Kisebb az esélyed a demenciára, ha legalább ezt a végzettséget megszerezted

GettyImages-1500285927
Olvasási idő kb. 4 perc

A kutatók rájöttek arra, mennyi időt kell az iskolapadban eltölteni ahhoz, hogy csökkenjen a demencia kialakulása. Kiderült ugyanis, hogy minél hosszabb ideig részesül valaki oktatásban, annál jobban védett lesz a kognitív hanyatlással szemben.

Talán kevesen gondolták volna, hogy a középiskola befejezése, a főiskolai és az egyetemi tanulmányok vagy más felsőfokú végzettség megszerzése drámaian csökkenthetik a demencia kialakulásának esélyét, továbbá késleltetik a memóriavesztés első tüneteit. Érettségi vagy diploma nélkül akár 20 évvel korábban is kialakulhat a demencia.

Már fiatalon el kell kezdeni a megelőzést

Ma már közismert, hogy a memória rendszeres fejlesztése, edzése az agyműködést serkentő ételek fogyasztása és bizonyos étrend-kiegészítők szedése az életkor előrehaladtával megóvhat bennünket a feledékenységtől, vagy az elme egyéb hanyatlásától, amely az olyan súlyosbodó betegségből ered, mint a demencia.

Az időskori feledékenység is a demencia egyik velejárója
Az időskori feledékenység is a demencia egyik velejárójaRealPeopleGroup / Getty Images Hungary

De ma már azt is tudjuk, nem elég csupán idős korban elkezdeni arról gondoskodni, hogy megőrizzük az elménk egészséges működését.

A világ legkiválóbb egyetemein végzett új kutatások ugyanis feltárták, hogy az életmóddal kapcsolatos döntéseink már fiatalkorunktól kezdve befolyásolhatják a demencia kockázatát, illetve azt, hogy mikor, melyik életszakaszban és milyen formában kezdődik el a kognitív hanyatlás. Különösen igaz ez az oktatással kapcsolatban.

Óv a tanulás a demenciától

A kutatók legutóbb arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző iskolázottsági szintek hogyan befolyásolják a megélt életkort, valamint a demencia kialakulásának valószínűségét. A vizsgálatban csaknem 16 ezer felnőtt vett részt, közülük mintegy 3500-nál valamikor demencia tüneteit tapasztalták. A kutatók azt vizsgálták, hogy a legtöbb résztvevőnél milyen életkorban jelentkeztek először a tünetek, és azt elemezték, hogy ez különbözik-e az iskolai végzettség, származás és nem szerint. 

Az egyetemi diploma megszerzése is segíthet meggátolni az időskori demencia kialakulását
Az egyetemi diploma megszerzése is segíthet meggátolni az időskori demencia kialakulásátJohn Giustina / Getty Images Hungary

Azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik nem fejezték be a középiskolát, szignifikánsan nagyobb volt a kockázata annak, hogy kialakul a demencia, hiszen a legtöbb ilyen végzettségű embernél a tünetek már 65 éves kor előtt jelentkeztek. Ezzel szemben a főiskolai végzettséggel rendelkezőknél a demenciát jellemzően 85 éves koruk körül tapasztalták.

A középiskolai végzettséggel nem rendelkezők esetében is sokkal nagyobb volt a demencia kialakulásának esélye életük során, sőt kiderült az is, hogy a nők sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a férfiak. Az adatok azt bizonyították, hogy a középiskolai végzettséggel nem rendelkező férfiaknál csaknem 42 százalék volt a demencia kockázata, szemben a főiskolát végzett férfiak mintegy 22 százalékával.

Az érettségivel nem rendelkező nőknél 45 százalékos volt a demencia kockázata, míg a főiskolát végzett nők 27 százalékával.

A hosszú tanulóévek késleltetik a memóriavesztést

A kutatás azonban kristálytisztán világossá tette, minél több oktatásban részesül valaki, annál jobban védett lesz a demenciával szemben. A középiskola befejezése, főiskolai tanulmányok vagy felsőfokú végzettség megszerzése drámaian csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát, késlelteti a memóriavesztés első tüneteit és megvédheti az agyat.

Nem csupán a viselkedés, hanem a kommunikáció során használt kifejezések, szavak is árulkodhatnak a demenciáról. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mit üzen az elménk állapotáról a szóhasználatunk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek