Szúnyogcsípés után ezek a jelek utalnak riasztó trópusi betegségre

GettyImages-617694728
Olvasási idő kb. 3 perc

Noha a legtöbben egy-két hét után felépülnek a már Magyarországon sem ismeretlen dengue-lázból, egyeseknél a trópusi betegség életveszélyes formája is kialakulhat. Eláruljuk, milyen jelekből gyanítható a tigrisszúnyogok okozta fertőzés.

Mint arról már korábban a Dívány is írt, hétről hétre egyre több magyarnál diagnosztizálnak dengue-lázat. Noha eddig csak a különféle egzotikus országban nyaralók fertőződtek meg, a szakemberek szerint csupán idő kérdése, hogy Magyarországon is regisztrálják az első itthon szerzett fertőzéses esetet, miután a betegséget terjesztő,

Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Karib-térségben és Délkelet-Ázsiában honos tigrisszúnyogokkal már hazánkban is találkozhatunk.

Egy átlagos vírusfertőzésre hasonlít

Az Európa-szerte terjedő, potenciálisan halálos kimenetelű trópusi betegség okozta panaszok egy átlagos vírusfertőzés tüneteire hasonlítanak, ám súlyosabb esetekben orvosi kezelésre lehet szükség – írja az Egészségkalauz a 24.hu által megkérdezett szakértő által elmondottakra hivatkozva.

A szúnyogok terjesztette trópusi betegség már Európában is terjed
A szúnyogok terjesztette trópusi betegség már Európában is terjedTek Image/science Photo Library / Getty Images Hungary

Péterfi Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Infektológiai Osztályának vezetője szerint a nagyobb probléma akkor keletkezik, ha egy beteg újrafertőződik a vírus egy másik típusával. A szakértő kiemelte, hogy a kórokozónak négy változata van, immunitást szerezni pedig csak az adott szerotípussal szemben lehet.

Súlyossá is válhat a szúnyogok által terjesztett betegség

A betegség, mint írják, 4-10 nappal a csípés után, általában influenzaszerű tünetekkel jelentkezik. Jellemző lehet ilyenkor a 2-7 napig tartó, „hullámzó” láz egyszer alacsony, egyszer magas értékekkel. A megemelkedett testhőmérsékletet arcpír is kísérheti, de a beteg súlyos fejfájást, szem mögötti fájdalmat, izom- és ízületi panaszokat is tapasztalhat. Emellett jelentkezhet

hányinger és hányás is, továbbá a megduzzadt nyirokcsomók jól kitapinthatóvá válhatnak.

A fertőzés második hetében lapos, vörös kiütések jelenhetnek meg testszerte, de tünet lehet a tenyéren és a talpon a viszketés és hámlás is – tették hozzá. Noha a betegségből többnyire egy-két hét alatt felépülnek az érintettek, a kórlefolyás az esetek 5 százalékában súlyossá is válhat. Ráadásul

az akár életveszélyes tünetek általában a dengue-láz kezdeti hullámának vége után egy-két nappal jelentkeznek, amikor a beteg már jobban érzi magát.

A betegség súlyosabb panaszai közé tartozik az erős gyomorfájdalom, a szapora légzés, az orr- és fogínyvérzés, az ismétlődő rosszullétek, és a beteg rendkívül fáradtnak érezheti magát, de előfordulhat ezek mellett nyugtalanság, valamint véres hányás, véres széklet is. 

Az EU-ban is egyre több a fertőzött

A trópusi és szubtrópusi országokban a dengue-láz a malária után a második leggyakoribb szúnyog által terjesztett fertőzés. Napjainkban 110 országban van jelen a kórokozó és a fertőzést átvivő szúnyogfajta. Az Európai Unióban (EU) tavaly összesen 130 megbetegedést jegyeztek fel, amely csaknem duplája az azt megelőző évinek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek