Jót tesz, ha időnként sírsz: ebben segítenek a könnyek

GettyImages-505471647

Bár a sírásra legtöbben negatív dologként tekintenek, valójában hasznos dolog: igen, még előnye is akad!

Azokban a helyzetekben, amikor eltörik a mécses, a sírás egyfajta természet adta nyugtatóként működik. Csökkenti a feszültséget és a stresszt, illetve segít abban, hogy az ember kordában tarthassa érzelmeit, és képessé váljon tudatosabban kezelni a helyzetet. Egy angol, horvát és holland egyetemi kutatók végezte kutatás szerint a beépített önnyugtató mechanizmus úgy működik, hogy a sírás aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ami segíti visszaállítani a szervezet nyugalmi helyzetét.

Fedezd fel a sírás hat előnyét!

A sírás természetes válasz egy csomó érzelemre a szomorúságtól a boldogságig. Részben a sírás tesz minket emberré, és bizony gyakrabban fordul elő, mint gondolnád. A Women's Health szerint a nők havonta 30-64 alkalommal sírnak, és a férfiak sem maradnak el mögöttük olyan messze.

Az emberek háromféle könnyet termelnek – emeli ki a Medical News Today. A bazális könny folyamatosan termelődik pislogás közben, hogy nedvesen tartsa szemet. A reflexes könnyek válaszok a szembe kerülő irritáló anyagokra, mint például a szél vagy a füst, hogy megvédjék őket. Miattuk sírsz akkor is, amikor hagymát aprítasz.

A harmadik típusú könny érzelmi jellegű, stresszhormonokat tartalmaz. A legtöbben azt nevezik sírásnak, amikor ezek jelennek meg szemükben. A könnyek egészségügyi és wellnesselőnyeit is érdemes ismerni, ez talán egy kicsit vigasztal majd a nehéz helyzetekben.

A babák még sírással kommunikálnak mindent, de a felnőtt sírásának már előnye is van
A babák még sírással kommunikálnak mindent, de a felnőtt sírásának már előnye is vanJade Brookbank / Getty Images Hungary

A sírás javítja a hangulatot

Ennek az az oka, hogy a sírás hatására az agy endorfinokat szabadít fel, amelyek segítenek enyhíteni a fájdalmat, csökkentik a stresszt és javíthatják közérzetét. Ezek a hormonok tompíthatják a fájdalmat is, ezért sírnak az emberek, ha megsérültek, vagy néha akkor is, ha betegek.

Segít kilábalni a gyászból

A gyász egy folyamat, amely több szakaszból áll, beleértve a nagy szomorúság, bűntudat és harag időszakait. A sírás fontos érzelmi felszabadítás e folyamat során. Még abban is segíthet egy keveset, hogy az ember rendezze sorait és elfogadja egy családtag vagy barát halálát, egy kapcsolat elvesztését vagy más, az életet megváltoztató eseményt.

Helyreállítja az érzelmi egyensúlyt

Az emberek nem csak azért sírnak, mert szomorúak – magyarázza a Healthline. Sokan azért teszik, mert nagyon boldogok, félnek, stresszesek vagy dühösek. A sírás egy módja annak, hogy a szervezet helyreállítsa az érzelmi egyensúlyt, és segítse a szervezetet felépülni az erős érzelmekből.

Segíti az önmegnyugtatást is

A sírás az önmegnyugtatás egyik módja is. Ennek az az oka, hogy a sírás aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, amely segít a test pihenésében – derül ki a Frontiers in Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányból. Ám az előnyök nem azonnaliak, eltarthat néhány percig is, mielőtt jobban érzed magad a könnyezéstől.

Könnyeik az állatoknak is vannak, de csak az ember sír
Könnyeik az állatoknak is vannak, de csak az ember sírkelly bowden / Getty Images Hungary

Küzd a baktériumok ellen

A sírás jót tesz a szemnek. Igen, vörössé és puffadttá teszi azt, de segít tisztán tartani is, mivel a könnyek egy lizozim nevű folyadékot tartalmaznak. A lizozim olyan enzim, amely képes elpusztítani a baktériumokat a szemben.

Javítja a látást

Igen, segít a fény fókuszálásában és a látás éles megőrzésében. A Sponsel Eye Experts blogja szerint a száraz szem tünetei közé tartozik a homályosság, a kettős látás, a viszketés, az égés és a bőrpír. A súlyos szárazság károsíthatja a szaruhártyát és befolyásolhatja a látást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek