Így kerüld el a szőrtüszőgyulladást: tippek a szakértőtől a problémamentes szőrtelenítéshez

GettyImages-1309983186

Nyáron, a rövidnadrágok és ujjatlan felsők időszakában nagy gonddal igyekszünk megszabadulni nem kívánt szőrszálainktól, az eredmény azonban sajnos nem mindig kifogástalan. Az apró, piros pöttyök elleni küzdelem azonban sikeres is lehet – bőrgyógyász szakértő mondja el, mire kell figyelni.

A szőrtüszőgyulladás gyakori és többnyire ártalmatlan probléma: férfiaknál borotválkozás után az arcon, nőknél pedig leginkább a lábszáron és az intim területeken alakulhatnak ki pattanáshoz hasonló, vörös, viszkető, esetleg égő duzzanatok, amelyek közepén genny is előfordulhat. A szőrtüszőgyulladás bakteriális eredetű fertőzés, és annak érdekében, hogy elkerüljük, érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt.

Tiszta bőr, tiszta eszközök

„Bármilyen szőrtelenítési módszert is választunk, azt tiszta bőrön végezzük, tiszta eszközökkel” – figyelmeztet dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyász szakorvosa. „Lényeges, hogy megfelelően hidratált legyen a bőr, tehát használjunk testápolót rendszeresen. Ha száraz a bőr, akkor nagyon könnyen apró mikrosérülések keletkeznek rajta a szőrtelenítés során vagy akár attól függetlenül is, és ezeken a kis mikrosérüléseken keresztül sokkal könnyebben behatol a baktérium” – magyarázza a szakember.

Borotválkozás előtt fontos a bőr síkosítása és puhítása
Borotválkozás előtt fontos a bőr síkosítása és puhításaTim Platt / Getty Images Hungary

Kerüljük a szoros ruházatot

Szőrtüszőgyulladás azonban kialakulhat egyéb tényezők, például a – nyáron nem ritka – fokozott izzadás miatt is, leginkább a hajlatokban. „Ha ugyanis nagyon fel van ázva a bőr, az ugyanúgy hajlamosít bakteriális fertőzés kialakulására.

Ezt még esetleg elő tudja segíteni egy szoros ruházat is, ami egyrészt fokozza az izzadást, másrészt a szőrtüszőnyílásokat elzárja, és a természetes ürülési folyamatot meggátolja.

Ha nincs biztosítva ez a természetes ürülés a tüszőben, ott előbb-utóbb a baktériumok megtelepednek, és elszaporodnak” – hangsúlyozza dr. Kósa Péter. A bakteriális fertőzésekre hajlamosíthat még a cukorbetegség és az elhízás is; valamint az, ha a szőrszálaink nem kifelé nőnek, hanem visszahajolnak, és a bőr alá növekednek. Ezt rendszeres bőrradírozással tudjuk megelőzni.

A tartós szőrtelenítés előnyei

„Ha valakinél gyakran alakul ki szőrtüszőgyulladás, akkor egyértelműen tartós szőrtelenítési módszert kell választanunk. Ez a lézeres szőrtelenítést jelenti, a borotválás és epilálás sajnos nem jelent megoldást. Természetesen a fénnyel való szőrtelenítés sem jelent örökös megoldást, ezt többször meg kell ismételni, akár pár évente újra végezni” – mondja a bőrgyógyász. A férfiaknál is gyakran előfordulnak begyulladt szőrtüszők, leginkább a szakálltájékon. „Ezekben az esetekben a kezelés egy egyszerű fertőtlenítő oldattal történhet, komolyabb eseteknél akár még gyógyszeres kezelés is elképzelhető” – avat be a szakember.

A kulcsszavak: higiénia és hidratálás

Bármilyen szőrtelenítési módszert választunk is tehát, a folyamat előtt érdemes a bőrt síkosítani és puhítani. A gyulladások megelőzése érdekében otthon is használjunk fertőtlenítő oldatokat a folyamat befejezéseként, valamint fertőtlenítsük a használt eszközt. Két szőrtelenítés között pedig ne felejtsük el a rendszeres hidratálást. Az enyhe szőrtüszőgyulladások maguktól gyógyulnak, tehát viszonylag ártalmatlan és könnyen kezelhető kórképről van szó, de a kellemetlenségek elkerülése érdekében fontos a higiéniai szabályok betartása. Ha pedig ennek ellenére gyakran előfordulnak a kényes területeken a piros pöttyök, érdemes a tartós szőrtelenítést választani.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra