Ez történik, ha soha nem mosod meg a talpad

GettyImages-500049539

Ha elhanyagolod a talpad mosását, rosszabb is történhet annál, hogy büdös lesz a lábad.

Miért fontos megmosni a talpat?

Könnyen abba a hitbe ringathatod magad, hogy a talpad nem szorul különösebb mosásra, hiszen fürdés közben éppen elegendő nedvesség éri. Bőrgyógyászok azonban arra figyelmeztetnek, hogy könnyelműségednek meglehet az ára, ezért elengedhetetlen, hogy szappant és meleg vizet használva alaposan átdörzsöld a lábad – fokozott figyelmet fordítva a lábujjak és a talp közötti részre. Ha ezt mégis elmulasztod, a következő negatív következményekkel számolhatsz.

1. Kellemetlen szagok

A lábszag gyakran abból adódik, hogy a baktériumok „felfalják” a lábadon lévő izzadságot. A jó hír, hogy a probléma megelőzéséhez csak a megfelelő higiéniára kell ügyelned. Ha a tisztálkodási rutinod részeként rendszeresen megmosod a lábad – kitérve a talpadra is –, azzal meggátolhatod, hogy a baktériumok tevékenysége miatt kellemetlen szagok keletkezzenek.

Nem elég, ha fürdés közben vizes lesz a lábad
Nem elég, ha fürdés közben vizes lesz a lábadPonyWang / Getty Images Hungary

2. Gombás vagy bakteriális fertőzések

Mivel a baktériumok a nedves, sötét helyeket szeretik (pont amilyen a cipők és a zoknik belseje is), ilyen körülmények között gyorsan képesek elszaporodni, majd gombás, bakteriális vagy vírusos fertőzéseket okozni.

Ennek tipikusa példája a lábgomba és a gombás körömfertőzés.

Fontos tudni, hogy a kezeletlen lábfertőzések egyes esetekben súlyos szövődményeket vonhatnak maguk után, amelyek akár amputációhoz is vezethetnek – különösen azoknál a betegeknél, akiknek legyengült az immunrendszerük, vagy olyan alapbetegségben szenvednek, mint a cukorbetegség.

Újabb nyomós ok, hogy odafigyelj a higiéniára! Ebbe nemcsak a lábmosás és a körmeid ápolása tartozik bele, hanem az is, hogy mindig tiszta legyen a zoknid, illetve hogy két használat között hagyd megszáradni a cipőd.

A fertőzések elkerülése végett gyermekednek is segíts megmosni a lábát
A fertőzések elkerülése végett gyermekednek is segíts megmosni a lábátWestend61 / Getty Images Hungary

3. Száraz, repedezett bőr

Bár a száraz, repedezett bőrért – ami tipikusan a sarok környékét érinti – általában nem a hiányos (vagy nem létező) lábmosási szokások felelősek, szorosan kapcsolódik a higiéniához. Az elhalt bőr azért halmozódhat fel, mert túl sokáig áztatod magad a vízben vagy nem gondoskodsz a lábfejed hidratálásáról.

Ennek elkerülése érdekében az ajánlásokban azt javasolják, hogy fürdés után mielőbb kezeld a bőröd valamilyen lábápoló formulával. A legjobb eredményt azokkal a készítményekkel érheted el, amelyek 10–25 százalékos arányban karbamidot, alfa-hidroxisavat vagy szalicilsavat tartalmaznak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra