Ilyen a szklerózis multiplex belülről: Lang Györgyi is ebben a betegségben szenvedett

GettyImages-1346680497

A szklerózis multiplex olyan betegség, amelyről az utóbbi években egyre gyakrabban hallunk, és talán azt gondolhatjuk, egyre többet is tudunk róla. Legutóbb Lang Györgyi halála kapcsán került a hírekbe az SM-ként is rövidített állapot.

Aki nem kerül szklerózisos beteg közvetlen közelébe, az a szikár leírásokból nem fogja megérteni, a valóságban mi mindennel is jár ez az állapot – ott van ugyanakkor egy film, az Introducing… Selma Blair, amely olyan közel hozza hozzád azt, amennyire csak lehetséges. Az HBO Max kínálatába hazánkban a közelmúltban került be a film, melyet megnézve jobban megértheted a betegséget – és egyfajta önismereti utazásra is indulhatsz.

Egy betegség, ami nem kímél

Lássuk először a tényeket. Selma Blairt színésznőként ismerhette meg a világ: az ezredforduló környékén olyan filmekkel tört be a köztudatba, mint a Kegyetlen játékok vagy a Doktor szöszi. Sosem lett belőle igazi nagyágyú Hollywoodban, de 

amikor 2018 októberében nyilvánosságra hozta, hogy néhány hónappal korábban szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála, a világ figyelme felé fordult.

Selma diagnózisát követően is nyilvánosság elé állt, bottal ment el gálázni, nem titkolta betegségét, de nem is tudott úgy együtt élni vele, hogy ne próbáljon meg minden lehetőséget megragadva küzdeni ellene. Amikor egy gyógyszer szedése közben gyakorlatilag rosszabb állapotba került, mint valaha, az őssejt-transzplantáció mellett döntött. A filmben ez az időszak elevenedik meg, főként a kezelés, annak előkészítése és az azt követő időszak, fájdalmasan személyesen és kendőzetlenül.

Az első alkalom, amikor bottal jelent meg betegsége bejelentését követően: az SM élete minden szegmensét meghatározza
Az első alkalom, amikor bottal jelent meg betegsége bejelentését követően: az SM élete minden szegmensét meghatározzaEmma McIntyre /VF19 / Getty Images Hungary

Ilyen az SM valódi arca

A kezdő képsorok még nem feltétlenül ezt ígérik. Látjuk Selmát, akinél ugyan bot van, de extravagáns ruhába bújik, turbánt helyez a fejére, aztán pedig látványos sminket tesz fel. Közben viccelődik, évődik: a kamerát ebben a helyzetben is teljesen természetesen kezeli. Beszél az állapotáról, nem habozik magát fogyatékossággal élő személynek nevezni, miközben kineveti azokat, akik korábban úgy fogalmaztak, nincsen tekintettel a fogyatékossággal élőkre.

Aztán egy interjúszerűbb helyzetben, kutyájával az ölében egy mondat közepén történik valami.

Selma korábbi, koherens mondatait mintha egy meghibásodott robot kerregése váltaná fel.

A szklerózis multiplex szólal meg helyette, és az extravagáns külsejű színésznő álarca mögül előbukkan a betegség által bármikor leállásra kényszeríthető ember arca. Selma szenved, ahogy a filmben majd később is. De a kamera forog. Megalázó lenne a helyzet? Nem, nagyon emberi. De kevesen akarnák megmutatni, kivéve Selma Blairt, és ez a film egyik erőssége.

Közelebb enged magához, mint egy legjobb barátot

Selma a kezelés ideje alatt
Selma a kezelés ideje alattBG027/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

Később lesznek még bőven olyan pillanatok, amikor úgy érezhetjük, most oda enged be minket, és a film ki tudja, hány millió nézőjét, ahova mi legfeljebb közeli családtagjainkat engednénk. Már a barátokat sem biztos. Itt viszont látjuk, ahogyan Blair jókora vibrátort rendel, mert azzal tudja jól masszírozni a kemoterápia miatt feltehetően ödémásodó arcát. Humoros, az viszont már kevésbé, amikor azt hiszi, utoljára ült lovon, mert az őssejtbeültetés a film szerint 7 százalékos eséllyel járhat a kezelt beteg halálával is.

Ezt a rideg számadatok árulják el, a következő pillanatban pedig a színésznő halálközeli élményéről beszél. Arról, ahogyan látta magát fentről, nyolc alak sürgött körülötte. Szinte nincs jelenet, amelyben ne lepné meg a nézőt azzal, ahogyan még közelebb engedi, még jobban beavatja: meztelen jelenet nem volt még erotikamentesebb, mint amilyen az a képsor, amelyben a színésznőt itt ruhátlanul látod. Édesanyjával való nehéz kapcsolata, fia iránti szeretete, a kezelés közben átélt fizikai fájdalmak és érzelmek: mind ott lüktetnek abban a másfél órában, amit Selmával tölthetünk.

Ezért ne hagyd ki a filmet

Az Introducing… Selma Blair ugyanakkor jóval többről is szól, mint egy betegségről, a gyógyulás akarásáról és egy heroikus döntésről a megfelelőnek hitt kezelés érdekében. Nem szeretnék mindent elárulni, de annyit bátran megtehetek, hogy

jó elkísérni Selmát ezen az úton azért is, mert saját életünk fundamentális döntéseivel kapcsolatosan is sok elgondolkoztató mondatot vihetünk magunkkal a filmnek köszönhetően.

Az utolsó jelenetek, melyben Selma édesanyja csillagos ruháját felvéve ugrik a medencébe, szimbolikus jelentőségűek: ha eddig eljutottál, érteni fogod, mire gondolok. Elfogadás, megbocsátás, küzdeni akarás, a valódi prioritások megtalálása: minden pátosz nélkül ezekről is szól a film, a szklerózis multiplex kegyetlen világa mellett.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra