Csodát tesz a sebekkel ez a növény, és szinte bárhol megtalálod

GettyImages-501773579

Apróbb sebek, horzsolások gyógyulását segíti ez a szívós kis gyógynövény, de nem csak ezért jó, ha tartunk otthon belőle.

Akinek van gyereke, esetleg több is, annak szinte természetes, hogy valakin mindig van horzsolás, karcolás, ilyen-olyan kisebb-nagyobb seb. De felnőttként, még akár az irodában is, előfordulhat sokszor ilyen apróbb sérülés. Talán nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor elvágja az ujjunkat a papír. Amilyen kis apróság, olyan zavaró tud lenni. Jó, ha van kéznél valami csodaszer, ami ilyenkor segít.

A kövirózsa gyógynövény

Nagymamám ilyen csodaszere a kertben nőtt. Ez is egy pozsgás növény, mint a manapság annyira felkapott aloe vera, csakhogy vele ellentétben nálunk őshonos, és kitűnően átvészeli még a keményebb teleket is. A Sempervivum tectorum, vagyis a kövirózsa természetes élőhelyén védett, de sok kertben, teraszon megtalálhatjuk. Latin nevével ellentétben nem él örökké, ha virágba borul, akkor az anyatő elpusztul. Előtte általában megjelenik sok kis apró növény, amik az anyanövény indáin fejlődnek ki, és saját gyökeret növesztenek, így nem marad kopár a helye. Ezekkel könnyen szaporítható is, csak be kell dugni őket földbe, és lehetőleg minél kevesebbet mozgatni, míg meg nem erősödik a gyökerük.

Virágzás után elpusztul a növény
Virágzás után elpusztul a növényemer1940 / Getty Images Hungary

Segíti a sebek gyógyulását

A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák sebek kezelésére. Gyógyítanak vele kisebb vágásokat, karcolást, horzsolásokat. Elősegíti és serkenti a sebgyógyulást, ha összezúzott levelét a sérült területre helyezzük. Csak a bőr felületi sérüléseinek kezelésére alkalmas, nyílt seb ellátására nem.

Akkor is segítség lehet, ha leégünk a napon, vagy leforrázzuk magunkat. Nyugtatja a kipirosodott bőrt, enyhíti a fájdalmat, és gyorsítja a gyógyulást. Persze nem nagyobb égési sérülések esetén, mert azzal inkább forduljunk orvoshoz.

Kutatások is igazolták ezt a hatását. Az ismert szerves savak és flavonoidok mellett a kövirózsában két ritka természetes komponenst azonosítottak, a polialkoholt és a szedoheptulózt. Ez utóbbi magas koncentrációja fokozza a hámsejtek szaporodását.

Használhatjuk fülfájás, fülgyulladás gyógyítására

Fülgyulladás kezelésére ajánlják, hogy csepegtessük kövirózsa levelének levét a fülbe. Ez első hallásra nem biztos, hogy jó ötletnek tűnik. Én gyakran használok gyógynövényeket, és meg vagyok győződve a hatásukról, de azért elgondolkodtam rajta, amikor először hallottam, hogy nem túl nagy merészség-e ez, hisz ha a fülünk belső részébe kerül valami, azt onnan már legtöbbször csak orvos szedi ki. De végül is csak pár csepp kell, és ami a lényeg, tényleg hat. Utána is jártak ennek a hatásnak egy kutatásban, és úgy találták, hogy indokolt a használata, mert klinikai tesztekben a középfülgyulladáshoz köthető baktériumok ellen antimikrobiális hatása volt a kövirózsa levének.

Sebek kezelésére kiváló gyógynövény a kövirózsa
Sebek kezelésére kiváló gyógynövény a kövirózsaMaksims Grigorjevs / Getty Images Hungary

Herpesz, pattanás, afta gyógyítására is kiváló

Az arcon feltűnő pattanások, az ajkakon előbukkanó herpesz és a szánk belsejében megjelenő afta ellen is hatásosnak bizonyul a népi tapasztalatok alapján. Egyrészt felveszi a harcot a megjelenő kórokozókkal, másrészt a gyógyulást is elősegíti. Nem kell mást tennünk, csak egy nagyobb levelet letörni, hosszában kettévágni és a belső felével bekenni a kritikus részt, akár naponta többször, amíg el nem múlnak a tünetek.

Bárhol megél

Ugye milyen hasznos, ha van a háznál kövirózsa? És nem is kell hozzá hatalmas kert, hogy bármikor kéznél legyen. Sokszor ültetik sziklakertbe, vidéken láthatjuk tetőkön, kőkerítéseken, de városban akár az erkélyen vagy az ablakpárkányon is jól elvan, elég neki egy kisebb, akár laposabb edény. Igazán igénytelen, jól tűri, ha hosszú ideig nincs öntözve, bírja a tűző napot és a fagyokat is. Egy dolgot nem szeret, a túl sok vizet, ezért ügyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a gondoskodást!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek