A hétnek ezen a napján történik a legtöbb szívroham

GettyImages-85635323

Nem egyformán szeretjük és nem is egyformán éljük meg a hét napjait. Vannak napok, melyek nem csupán a kedvünket, hanem az egészségünket is befolyásolják. Olyannyira, hogy a kutatók nemrég azt is megállapították, hogy a hét melyik napján történik a legtöbb szívroham.

Ha eddig te is azt gondoltad, hogy a hét napjai közül a hétfők befolyásolják a leginkább az életünket, akkor itt az idő átértékelni a heteket. Nem is sejted, hogy épp azon a napon meghozott döntések lehetnek a legnagyobb hatással szívünk és érrendszerünk egészségére, melyet a legtöbben várnak és pihentetőnek gondolnak.

Ez a nap a legkritikusabb

Brit kardiológusok egy idén nyáron megrendezett konferenciáján ismertették legújabb kutatási eredményüket, miszerint a szívinfarktus legsúlyosabb típusa, a koszorúér heveny elzáródásával járó ST-elevációs szívinfarktus (STEMI) a legnagyobb valószínűséggel hétfőnként támad.

A hétfői szívinfarktusokhoz a vasárnapi stressz is hozzájárul
A hétfői szívinfarktusokhoz a vasárnapi stressz is hozzájárulPovozniuk / Getty Images Hungary

Az orvosok a vizsgálat során több mint tízezer beteget vizsgáltak meg. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a kísérletben részt vevő alanyoknak milyen szokásaik vannak a hétvégén. A vizsgált időpont nem véletlen, hiszen a szakemberek szoros összefüggést találtak a munkahét kezdete és az akut szívinfarktus előfordulása között. 

Mi az a STEMI?

A STEMI a szívroham egyik legsúlyosabb formája, és a szív rossz vérellátása miatt következik be, jelentős károsodást okozva a szívizomrendszerben.

Az akut szívbetegséget egy EKG-vizsgálat is kimutatja
Az akut szívbetegséget egy EKG-vizsgálat is kimutatjaThierry Dosogne / Getty Images Hungary

A STEMI egy EKG-val kimutatható szívinfarktus. Ez a diagnosztikai eszköz érzékeli és rögzíti a szív elektromos aktivitását, azt pedig egy jellegzetes mintázattal jelzi, hogy az elsődleges koszorúér, amely a szívet vérrel látja el, teljesen elzáródott. 

A STEMI azonnali felismerése, majd az azonnali orvosi beavatkozás jelentősen növelheti a túlélési arányt, mérsékelheti a szívkárosodás mértékét, és javíthatja a szív egészségének hosszú távú prognózisát.

Figyeljünk a belső óránkra

A kutatók szerint az akut szívinfarktus oka valószínűleg többtényezős, de korábbi ismereteik alapján feltételezhető, hogy szervezetünk természetes, alvást és ébrenlétet irányító cirkadián ritmusa játssza a legnagyobb szerepet.

Ez az úgynevezett belső óra a szív egészségében is létfontosságú szerepet játszik.

A legfrissebb kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy a szívrohamok hétfőnkénti megugrása összefüggésbe hozható azzal, hogy hétvégén felborul az alvási ciklusunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a hétköznapokra jellemző következetes alvási ütemtervtől hétvégén se térjünk el. A lefekvés előtti szokásos rutin elmulasztása, vagy a késői kelés felboríthatja a test megszokott életritmusát.

Fontos a hétvégi kényeztetés

A hétvégi életmódbeli kilengések is veszélyesek lehetnek. Kétség nem fér hozzá, a hétvégék a lazításról, a pihenésről kell, hogy szóljanak. De semmiképpen nem eshetünk át a ló túloldalára. Ha a hét folyamán fegyelmezetten táplálkozunk, akkor a hétvégén is csak mértékkel engedjünk a csábításnak, mert a túlzások súlyos következményekkel járhatnak a szívünkre nézve. Egy tanulmány szerint azok, akik mértéktelenül fogyasztják az alkoholt, 72 százalékkal nagyobb valószínűséggel esnek át szívrohamon, mint azok, akik ügyelnek a mennyiségre.

A mértékletesség nemcsak az alkoholfogyasztás, hanem a táplálkozás során is fontos.

Ügyeljünk arra, hogy az egészségünket szolgáló ételeket együnk, ne feledkezzünk meg a vízfogyasztásról, és végezzünk rendszeresen valamilyen fizikai tevékenységet, hogy szívünk jó formában maradjon.

Mondjunk búcsút a vasárnapi stressznek

A vasárnapi stressz nemcsak legenda, hanem egy olyan valós idegállapot, ami hatással lehet az egészségünkre. Ez a közelgő munkahetet megelőző „várakozó szorongás” néha árnyékot vethet a pihentető vasárnapra. Az előttünk álló hét miatti aggodalom megnövelheti az adrenalin- és a kortizolszintünket, ez pedig nemcsak vérnyomás-emelkedéssel járhat, hanem fokozhatja a véralvadást is. Ezek egyike sem előnyös a szív számára.

Sokan már vasárnap elkezdenek aggódni az előttük álló hét miatt
Sokan már vasárnap elkezdenek aggódni az előttük álló hét miattGearstd / Getty Images Hungary

A szívbetegségek elkerülése érdekében jobban tesszük, ha a vasárnapokat a pihenésnek szenteljük. Végezzünk stresszcsökkentő tevékenységeket. Jógázzunk, meditáljunk, olvassunk vagy sportoljunk. Mindemellett szánjunk időt a hétfő reggel megtervezésére, hogy ezzel is elkerüljük a hét eleji rohanást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra