A szőlőtermesztés több ezer éve a kultúra része. A csemegeszőlő bogyóját fogyasztjuk frissen, a borszőlő gyümölcséből készül bor, pezsgő, pálinka, és a szőlőmagból kinyert olaj felhasználására is találunk lehetőséget a gasztronómia és a kozmetikai ipar területén. Ha azt gondolnád, ennél több mindenre nem használható egy növény, akkor nagyon tévedsz, mert a szőlő levelét sok országban, így a Földközi-tenger medencéjében is csemegeként tartják számon. És akárcsak a gyümölcs, a levél is szuperegészséges! Lássuk, miért is tesz jót a fogyasztása!
Nemcsak ehető a levél, de finom is
Valójában a mediterrán országok, például Törökország, Görögország és Bulgária, specifikus szőlőfajtákat termesztenek, melyeknek levele különösen alkalmas fogyasztásra, akár frissen, akár tartósítva. Magyarországon sem ismeretlen a szőlőlevél ilyenfajta felhasználása a török hódoltság ideje óta. Számos receptet is találunk, hogyan tálalhatjuk mindenféle töltött formában, ha nyitottak vagyunk a nem szokványos alapanyagok irányába. Én először töltött káposztában kóstoltam, amikor nagynénémnek elfogyott a káposztalevele, és a gombócok felét szőlőlevélbe csomagolta. Akkora sikere volt, hogy azok fogytak el először.
Éppúgy, mint a szőlő, bioaktív vegyületek forrása
Régóta tanulmányozzák már, hogy milyen jótékony hatása van a szőlő gyümölcsének, a szőlőmagolajnak vagy akár a mérsékelt borfogyasztásnak az egészségünkre. Nem kivétel ezalól a szőlőlevél sem, és a vizsgálatok rávilágítottak, mennyire egészséges alapanyag, aminek kifejezetten pozitív élettani hatásai vannak. Bebizonyosodott, hogy éppúgy, mint a gyümölcs, kiváló forrása a bioaktív molekuláknak (rezveratrol, flavonoidok, tanninok, karotinoidok, zeaxantin), és találunk benne C-, A-, K- és E-vitamint, kalciumot és magnéziumot is. Több benne az antioxidáns vegyület, mint a szőlőlében.
Erős antioxidáns hatás
Egy kutatás a májusban, augusztusban és szeptemberben gyűjtött szőlőlevelek antioxidáns tulajdonságait hasonlította össze. Ez a tanulmány megállapította, hogy a szeptemberben leszakított szőlőlevélben volt a legmagasabb az összes fenol, a flavonoid, flavonol és sztilbének szintje, amelyek mindegyike erős antioxidáns tulajdonságairól ismert. Az antioxidánsok megkötik a szabad gyököket, így védenek azok káros hatásaitól, mint az érelmeszesedés, szív- és érrendszeri problémák és daganatos megbetegedések.
Védi az agyat
Kimutatták, hogy a szőlőlevél-kivonatok antioxidáns védőhatást fejtenek ki, csökkentve a lipidperoxidációt patkányok alkohol által kiváltott, oxidatív máj- és vesekárosodásaiban. Sőt, a szőlőlevél-kivonatokról kimutatták, hogy csökkentik a hidrogén-peroxid által kiváltott lipid- és fehérjekárosodást patkányok agyában. Gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő és érvédő hatásuk nemcsak a szív, de az agyi erek állapotát is pozitívan befolyásolja.
Visszér ellen is jó
Egy tanulmány a vörös szőlőlevél kivonatának a bőr mikrocirkulációjára, a bőrön keresztüli oxigénnyomásra és a lábödémára gyakorolt hatását vizsgálta krónikus vénás elégtelenségben szenvedő férfiak és nők esetében. A vénás elégtelenség egy olyan egészségügyi állapot, amelyben a vénák nehezen pumpálják vissza a vért a szívbe, gyakran visszértágulatot, pókhálóvénák megjelenését vagy krónikus lábduzzanatot okozva.
A hathetes próbaidőszak után a vörös szőlőlevél-kivonatot kapó betegeknél javult a mikrovaszkuláris véráramlás, javult az oxigénszint, és csökkent a lábkörfogat.
Hatása többek között az erős antioxidáns tulajdonságokkal bíró rezveratrolnak köszönhető, amely érvédő tulajdonságairól is ismert. Rugalmasabbá teszi az érfalakat, emellett vérnyomás- és gyulladáscsökkentő.
Jót tesz a szívnek
A rezveratrol és a többi antioxidáns előbb említett tulajdonságai támogatják teljes keringési rendszerünket. De a szőlőlevélben más vegyületeket is találunk, amik hozzájárulnak szívvédő hatásához.
A friss szőlőlevél körülbelül 2% zsírt tartalmaz, ami meglepően nagy mennyiség egy zöld levélhez képest, és ennek a zsírnak jelentős része ómega-3. Az többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsav fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mérsékli a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának veszélye is.
Így fogyaszthatjuk
Ha kedvet kaptunk, és megkóstolnánk a szőlőlevelet, akkor számtalan receptet találunk az elkészítéséhez. Fermentált vagy főtt, sült formában is ízletes, és a jó hír, hogy a vizsgálatok alapján 60 perc hőkezelés után sem módosul a hatása.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés