Az első tampon fából volt - így menstruáltak őseink

GettyImages-626173166

Már Egyiptomban is használtak a tamponhoz hasonló eszközöket a nők: a menstruációs eszközök, így a tampon is hosszú utat jártak be addig, míg ma ismert formáikat elnyerték.

Skóciában már ingyen juthatnak hozzá a nők a menstruációs termékekhez, melyek használatával menstruációjuk ideje alatt a legtöbben ugyanúgy élhetik életüket, mint más napokon.

Persze a boltok polcain található termékekért még a skót nőknek is fizetniük kell, de önkormányzatokon és oktatási intézményekben elérhetők az ingyen tamponok és egészségügyi betétek is.

De milyen formában léteztek ezek egykor, és milyen evolúció végén jutottak el a ma már applikátorral vagy szárnyakkal felszerelt tamponokig vagy a tanga szabásvonalát is hűen kísérő betétekig?

Tampon a régmúltból

Az egyiptomi nők tamponjai papiruszból készültek, a görög és római asszonyok pedig fatampon köré helyezett nedvszívó anyaggal vészelték át ciklusuk első napjait. Japánban a papír volt a megoldás, az amerikai őslakosok pedig mohát és állati bőrt vetettek be. Mindenki azt használta, ami a leginkább elérhető volt számára – ezek teljesen természetes anyagok voltak.

Az efféle rongyoknál tulajdonképpen bármi jobb volt, még a korai tamponok is
Az efféle rongyoknál tulajdonképpen bármi jobb volt, még a korai tamponok isThe Washington Post / Getty Images Hungary

A kezdeti tamponokra és egyéb segédeszközökre ugyanakkor jóval kevesebbszer volt szükségük, mint a mai nőknek. Ennek két oka van, de egyik sem olyasmi, amin meg kellene lepődnöd: 

egyrészt ma sokkal fiatalabb korban kezdenek menstruálni a lányok, mint annak idején, másrészt a születésszabályozás vívmányainak köszönhetően kevesebb gyermeket szülnek,

ezáltal kevesebb menstruációjuk is marad ki. Jó darabig tehát nem is volt olyan nagy az igény arra, hogy átgondoltabb termékek szülessenek: a sok terhesség és szoptatással eltöltött idő alatt a nők ritkán találkoztak vérrel a fehérneműjükön.

A betétek története

Az 1800-as években azonban üzleti lehetőséget láttak meg a menstruációban, a Lister’s Towels pedig 1896-ban piacra lépett az első eldobható betéttel. Ez eredetileg a szülő nőknek adott csomag része volt, mely a posztpartum vérzéssel való megbirkózást segítette. A nők azonban rájöttek arra, hogy ugyanezt a terméket használhatják menstruációnál is – így végre nem véres rongyokat kellett kiszedniük alsóneműjükből, hanem eldobható, ezáltal diszkrétebb termékeket vihettek magukkal.

Menstruációs bugyit is készítettek már ekkor is: igaz, ez leginkább a mosható pelenkákra hajazott robusztus gumi külsejével.

A menstruációs eszközök története tele van fura kacskaringókkal: ez egy öv, amely a betétet tartotta a helyén
A menstruációs eszközök története tele van fura kacskaringókkal: ez egy öv, amely a betétet tartotta a helyénThe Washington Post / Getty Images Hungary

A huszadik század egy kifejezetten véres eseménye komoly változást hozott a menstruációs termékek terén. A II. világháború alatt észrevették, milyen jól szívja a cellulóz a vért – a Kotex pedig ebből kezdett eldobható, de még nem ragasztószalagos hátoldalú betéteket gyártani.

A kehely sem modern hóbort

A harmincas években Leona Chalmers szabadalmaztatta a menstruációs kelyhet, Dr. Earle Haas pedig a tampont. A szabadalmat a Tampax vásárolta fel, majd elkezdte gyártani az első modern tamponokat is. Elsőként az úszók és a táncosok kezdték használni ezeket – élvezték, hogy teljes mozgásszabadságot kaptak, nem kellett mindenféle kapcsokkal és egyéb eszközökkel rögzíteniük a betéteket alsóneműjükhöz.

A szűz nők azonban maradtak a betéteknél, melyeket erre a célra fejlesztett övvel csatoltak fel. Ők nem tudtak profitálni az olyan találmányokból, mint az előre síkosított tampon, mely az elképzelés szerint a még az eszköz használatában tapasztalatlan nők számára is könnyű felhelyezést tett lehetővé.

Az első modern tamponok még erőteljesen super méretűek voltak
Az első modern tamponok még erőteljesen super méretűek voltakThe Washington Post / Getty Images Hungary

Az öntapadós betétek forradalma

A hatvanas-hetvenes években aztán végre megszülettek a ragasztócsíkos betétek, valamint elkezdték a tamponokat a még szűz nők számára is népszerűsíteni. 

Igaz, volt néhány elhajlás is ebben az időszakban: illatosított tampon, valamint poliészterből készült változat is a piacra került: az utóbbi kapcsán ismerte meg a világ a toxikus sokk szindrómát.

Be is vonták a piacról.

Megjelentek az organikus tamponok is, az innováció pedig azóta is folyamatos: applikátorral árult, kis szárnyakkal készített, minél áramvonalasabbra tervezett változatok jelennek meg. A betétek igyekeznek a pamut puhaságát nyújtani. A tisztasági betétek a legkülönbözőbb bugyifazonokhoz illeszkednek, illatosított változatban igyekeznek megnyerni minket, hogy megvegyük őket – s közben a modern fogamzásgátlásnak köszönhetően van, aki nem is igazán menstruál. Ugyanakkor visszatértek a kelyhek, mosható betétek és menstruációs bugyik: ma már rengeteg lehetőség közül választhatunk.

Ez már egy egész modern verzió
Ez már egy egész modern verzióThe Washington Post / Getty Images Hungary

A menstruáció sem szitokszó többé: száz éve a betétmárkák nevét sem nagyon akarták kimondani a nők, mára viszont a menzeszről beszélni többé nem szégyen. A menstruációs szegénység azonban továbbra is velünk él: máig vannak, akik rongyokra vagy vattára kényszerülnek, esetleg semmit sem tudnak használni vérzésük idején. Itthon is sok lányt érint a szegényebb rétegekből a jelenség, melynek felszámolása fontos feladat lesz a női esélyegyenlőség soha el nem fogyó teendői közt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra