18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért vált a házasságok majdnem fele szexmentessé 2022-ben

Fekete Luca
GettyImages-509604069

Egy pár- és családterapeuta szerint 2022-ben a heteroszexuális kapcsolatok 25-50 százaléka szex nélkül zajlott: ezt okolja a leginkább ezért.

Ha nem aszexuális valaki, akkor a szex nélküli házasság gondolata nagy valószínűséggel ijesztően hangzik számára. A testi intimitás szexuális megélése sokak számára kiemelten fontos része egy párkapcsolatnak: jó dolog megélni az összefonódó szerelem szavakon túli kifejezését, az érintések izgalmát és azt a mámorító érzést, hogy valakinek ennyire kellünk, ilyen sok örömöt tudunk okozni – és kapni. Ennek ellenére dr. Greg Matos pár- és családterapeuta szerint a heteroszexuális kapcsolatok 25-50 százaléka volt szexmentes 2022-ben: ezt gondolja a helyzet kiváltó okának.

Kevesebb a szex a heteroszexuális kapcsolatokban 2022-ben

Dr. Matos arról beszélt cikkében, hogy általánosan a heteroszexuális kapcsolatokon belüli szexuális intimitás szisztematikus törésponthoz érkezett 2022-ben. Egyrészt a szexuális elégedetlenség és érzelmi kötődés hiányának növekvő mértékét okolta ezért, amelyek egy korábbi tanulmány szerint a hűtlenség négy előrejelző eleme közé tartoznak. Másrészt megemlítette, hogy egyre több nő veszi kezébe a sorsát, dönt a válás mellett és keres magának szenvedélyesebb szerelmet az 50-es és 60-as éveiben, amelyet bizonyára elősegít, hogy manapság sokkal inkább tudnak a nők anyagi függetlenséget kialakítani maguknak, mint a történelem során korábban. 

Azonban egy harmadik tényezőt sokkal inkább kiemel a szexmentes kapcsolatok lehetséges okai közül, ugyanis nem csak a középkorú nők újfajta döntései vezetnek szinte szexmentes kapcsolatokhoz, az egyetemista Z generációsok körében is ugyanígy felbukkant ez a jelenség. Amellett, hogy anyagi bizonytalanságban élnek és túl sok videójátékot játszottak a felmérésben részt vevő egyetemisták, a kutatók szerint a fő problémát az jelentette, hogy képtelenek voltak romantikus kapcsolatot kezdeményezni. 

El tudnád képzelni a kapcsolatodat szex nélkül?
El tudnád képzelni a kapcsolatodat szex nélkül?Henrik Sorensen / Getty Images Hungary

Dr. Matos szerint ezért a nemek közötti „háború” a felelős, ugyanis a változó nemi elvárások és szerepek közepette a férfiak krízishelyzetbe kerültek: a régi maszkulinitásnormák már nem működnek, emellett pedig azt is meg kell fejteniük, hogy hogyan osszák meg hatékonyan a befolyásukat a nőkkel. A párkapcsolatokban pedig a hálószobába is betüremkedik ez a probléma. Ha pedig a férfiak az inaktivitás és a passzivitás mellett döntenek a változó kapcsolati elvárások közepette, akkor nagyobb krízisbe kerülhetnek. Érdemesebb lenne nyitottnak lenniük arra, hogy megtanuljanak mélyebb érzelmi kötődéseket kialakítani, megbarátkozni a biztonsággal és sebezhetőséggel, beletenni a munkát saját fejlődésükbe (és ezáltal a kapcsolat fejlődésébe is). Ha a pár tagjai nem tudnak összhangba kerülni érzelmileg és fizikailag, a szex kiveszhet a mindennapjaikból, és néhány korábbi kutatás szerint a szexmentes házasságok boldogtalanabbá válnak.

Az ellenszer a szex nélküli házasságra: a közös nevező megtalálása

Ha valaki nem akarja folyton a kapcsolat végét jelző tényezők listáját bogarászni attól tartva, hogy a szex nélküli házassága előbb-utóbb felbomlik, akkor dr. Matos szerint érdemes megtalálni a közös nevezőt a pár tagjainak. Mert ugyan fontos, hogy a nemi normák változásának fényében hajkurásszuk az érzelmi, pszichológiai és szexuális egészségünket, nem szabad hagyni, hogy az egyenlőbb és kielégítőbb kapcsolat utáni kajtatás az intimitás rovására menjen: 

nem lehet fenntartani azokat a kapcsolatokat, amelyekben csupán az egyik fél képes fejlődni, és a másik csak egy helyben stagnál.

Éppen ezért a párok jelenkori kihívása, hogy megtalálják, nekik kettejüknek, közösen mit jelent a szex és a szexualitás. A szakértő szerint ezen kérdések mentén érdemes elkezdeni feltérképezni a közös nevező körvonalait:

  • Mit tartunk mindketten értéknek a szex és a szexuális intimitás terén?
  • Mit jelent olyan férfinak lenni, aki képviselni tudja ezeket az értékeket?
  • Mit jelent olyan nőnek lenni, aki képviselni tudja ezeket az értékeket?
  • Tudunk aktívan, elégszer beszélni egymással a szexuális életünkről?

Végső soron dr. Matos szerint szexmentességre ítéljük a következő 100 év házasságait, ha az átalakulóban lévő maszkulinitásnormák mellett a passzivitást vagy a megtorlást választjuk. Kielégítőbb kapcsolatokat tudnánk kialakítani a közös fejlődéssel és egy csipet empátiával.

Te el tudnád képzelni a párkapcsolatodat szex nélkül?

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek