Csak még egyszer, utoljára ágyba bújnál az exeddel? Hallgasd meg, mit mond a terapeuta!

GettyImages-1318526471

Csábítónak tűnhet a szakítás után csak még egyszer, utoljára ágyba bújni, búcsúzóul vagy lezárásként, de nem biztos, hogy annyira jó hatással lesz a viszonyotok jövőjére.

Magától értetődő ugyanis, hogy amennyire jó lehet, ugyanannyi hátrány is járhat a szakítás utáni szexszel. Lehetséges például, hogy valamelyikőtök reménykedik ezután az újrakezdésben. 

Holly Richmond szexterapeuta szavai is ezt támasztják alá, ugyanis a Healthnek azt mondta, hogy ez nem ment meg egy kapcsolatot, és ha működik is a dolog, valószínűleg csak néhány hétig tart. Miért van az mégis, hogy égető vágyat érzünk olykor az ex iránt, és egyáltalán, jó ötlet-e egyáltalán csak eljátszani a gondolattal? 

Miért vágyunk a szakítás után szexre?

A szakítás utáni szex mindenkinek mást jelent. „A szex, csak még egyszer, utoljára azt is jelentheti, hogy megünnepeljük mindazt, ami jó volt a kapcsolatban” – mondja Richmond, és hozzáteszi, hogy a  kapcsolatok általában érzelmi, és nem szexuális okok miatt érnek véget, szóval ez olyan, mint utoljára kapcsolatba lépni valamivel, ami igazán csodálatos volt abban az időszakban, amíg együtt voltatok.

„Olyan ez, mintha azt mondanád: »Ez egyszerűen nem fog menni, de nagyon szeretlek«” – teszi hozzá a szexterapeuta. 

Megjegyzi viszont, hogy létező dolog lehet ez akkor is, ha valaki nem akarja, hogy a kapcsolat véget érjen, és azt gondolja, lehet, hogy ha szexel az exszel, akkor neki majd az fordul meg a fejében, hogy ezt a jót mégsem akarja feladni. „Valószínűleg nem meglepő, hogy ilyenkor a dolgok összezavarodhatnak…” – fűzte hozzá Holly Richmond.

GettyImages-1056594180
PKpix / Getty Images Hungary

Hogyan hat ránk érzelmileg a szakítás utáni szex?

Persze lehet, hogy a szextől átmenetileg jól érzitek magatokat, de amikor felöltöztök az aktus után, és külön utakon jártok, valószínűleg jobban összezavar, mint korábban. Arra is van esély, hogy valaki szégyellje magát, de az is, hogy az exed csak arra használta mindezt, hogy megszégyenítsen vele. „Lehet, hogy az adott pillanatban jól érzed magad, de gyakran ez az érzés nem tart valami sokáig” – mondja Rachel Needle, a floridai Palm Beach-i Modern Sex Therapy Institutes társigazgatója.

Szóval, akkor most jó ötlet a szakítás utáni szex, vagy sem?

A teljesen kölcsönös megértéssel végződő szakítások esetében a szex egy „gyönyörű befejezés” lehet – mondja Richmond. Elmagyarázza, hogy azokban az esetekben, amikor mindkét partner valóban megoldotta az érzéseit, a szakítási szex jó ötlet lehet.

A „vissza akarlak szerezni” szex azonban nem jó ötlet. A szakítás elfogadása időbe telik, és a fájdalom szex általi enyhítése csak meghosszabbítja a folyamatot, mondja Richmond. A szakítás utáni szex sajnos nem fogja megadni azt a lezárást, amire vágysz. A lezárás pedig azt jelenti, hogy magad mögött hagyod a kapcsolatot, és magadat helyezed előtérbe. Félreértés ne essék, nem könnyű, de ha olyasmibe kapaszkodunk, ami nincs, az csak visszatart.

Oszd meg másokkal is!
Mustra