erdőszéleken bukkanhatunk rá. Az enyhén fokhagymaízű levelekben gazdagon van A- és C-vitamin, emellett vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot és kalciumot is tartalmaznak. 

A kígyóhagyma szinte észrevétlenül bújik meg a mezőn
A kígyóhagyma szinte észrevétlenül bújik meg a mezőnGetty Images Hungary

A kígyóhagyma javítja a vérkeringést, tisztítja a vért, csökkenti a koleszterinszintet, és megakadályozza a vérrögképződést, továbbá elpusztítja a szájüreg és az emésztőcsatorna baktériumait. 

Tavaszi böjt alkalmával pedig kiváló béltisztító lehet ez az étvágygerjesztő és gyomorerősítő gyógy- és fűszernövény.

Ibolya

A tavasz egyik hírnökét, az ibolyát is régóta használják gyógynövényként a népi gyógyászatban. A lila virágokból készült tea köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő, a virág gyökeréből főzött ital pedig hurutoldó. Az illatos, édeskés ízű növény egészségre gyakorolt hatását élvezhetjük akkor is, ha édességek vagy húsból készült ételek fűszerezésére használjuk.

Az ibolya kiváló ízesítője lehet a desszerteknek is
Az ibolya kiváló ízesítője lehet a desszerteknek isArterra / Getty Images Hungary

Tyúkhúr

Az egészséges zöldségekből összeállított salátánkat akár már most is ízesíthetjük a testsúly csökkentésére, vizelethajtásra és hashajtóként is gyakran alkalmazott tyúkhúrral. De kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentésre, a torokfájás és a láz csillapítására, vese- és májtisztításra és a vesekövek oldására. 

A tyúkhúr akár már hóolvadástól megtalálható a mezőn
A tyúkhúr akár már hóolvadástól megtalálható a mezőnkyoshino / Getty Images Hungary

Méregtelenítő hatásának köszönhetően a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas.

A tyúkhúrból főzött tea használható továbbá reuma, aranyér, fekély, székrekedés, pikkelysömör, bőrviszketés, álmatlanság és gyomorsav-túltengés esetén is.

Csalán

A tyúkhúrhoz hasonlóan nem kell már várni a csalán megjelenésére sem, vízhajtó, méregtelenítő hatását már most is élvezhetjük, ha teát főzünk belőle. A rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmazó csalán továbbá csökkenti az ízületi gyulladást, enyhíti a szénanáthát, mérsékeli a vérnyomást, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, keringésjavítóként csökkenti a vér húgysavszintjét.

A csalán számos módon beilleszthető az étrendünkbe
A csalán számos módon beilleszthető az étrendünkbeAngel Santana / Getty Images Hungary


A csalán számos módon beiktatható az étrendbe, készíthetünk belőle teát, tésztaszószt, főzeléket vagy akár szörpöt is. Annak ellenére, hogy a növény minden része gyógyító hatású, tavasszal a felső hajtásvégeket, ősszel pedig a gyökerét célszerű felhasználni.

Nem véletlenül tartották régen varázsszernek a sokak által kedvelt medvecukorban is megtalálható édesgyökeret, melyet már az ókori Rómában is használtak a népi gyógyászatban. Ha szeretnéd megtudni, milyen jótékony hatással van a gyógynövény az egészségünkre, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek