Mindennap az arcodhoz érinted, pedig a vécéülőkénél is több baktérium van rajta

GettyImages-1141182566

A nők többségének elképzelhetetlen, hogy reggel ne kerüljenek elő ezek a tárgyak, pedig, ha tudnák, hogy olyan, mintha egy vécéülőkét fogdosnának!

Akad, akinek hozzátartozik a mindennapi rutinhoz, más inkább különleges alkalmakra tartogatja a sminkelést, amelyekhez elengedhetetlenek a különböző szivacsok és ecsetek. Ha jól belegondolsz, mikor tisztítottad meg őket utoljára? Pedig igazi fertőzéstanyák, amelyek súlyos bőrbetegségeket okozhatnak. A smink és a baktérium ugyanis kéz a kézben jár.

Élősködők futkosnak a bőrödön 

Alapozó, egy kis szemhéjfesték, pirosító az arccsontra és egy leheletnyi szájfény. Ha a tükörbe nézel, elégedett vagy a végeredménnyel? És ha mikroszkóp alatt azt látnád, hogy apró élősködők futkosnak a bőrödön? Pedig az első ecsetvonással baktériumok egész csapatait teszed fel, amik egész nap ott is maradnak.

A sminkeszközök igazi baktériumtenyészetek
A sminkeszközök igazi baktériumtenyészetekAleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

Az Egyesült Államokban végeztek egy felmérést, hogy a nők hányszor tisztítják meg a sminkeszközeiket. Az eredmény lehangoló: 22 százalékuk soha nem mossa ki a szivacsokat, ecseteket, míg 39 százalékuk talán havonta egyszer szán időt erre. Pedig a szakértők tanácsa szerint legkevesebb 7-10 naponta ezt meg kellene tennünk, ha nem szeretnénk, hogy a bőrünket elrondító, csúnya fertőzést kapjunk.

Kötőhártya-gyulladást és ótvart is kaphatsz tőle 

A sminkeszközökre ugyanis már az első használat során elhalt hámsejtek, kosz és olaj is rakódik, amely aztán remek táptalaja lesz a különböző baktériumoknak és gombáknak. Ezek aztán a bőr pórusaiba jutva gyulladt aknékat okoznak, bár ez még a legkisebb probléma, annak ellenére, hogy senki nem örül az arcán éktelenkedő piros foltoknak. Rosszabb esetben ugyanis akár kötőhártya-gyulladást is kaphatsz, vagy ami még szörnyűbb, ótvart, amelynek súlyos szövődményei közé tartozhat a nyirokérgyulladás, az orbánc, de akár a vesegyulladás is. 

A kutatók megdöbbentek a látványtól
A kutatók megdöbbentek a látványtólVolodymyr Kalyniuk / Getty Images Hungary

Penész és baktérium a sminkecseteken 

Ha úgy látod, hogy tiszták az eszközeid, valójában akkor sem lehetsz nyugodt. Kutatók a mikroszkóp alatt tisztának látszó sminktárgyakat vizsgáltak, egy angol kísérletben pedig annak néztek utána, hogy vajon a sminkecsetek vagy a vécéülőkék tisztábbak.

Megdöbbentő módon arra jutottak, hogy bizony 92 százalékban a vécéülőkén kevesebb volt a szennyeződés, mint az alapozó szivacsán, amit naponta az arcunkhoz érintünk, vagy a rúzsecseten, amit az ajkunkhoz.

A kutatók szerint a legkoszosabbak a szemhéjecsetek, amelyeken penészt is találtak, ezután következett a pirosító, de rengeteg baktériumot mutattak ki a szájfények applikátorain is. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra