Így szabadulj meg a strandon összeszedett szemölcstől

GettyImages-462588963

Nyáron, rekkenő hőségben mindannyian szívesen időzünk a vízparton. A meleg, nedves környezet viszont ideális számos kórokozónak – köztük a szemölcsöt okozó vírusnak. Lássuk, mit tehetünk, hogy elkerüljük ezt a kellemetlenséget, és hogyan szabaduljunk meg tőle, ha már megtörtént a baj!

A fürdők, strandok és uszodák többféle veszélyt rejtenek: szemölcsöket, valamint gombás és bakteriális bőrfertőzéseket is gyakrabban kapunk el nyáron. Egy görög kutatás, amely vízi sportokat űző atlétákat vizsgált, kimutatta, hogy minden ötödik sportoló megfertőződik évente legalább egyszer valamilyen típusú szemölccsel. A fertőzések előfordulása nyáron a legmagasabb, négy-ötszörös az esetszám a téli időszakhoz viszonyítva.

Ezzel kapcsolatban dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyász szakorvosa elmondta: „Gyakran mezítláb járkálunk a vizes padlón a közös zuhanyzókban, a strandokon, ahol nagyon könnyű megfertőződni szemölcsökkel. Az ezt okozó vírusok ugyanis életképesek maradnak egy ideig a vizes felületeken, s ha egy szemölccsel rendelkező ember sétál végig a padlón, akkor a bőrfelületéről vírusok kerülnek a csempére. Ezek a bőrünkön lévő apró mikrosérüléseken keresztül behatolhatnak a bőrbe, és ott szemölcsöt alakítanak ki.”

Érdemes papucsot viselni a strandon: így kevésbé valószínű, hogy szemölccsel kell bajlódnunk a későbbiekben
Érdemes papucsot viselni a strandon: így kevésbé valószínű, hogy szemölccsel kell bajlódnunk a későbbiekbenlandscape nature animals and t / Getty Images Hungary

Alapszabályok strandoláshoz

Ahhoz, hogy a vízparti pihenés valóban önfeledt kikapcsolódás legyen, és utána se kelljen orvoshoz járkálni valamilyen bőrfertőzéssel, érdemes tehát néhány alapszabályt betartani. Viseljünk papucsot, ha strandra megyünk, gyakran mossunk kezet, soha ne használjunk másokkal közös törülközőt, és ügyeljünk bőrünk épségére: a kiszáradt, berepedezett bőrön át, vagy egyéb, mikroszkopikus sérüléseken keresztül hamar bejutnak a kórokozók testünkbe. A különböző tusfürdők, szappanok, a medencevízben lévő fertőtlenítőanyagok leválasztják a bőr természetes zsírrétegét, ezért nyáron is fontos, hogy figyeljünk bőrünk hidratáltságára.

Ha valaki rendszeresen sportol, akkor edzés után mindenképpen szakítson időt a zuhanyzásra: a verejték ugyanis remek táptalaj a gombák és baktériumok szaporodásához, amely bőrproblémákhoz vezethet. Talán nem gondolnánk rá, de a tartósan viselt, vizes, műszálas fürdőruha is képes irritatív kontakt bőrgyulladást okozni: az állandó dörzsölődés irritálja a bőrfelületet, ami egy idő után vörössé válik, esetleg hámlani vagy viszketni kezd, súlyosabb esetben akár fel is hólyagosodhat. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a vizes fürdőruhát fürdés után minden esetben cseréljük szárazra, különösen akkor, ha egy vagy több hétig nap mint nap strandolunk.

Nem valószínű, hogy magától elmúlik

A szemölcsök többfélék lehetnek, a leggyakrabban előforduló közönséges szemölcs (verruca vulgaris) sokszor a tenyéren vagy a talpon jelentkezik, de egyébként a test bármely területén előfordulhat. Tipikusan kerek vagy félgömb alakú, felszíne pontozott, és vaskos szaruréteg jellemzi. Nem fáj (csak ha megsérül), nem viszket, nem okoz gyulladást, viszont magától ritkán múlik el, és igen fertőző. Ezért, ha észrevesszük, hogy megfertőződtünk, jobban tesszük, ha nem várunk: idővel ugyanis újabb és újabb szemölcsök alakulhatnak ki a fertőzés miatt.

A szemölcsirtás 3 módja

Ma már többféle otthoni ecsetelőkészítmény is használható. „Főleg kisebb szemölcsöknél érdemes megpróbálni a szemölcsirtó ecsetelőknek a használatát” – véli dr. Kósa Péter. „Ezek hátránya, hogy kitartást igényelnek. Szinte biztos, hogy egy-két ecsetelés után nem fog elmúlni a szemölcs, előfordulhat, hogy hónapokon át kell kenni, de léteznek erősebb készítmények is, amelyek vénykötelesek. Az ecsetelők nagy előnye, hogy közel fájdalommentesen el lehet mulasztani a panaszt.”

A szakember szerint fontos arra odafigyelni, hogy az ecsetelés önmagában nem elég: „Nemcsak ecsetelni kell a szemölcsöt, hanem az elszarusodó, kemény részt valamilyen módszerrel el is kell távolítani. Ellenkező esetben a készítmények mindig csak a szemölcs tetejét fogják elérni, a mélyebben lévő bőrterületeket nem. Az ecsetelés mellett egy kisollóval legalább hetente távolítsuk el a szemölcs tetejét, így jelentősen meggyorsíthatjuk a gyógyulást. Az ecsetelőknél további probléma, hogy a környező bőrt is kimarja. Ezt úgy lehet megelőzni, hogy egy kis fülpálcikával zsíros testápolót kenünk a szemölcs széleire, és ezt követően alkalmazzuk az ecsetelőt” – javasolja a szakember.

Ha különösen makacs vagy nagy méretű szemölcstől szenvedünk, szóba jöhetnek további kezelési módok is. „A második, ennél már komolyabb beavatkozásnak számító eljárás a fizikai roncsolás” – mondta el dr. Kósa Péter. „Ez lehet bőrgyógyászati rendelőkben végzett folyékony nitrogénes, lézeres kezelés, vagy akár égetéses eljárás, mindegyik hatékonyan alkalmazható. Kisebb szemölcsöknél többnyire elegendő egy-egy alkalom, de a nagyobbaknál általában többszöri kezelést kell alkalmazni a teljes gyógyulás érdekében. A harmadik módszer a szemölcs sebészeti kivágása. Nagy előnye, hogy ez egyszerű beavatkozás, egyetlen alkalommal is sikeresen eltávolítható a szemölcs, ugyanakkor előfordulhat, hogy a seb heggel gyógyul” – figyelmeztet a szakember.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra