Szúrós gaznak hiszik, pedig elmulasztja az egyik legkellemetlenebb tünetet

GettyImages-1182198721

A napsütötte, nyári mezők és domboldalak virágai között sok növény mellett elmegyünk anélkül, hogy tudnánk, micsoda rejtett kincsei is a természetnek, vagy hogy eleink mi mindenre használták egészségük fenntartása érdekében. De a megtévesztésig hasonló növények olykor különböző hatást tudnak kiváltani, amire érdemes odafigyelni.

Szabó Lőrinc egész költeményt szentelt a kék iringónak, melynek másik neve Szamártövis: „Lilabóbitás útszéli gyom, / árokpart árva éke,/ talpig fegyverbe öltözöl, / pedig lelked csupa béke ./ Neved gúnyolva mondja: szamár! / s gyűlölve mondja: tövis! / Pedig te csak élni akarsz, ha hazád / mostoha is.”

De Tompa Mihályt is megihlette már e növény: „Bölcset vezérel lámpásként az ész, / S bölcsnek sirján szamártövis tenyész.” Márványszobor című versének e strófájában inkább csak gaznak tekinti a kék iringót, de lehet, hogy kár ennyire leírnunk ezt az útszéli, gyakran látott, szúrós levelű, lila virágú „gyomot”.

Szamártövis, és még mi minden

Úgy tűnik, az irodalomban inkább jelen van, mint a köztudatban. Ráadásul, ha gondolunk is rá, leginkább csak a gazt látjuk benne, amelyet szúrós levelei védenek a legelő állatoktól. Pedig meglehetősen sokszor találkozunk vele hazánkban, mert különösen a nyári tájban, száraz, lejtős domboldalak igénytelen területein gyakran előfordul. És bizonyára volt idő, amikor az embereket is jobban foglalkoztatta, mint manapság, ha nem így lenne, ki adta volna neki mind azt a sok nevet, amivel büszkélkedhet: kék iringó, ördögharapta fű, szamártövis, bogáncs, szúrós katáng, szúrós kotán.

A szamártövis nem bogáncs, hanem kék iringó
A szamártövis nem bogáncs, hanem kék iringóRedaco / Getty Images Hungary

Eryngium planum

Vagyis, a kék iringónak is nevezett szamártövis a napos és száraz helyek kedvelője, mely silányabb minőségű talajban még élénkebb színével tűnik ki, mint a tápanyagokban gazdagabb részeken. Jellegzetes és szemet gyönyörködtető acélkék színéért dísznövény szerepe mellett szárazvirágnak is kedvelik. Pedig nem csak a szemnek, a testnek is jó. Teafőzete elsősorban köhögés csillapítására és a légcső tisztítására kiválóan alkalmas. A népi gyógyászat kedvelői Erdélyben diót, cukrot és vöröshagymát pörkölnek, melyhez, miután vízzel felengedik, babérlevelet főznek, valamint szamártövist.

Az más!

Bogáncsszerű külseje, színe és szúrós levelei ugyan jellegzetesek, mégis könnyen összetéveszthető a máriatövissel, mely igazi csemege a gyógynövények között.

A máriatövis sem bogáncs, de még csak nem is kék iringó
A máriatövis sem bogáncs, de még csak nem is kék iringóRedaco / Getty Images Hungary

A hatékony májvédő bevethető a hepatitis C vírus kezelésében, kettes típusú cukorbetegeknél csökkentheti a vércukorszintet, védi a csontokat és a bőrt, valamint jelentős antioxidánsként is számontartott. Farkas Zsuzsanna okleveles kertész- és ökológiai gazdálkodási mérnök a Díványnak elmondta: „A máriatövis egy termesztett gyógynövény itthoni viszonylatban, melyet elsősorban májvédő hatása miatt kedvelünk. Nemcsak gyógyszerészeti alapanyag, illetve bizonyos étrend-kiegészítők alkotóeleme, de bioboltokban is kapható, házilag kedvező élettani hatásokkal bíró teafőzet készíthető belőle.”

A gyógynövények személyre szóló hatásairól érdemes konzultálni szakemberrel
A gyógynövények személyre szóló hatásairól érdemes konzultálni szakemberrelMichelle Garrett / Getty Images Hungary

A szakember hozzáteszi: „A szamártövisnek is emlegetett kék iringót könnyű összetéveszteni a máriatövissel, de ez még nem jelent veszélyt. Ugyanakkor általánosságban a gyógynövényekkel kapcsolatban mindenképp felhívnám rá a figyelmet, hogy bármilyen gyógynövényről legyen is szó,

felhasználás előtt érdemes egy erre szakosodott hozzáértővel konzultálni az alkalmazásról.

Az eltérő, bár kedvező élettani hatásokkal bíró gyógynövények akár az orvos által felírt gyógyszerekkel együtt hatva különböző reakciókat válthatnak ki. Az efféle összehatások negatív következményeit kiküszöbölendő, ajánlatos alaposan tájékozódni és személyre szabottan kialakítani a terápiának szánt hatóanyagok kombinációját.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra