A gyógynövényekre vonatkozó szabályok betartása mellett hamarosan ismét feltölthetjük az otthoni gyógynövénykészletünket azokkal a füvekkel és virágokkal, amelyek egész évben segítségünkre lehetnek abban, hogy fizikailag és lelkileg is a lehető legjobb formában legyünk. De vajon melyek ezek a gyógynövények, és melyik mire jó?
Tavaszi kankalin
Bár a jó idővel egyre kevesebben betegszenek meg, ennek ellenére érdemes már most gondolni arra az időre, amikor gondoskodnunk kell a nehezen múló köhögés csillapításáról vagy a letapadt váladék feloldásáról.
Ebben lehet segítségünkre a nyálkaoldó, köptető és hurutoldó tulajdonságokkal rendelkező tavaszi kankalin, amit vizelethajtóként is fogyaszthatunk, de jótékonyan hat a köszvényre és a reumára is.
A növényt gyökere nélkül érdemes begyűjteni, szedhetjük tavasztól kora nyárig. Levelei ásványi sókban, magnéziumban és káliumban gazdagok, emellett C-vitamint is tartalmaznak. Az élénksárga virágú gyógynövény könnyen összetéveszthető a szintén ehető sudár kankalinnal, amiből annak védettsége miatt nem szedhetünk.
Kígyóhagyma
A medvehagymával ellentétben a kígyóhagyma kevésbé ismert fűszernövény. Ez a hazánkban őshonos hagymaféle vadsnidlingként is ismert, és főként cserjésekben és erdőszéleken bukkanhatunk rá. Az enyhén fokhagymaízű levelekben gazdagon van A- és C-vitamin, emellett vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot és kalciumot is tartalmaznak.
A kígyóhagyma javítja a vérkeringést, tisztítja a vért, csökkenti a koleszterinszintet, és megakadályozza a vérrögképződést, továbbá elpusztítja a szájüreg és az emésztőcsatorna baktériumait.
Tavaszi böjt alkalmával pedig kiváló béltisztító lehet ez az étvágygerjesztő és gyomorerősítő gyógy- és fűszernövény.
Ibolya
A tavasz egyik hírnökét, az ibolyát is régóta használják gyógynövényként a népi gyógyászatban. A lila virágokból készült tea köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő, a virág gyökeréből főzött ital pedig hurutoldó. Az illatos, édeskés ízű növény egészségre gyakorolt hatását élvezhetjük akkor is, ha édességek vagy húsból készült ételek fűszerezésére használjuk.
Tyúkhúr
Az egészséges zöldségekből összeállított salátánkat akár már most is ízesíthetjük a testsúly csökkentésére, vizelethajtásra és hashajtóként is gyakran alkalmazott tyúkhúrral. De kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentésre, a torokfájás és a láz csillapítására, vese- és májtisztításra és a vesekövek oldására.
Méregtelenítő hatásának köszönhetően a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas.
A tyúkhúrból főzött tea használható továbbá reuma, aranyér, fekély, székrekedés, pikkelysömör, bőrviszketés, álmatlanság és gyomorsav-túltengés esetén is.
Csalán
A tyúkhúrhoz hasonlóan nem kell már várni a csalán megjelenésére sem, vízhajtó, méregtelenítő hatását már most is élvezhetjük, ha teát főzünk belőle. A rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmazó csalán továbbá csökkenti az ízületi gyulladást, enyhíti a szénanáthát, mérsékeli a vérnyomást, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, keringésjavítóként csökkenti a vér húgysavszintjét.
A csalán számos módon beiktatható az étrendbe, készíthetünk belőle teát, tésztaszószt, főzeléket vagy akár szörpöt is. Annak ellenére, hogy a növény minden része gyógyító hatású, tavasszal a felső hajtásvégeket, ősszel pedig a gyökerét célszerű felhasználni.
Nem véletlenül tartották régen varázsszernek a sokak által kedvelt medvecukorban is megtalálható édesgyökeret, melyet már az ókori Rómában is használtak a népi gyógyászatban. Ha szeretnéd megtudni, milyen jótékony hatással van a gyógynövény az egészségünkre, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés