Újabb őrült sport a legedzettebbeknek: egymáshoz láncolva úszni és futni, végig cipőben

Olvasási idő kb. 5 perc

Ha az állóképességi sportok a te világod, és nem okoz gondot a hosszabb távok lefutása, valamint a nyílt vízi úszás sem, akár szintet is léphetsz. Nem kell hozzá más, mint egy úszásra is alkalmas, könnyű futócipő, egy víziruha, amiben tudsz majd futni, és versenytárs, akivel egy speciális kötél segítségével egymáshoz rögzítitek magatokat. Máris mehetsz a soron következő swimrunversenyre, amely a nyílt vízi úszást és a terepfutást úgy ötvözi, hogy folyamatosan váltakoznak a szárazföldi és vízi szakaszok. Vagyis ki-be ugrálsz a vízből.

Kinek jut eszébe ilyen őrültség?

Az ötlet négy svéd jó barát fejéből pattant ki 2002-ben, akik egymást felheccelve

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

őrült erőpróbára hívták ki egymást. A Stockholmi szigetvilág Utö és Sandhamn közötti, gyöngyként sorakozó 24 kis szigetén kellett sorban végighaladniuk – a szigetek között úsztak, a szigeteken futottak. Az összesen 75 kilométeres távból így 65 kilométert terepen futottak le, 10 kilométert pedig úszva tettek meg. Párban haladtak, hogy tudják egymást segíteni, és több mint 26 óráig tartott a kihívás teljesítése.

Négy évvel később, 2006-ban ezen a legendássá vált útvonalon rendezték meg az első swimrunversenyt Svédországban, ami azóta ÖTILLÖ néven ismert, és világversennyé nőtte ki magát. Azoknak sem kell elkeserednie, akik messze állnak a versenysporttól, mert világszerte egyre több helyen szerveznek amatőr versenyszámokat is.

Mik tehát a swimrun szabályai?

A swimrunversenynek az a lényege, hogy egy megadott távon, természetes környezetben váltakozik a kijelölt pálya, ahol vagy úszni, vagy futni kell. A terep változatos lehet, homokos, dombos, sziklás, ahol akár még mászni is szükséges, a víz pedig óceán, tenger vagy tó. A triatlontól eltérően itt tilos öltözködni, tehát a futócipőben kell úszni, és a víziruhában futni. Mivel a cipő nehezíti a mozgást, tenyérellenállást, azaz tenyérre húzható úszólapátot használhatnak a versenyzők. Ezt a praktikus kis eszközt az úszás befejeztével a csuklójukon rögzítik és viszik magukkal.

A swimrunversenyen hagyományosan párok indulnak. A szabályok szerint a párok nem távolodhatnak el egymástól jobban, mint 10 méter, ezért sokan egy speciális öv segítségével kapcsolják össze magukat. Az öv nemcsak a távolság betartása miatt praktikus, de az úszás során tudják egymást húzni.

A pároknak közel kell maradniuk egymáshoz minden helyzetben
A pároknak közel kell maradniuk egymáshoz minden helyzetbenSWIMRUN Magyarország

Bizonyos versenyeken lehet egyéniben is indulni, mert a megfelelő pár kiválasztása egyáltalán nem könnyű feladat, és korlátozza a részvétel lehetőségét. A versenyútvonalak változatosak, és már létezik ún. körözős verseny is, ahol egy adott hosszúságú körön körözve kell a kiírt távot megtenni, vagy megadott időkereten belül kell minél több kört teljesíteni. 

Pataki Gábortól, a Swimrun Hungary alapítójától tudjuk, hogy egy swimrunversenyen általában három futamot indítanak: egyet a kezdőknek, akik most ismerkednek a sporttal, egy rövidebb, sprinttávot és egy hosszút, ami többnyire világkupa része szokott lenni. A sprinttávon a leúszandó táv 2-3 km, a lefutandót pedig 11-13 km, néha 200-400 méter szintkülönbséggel, amit futás közben kell leküzdeni. A táv szintidőn belüli teljesítése tehát komolyabb felkészültséget kíván.

Földi halandók hogyan készülhetnek fel egy swimrunversenyre?

Ha arra adtuk a fejünket, hogy kipróbáljuk, akkor érdemes rá komplexen készülni. Az edzéseket úgy állítsuk össze, hogy figyelembe vesszük a kiválasztott verseny adottságait. Nem mindegy, hogy milyen szintkülönbséggel, milyen terepen kell megküzdeni a futós szakaszokkal, mint ahogy az sem, hogy az úszás óceánban vagy tóban fog történni.

Az aerob állóképesség fejlesztése elengedhetetlen a felkészülés során, bírni kell a hosszú távú futást és az úszást is. Érdemes nemcsak kellemes tempón végezni a futóedzéseket, hanem beiktatni magas intenzitású, illetve dombfutásokat is, valamint rendszeresen fussunk terepen.

Az úszóedzéseket lehetőség szerint végezzük nyílt vízen, mert ég és föld a különbség a medence és az élővíz között. Edződni kell az időjáráshoz, a hullámzáshoz, a mélységhez, és ahhoz is, hogy milyen nyílt vízen követni a bójákat, amelyek majd a versenypályát fogják jelezni.

Szokni kell azt is, hogy milyen lesz víziruhában futni, vagy az úszólapát segítségével, cipőben úszni, és az sem hétköznapi felállás, hogy valakivel össze vagyunk kötve. Szánjunk rá időt, hogy mindent kipróbáljunk élesben.

ÖTILLÖ Swimrunverseny
ÖTILLÖ SwimrunversenyÖTILLÖ Swimrun World Series Instagram

A pár kiválasztásakor nagyon fontos szempont, hogy olyan valakivel vágjunk bele, aki hasonló erőnléttel és képességekkel rendelkezik, mint mi. Ellenkező esetben kellemetlen lesz, ha az egyik fél mindig lemarad, a másik pedig nem tud haladni.

Ami a felszerelést illeti, léteznek már speciális swinrunöltözetek, bár vannak, akik triatlonruhában vágnak neki. Mivel utóbbit nem arra tervezték, hogy a sportolók fussanak is benne, a hosszú változat nem biztos, hogy túl kényelmes megoldás.

Pataki Gábor szerint egy versenyen az a legfontosabb, hogy a versenyző bízzon magában és a társában.

Már Magyarországon is szerveztek swimrunfutamot, de ha itt éppen nem is, a környező országokban biztosan lehet találni egyet, ami helyszíne lehet a következő nagy kalandnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek