18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Életed legjobb szexét kapod 40 fölött – ez a titka!

GettyImages-510767689

Mit kapsz, ha több évtizedes tapasztalatot és végtelen kísérletezési kedvet kombinálsz az ágyban? Nem, nem a tökéletes alvásra gondoltunk, sokkal inkább életed legjobb szexuális élményére, ami nem kizárt akkor sem, ha már jóval 40, 50 vagy akár 60 év felett van az ember.

Ha a szex és az erotika kerül szóba, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez csak a fiatalok kiváltsága, pedig dehogy! Gondolj bele, milyen volt számodra a szex, amikor először csináltad, és milyen most. Látod a különbséget? Naná! Sőt, ha valaki nem állt meg élete első párkapcsolatánál, hanem volt több is, még azzal is szembesülhetett, hogy a szexualitása fejlődik, azaz egyre és egyre jobb lesz a szex. Nem véletlen, hiszen a testünket is folyamatosan ismerjük meg.

Egy korábbi kutatás 65–74 éves korosztályba tartozó férfiakat vizsgált, hogy ki milyen gyakran él szexuális életet. 39 százalékuk mondta azt, hogy az elmúlt négy hétben szeretkezett, míg az ugyanilyen korú nők esetében ez 23 százalék volt. Egy 2018-as tanulmány pedig kifejezetten a 65 éves vagy attól idősebb felnőttek körében vizsgálódva arra jutott, hogy akinek bármilyen szexuális tevékenységben volt része az elmúlt 12 hónapban, az jobb közérzetről és nagyobb életkedvről számolt be.

A szex idősebb korban is csodálatos lehet
A szex idősebb korban is csodálatos lehetwundervisuals / Getty Images Hungary

„Nagyon hosszú ideje a szexualitásra úgy összpontosítunk, mint valamire, ami a fiatalsággal kapcsolatos, és ez egyszerűen nem igaz, hiszen a vágy folyamatosan változik az életkorral együtt, de a vágy olyan dolog, amivel egész életünk során rendelkezhetünk. Amit láthatunk, az az, hogy megszakadt az izgalom korábbi működése, a test fizikai képessége; de tudunk ehhez alkalmazkodni” – mondja Kate Moyle, neves pszichoszexuális terapeuta.

Nincs több színlelés

Hogy hiteles képet kapjunk, megkérdeztük az idősebb korosztály néhány tagját, hogy nekik milyen most a szex? Mit jelent és főleg mi változott a harmincas éveikhez képest?

Katalin (68 éves) három éve ismerte meg a jelenlegi párját. „Eleve ott kezdődik a probléma, hogy a legtöbb ember 50-60 évesen már nem is mer boldog lenni, főleg nem szerelmes. Mintha ez valami tabu lenne. Pedig elválunk, meghal a társunk, de hát még ki tudja, mennyi van előttünk, éljük ezt remeteként? Én nem így terveztem. Nehéz párt találni – ez már minden korosztályra igaz –, de nem lehetetlen, és ha sikerül, azzal együtt jön a szex is.

Hogy mitől lesz jobb ebben a korban a szex? Sosem tettem fel ezt a kérdés magamnak, de talán az első, ami eszembe jut, hogy már nem kell színlelni.

Nem lapos a hasam, nem feszes a mellem, nem csillogó szőke a hajam, kit érdekel? A férfi, aki velem van, így szeret, ahogy vagyok. Ma már nem kell bizonyítanom senkinek, ettől lesz az egész különleges.”

A szex 70 felett nem kell, hogy csak az orgazmusról szóljon
A szex 70 felett nem kell, hogy csak az orgazmusról szóljonblackCAT / Getty Images Hungary

Nőből vagyok 70 évesen is

Erzsébet (70 éves) párja 6 évvel fiatalabb nála, de mint mondja, neki a kor sosem számított. „Ha az unokáim tudnák, hogy most rólam olvasnak biztos, hogy nagyon meglepődnének. »Áhh, a mama ilyet nem csinál« – mondanák. Pedig, én is nőből vagyok, még akkor is, ha már betöltöttem a 70-et. 56 éves voltam, amikor a férjem rákban meghalt. Nagyon szerettem, és biztos voltam abban, hogy nekem ennyi volt a szerelem. Hálás voltam a megélt évekért, 18 éves korom óta együtt voltunk. Aztán 10 éve megismertem Istvánt, és kinyílt előttem a világ, na meg a szex. Igen, vannak már csípőproblémáim, nem vagyok hajlékony sem, és nem minden úgy működik, ahogy kéne, de mégis, amit most átélek, az az igazi szenvedély. 

Figyelmesség, odaadás, felhőtlenség, ezek a szavak jutnak eszembe az együttléteinkről.

Ja, senki ne úgy képzelje, hogy naponta kétszer összebújunk, de hetente, ahogy a fizikai erőnk is engedi, igyekszünk.”

A szerelmeskedés véget érhet az orgazmussal és egy csésze teával is

Kate Moyle párterapeuta szerint az intimitás és a kapcsolat iránti igény nem öregszik. Egy friss, 1000 ember bevonásával készült kutatás szerint bár az 50 év felettiek többsége kevesebbet szexel, mint fiatalabb korában, közel egyharmaduk szerint a szex jobb most, mint régen. Az öregedés sok kihívást jelenthet a szexben.

Például a nemi hormonok az életkorral csökkennek, a nők számára ez hüvelyszárazságot vagy kevesebb rugalmasságot jelenthet, ami kényelmetlenné teheti a szexet.

Férfiaknál az erekciós zavar számos probléma tünete lehet, például szívbetegségek vagy prosztataproblémák, vagy épp gyógyszeres kezelés mellékhatása. Néhány ember számára ez a behatolásos szex végét jelentheti, de a terapeuta szerint ez nem kell, hogy így legyen. Rengeteg mód van a szexuális élvezet elérésére, csak meg kell találni mindenkinek a számára megfelelő módszert.

Az idősebb generáció pedig abban ért egyet, hogy már nem a gyorsaság és a fittség számít. Nem az orgazmus a cél, mint fiatalabb korukban. Egy szerelmeskedés akkor is gyönyörű tud lenni, ha egy csésze teával végződik.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra