A Tisza kincse igazi csodaszer a cukorbetegek számára

GettyImages-485041182

Ha megkarcol úszás közben, komoly sérüléseket okoz, de ez a vízinövény egyébként teljesen ártalmatlan. Ehető csemege, mely igazi áldás a cukorbetegeknek. A Tisza-tó kincse egyre több étel alkotóelemeként válik ismertté.

A sulyom még a magyar fülek számára is ismeretlenül hangozhat, pedig a különleges zöld növény hazánkban őshonos, igazi csemegeként fogyasztották már középkorban is. Azóta számtalan jótékony hatására fény derült, és különleges íze miatt a gasztronómia is kezdi újra felfedezni. 

A Tisza-tó különleges növénye gyönyörű jelenség, igazi hungarikum, mégis alig ismeri valaki. Élelmiszeripari felhasználása csak nemrég kezdődött újra, pedig több száz éve fogyasztják a helybéliek. 

A vízparton élők gesztenyéje volt a sulyom, már a bronzkorban is csemegeként fogyasztották
A vízparton élők gesztenyéje volt a sulyom, már a bronzkorban is csemegeként fogyasztottáksupamas lhakjit / Getty Images Hungary

Vigyázz, védett!

A fraktálformában növekvő, pagodakarfiolhoz hasonló alakú vízinövény kedvelt csemegéje az emberiségnek. Mintegy háromezer éve fogyasztják azon szerencsések, akik számára elérhető. Környezetére rendkívül igényes, az enyhe folyású, éppen csak mozgó vizekben érzi magát a legjobban. Ugyan védett, de a megfelelő engedélyek birtokában korlátozottan gyűjthető, a szakértői szerint még zölden érdemes szüretelni és magját lisztté őrölve fogyasztani. 

Nem csak ették, harcoltak is vele, főként a török megszállás idején. A szúrós termésű növény kicsit a tengerisünre hasonlít, ha belelépsz, órákon át leszel járásképtelen, ugyanis nemcsak megszúr, de a tüskék hegye a cipőn keresztül beletörik a talpba is, hát még mezítláb! Kiváló védekezési módszer volt a házakhoz, terményraktárakhoz vezető utat felszórni vele, védte a portákat a lótolvajok ellen is, gyulladásokat eredményezve a lábakban. Ha méreggel átitatták, akár halálos fegyverré is válhatott. 

A szelídgesztenye ízére hasonlító sulyomliszt kedvelt csemege volt már a bronzkorban is. A szegények sokszor csak ehhez jutottak hozzá, a folyami szabályozásokat megelőző, lápos Tisza-vidéken tömegével termett. Az ázsiai konyha kedvelt alkotóeleme, hiszen keleten is őshonos, ott vízigesztenye néven ismerik legközelebbi rokonát. 

A gesztenyeízű finomságból ismét rengeteg élelmiszert készítenek
A gesztenyeízű finomságból ismét rengeteg élelmiszert készítenekSoumen Tarafder / Getty Images Hungary

Régen így szedték

Számtalan, izgalmas néven ismerték a sulymot annak idején. Istennyila, súly, szamártövis, tiszavirág, vadmandola, csemegesulyom, susa, vízidió, vízimogyoró, vízigesztenye, jezsuitadió – mind ugyanannak a növénynek a neve.

A mocsaras, lápos vidékek élelemforrása volt, ugyanazt a szerepet töltötte be, mint a hegyvidékeken a gesztenye. A tüskés külsőt lehúzták a fehér, belső gombócokról, amiket aztán csemegeként fogyasztottak, lisztté őröltek, megsütöttek vagy megfőztek. A népi gyógyászat szorulás elleni hatásait is kihasználta. Nem volt egyszerű gyűjteni, komoly, kreatív felszereltséget igényelt, ha valaki nem akart a végén sebekkel tarkítva hazatérni. Általában egy régi bunda egy darabját kötötték egy botra, amit végighúztak a vízfelszínen lebegő sulyommezőn vagy a lápban. A sulyom termése a tüskéivel beleragadt a bunda szőrébe, amiről aztán egyenként összeszedték.

Még az 1980-as években is szerepelt egy-egy helyi étlapon, általában tésztába sütötték, vagy mártást főztek belőle. Az új természetvédelmi törvénnyel együtt védett státuszt kapott, ma csak engedély birtokában gyűjthető.

Magyar neve talán azért is alakult így, mert csigába tekeredő termése és a népi hadviselésben betöltött szerepe miatt egyaránt a hasonló nevű fegyverre emlékeztette használóit. Szurdancsként is ismerik. A megtévesztően kedves név ellenére azonban mindenképp vigyázzunk vele, ha a Tisza és a Zagyva vidékén járunk!

Nem csak finom, népi orvosság is

Nemrégiben kezdték a vízigesztenye egészségügyi jelentőségét vizsgálni. Mivel a világ minden táján, ahol megterem, rendszeresen használták gyógyításra, így adott volt a lehetőség, hogy minden eddigi tapasztalatot tudományosan is alátámaszthassanak. Antidiabetikumként, rákellenes hatásait kihasználva, vizelethajtóként, afrodiziákumként, hasmenés-csillapítóként is alkalmazzák. 

A Trapa natans gyökérkivonatból nyert metanolfrakció intenzív vizsgálatával alternatív természetes gyógymódot lehet biztosítani a hiperglikémia kezelésére. A cukorbetegség gyógyítására is megfelelő vízinövényt hazánkban is egyre többen használják, főként gourmet-finomságok, csokoládé, sütemény és kézműves sör is készül belőle. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra