Szuperoltással rukkol elő a Pfizer és a Moderna is, erre készülnek

covid oltás mellékhatás 2
Olvasási idő kb. 3 perc

Közegészségügyi győzelmet remélnek a vakcinagyártók az új szuperoltástól, mely az influenza és a Covid ellen egyszerre lehet hatásos.

Bejelentette a Moderna, hogy sikerrel zárta le a Covid és az influenza ellen fejlesztett kombinált oltása tesztjének harmadik, klinikai fázisát. 

Az új szuperoltás két betegség ellen született meg

A Moderna harmadik fázisú kísérletében közel 8000 résztvevő vett részt két korcsoportban. A beoltottak egyik fele 50-64 év közötti felnőtt volt, a többiek 65 év felettiek. Amint arról a ScienceAlert is beszámolt, mindkét csoportban randomizálták azt, hogy ki kapja az új oltást: voltak, akik a kombinált szupervakcinát kapták meg, mások pedig külön Covid- és influenzaoltást. A vizsgálat értékelte a szupervakcinák a biztonságosságát, az oltás utáni reakciókat, illetve a vakcinák által kiváltott immunválaszt is. 

Szuperoltással védenének a covid és az influenza ellen
Szuperoltással védenének a covid és az influenza ellenElva Etienne / Getty Images Hungary

Az eredmények alapján kiderült, hogy a kombinált vakcina mindkét korcsoportban magasabb immunválaszt váltott ki a Covid és három influenzatörzs ellen, mint a különálló oltások.

Az oltási mellékhatások hasonlók voltak a kísérleti és a kontrollcsoportban egyaránt. A legtöbb mellékhatás mindkét csoport tagjainál izomfájdalom, fáradtság és az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom volt.

Bár a kísérleti eredmények ígéretesek, még nem publikálták őket hivatalosan, és a független szakértői vizsgálat is várat magára. A továbbiakban valószínűleg fiatalabb korosztályon is tesztelik majd a szuperoltásokat.

Pár hónapja hasonlóan pozitív eredményekről számolt be egy másik vakcinagyártó is. A Pfizer és német partnere, a BioNtech kombinált Covid és influenzavírus elleni oltóanyaga mind a korai, mind a késői tesztelési fázisban hatékonynak mutatkozott. Az utolsó klinikai vizsgálatok után, akár már 2024-ben piacra dobnák a kombinált vakcinát.

A kombinált oltások előnyei nem elhanyagolhatóak a gyártók szerint

A szakértők úgy vélik, a kombinált oltásoknak számos előnye van, az, hogy kettő helyett elég egy vakcinát beadni, csökkenti a költségeket és a tárolási igényeket egyaránt. Ez különösen a szegényebb országok számára jelent hatalmas lehetőséget a betegségek megelőzésére.

Hazánkban is használnak kombinált oltásokat, többek között a gyermekek számára kötelező MMR és Di-Per-Te vakcináknál. Előbbi kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen, míg a második a szamárköhögés, a tetanusz, azaz a merevgörcs és a diftéria ellen véd, és már 1948 óta alkalmazzák

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek