Télen is lehet virágos az erkély, ha ezeket a növényeket választod

GettyImages-1273292242

Akár egész télen díszíthetik az erkélyünket színes virágok, ha tudjuk, mit ültessünk. Néhány dologra kell csupán figyelnünk, és a hideg időben is feldobhatják a napunkat ezek a szépségek.

Novemberre a legtöbb egynyári virág már eldobja a leveleit. Akad ugyan néhány muskátli vagy minirózsa, ami kitart, de ilyenkor már nem számíthatunk tőlük nagy virágözönre, hisz a tél a legtöbb növénynek a nyugalmi időszaka. Nálam az ablakpárkányon a fuksziák még szépek ugyan, de ez az állapot egészen biztosan nem lesz tartós. Az üresen maradt balkonládák látványa nem túl szívderítő, de nem kell lemondanunk a színekről a szürke téli napokon sem, ha megfelelő növényekkel töltjük fel az üres helyeket. Hoztunk egy kis segítséget a növényválasztáshoz, és néhány tippet arra, hogyan maradnak szépek tavaszig.

Télen is öntözzünk

A növényeknek ősszel és télen is szüksége van vízre. Igaz, ilyenkor jóval ritkábban kell öntöznünk, mint a nyári forróságban, de ha elfeledkezünk róla, akkor kiszáradnak a virágaink. Hogy mennyi vizet igényelnek, nagyban függ az időjárástól, a hőmérséklettől. Enyhébb napokon a talaj ellenőrzésével tudjuk eldönteni, szükség van-e öntözésre. Ne hagyjuk kiszáradni a földet, de ügyeljünk rá, hogy ne álljon víz a cserép tetején vagy alatta.

A virágok télen is igénylik az öntözést
A virágok télen is igénylik az öntözéstKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Óvjuk a fagytól

A másik, amire ügyelnünk kell növényeink épsége érdekében, különösen akkor, ha kisebb cserépben vagy ládában vannak, hogy keményebb téli hideg esetén ne fagyjon át a föld. Ha a föld és a gyökerek átfagynak, akkor már nem sokat tehetünk értük. Nagyobb dézsák esetén ez nem túl valószínű, ha a védett teraszon állnak, de a kisebbeket érdemes akár a kertészetekben kapható fagyvédő szövettel burkolni. Mutatós, csak kicsit koszolósabb, ha valamilyen hálós anyagba szalmát, forgácsot vagy avart teszünk, és azt tekerjük a cserepek köré.

Nézzük, milyen virágok díszíthetik a balkont télen:

Árvácska (Viola sp.)

A legelterjedtebb téli virágunk. Csak kemény fagyok esetén van szükség védelemre. Változatos színei miatt akár önmagában is elég, hogy mutatós legyen a balkonládánk.

A legszínesebb virágok télen az árvácskák
A legszínesebb virágok télen az árvácskákChiemi Kumitani / Getty Images Hungary

Díszkáposzta

Ennek a kedvelt növénynek a levele az ékessége, minél hidegebb van, annál erősebbek a színei.

Díszkáposzta
Díszkáposztaphanasitti / Getty Images Hungary

Téli jázmin (Jasminum nudiflorum)

Ez a cserje tél végén virágzik, de enyhébb teleken már korábban elkezdi ontani a virágokat. Dézsában is jól tartható, de metszést igényel, mert gyorsan nő.

Téli jázmin
Téli jázmingaguri_1 / Getty Images Hungary

Csarab (Calluna vulgaris)

Ez a télálló cserje kedvelt téli balkonnövény. Októbertől virágzik, és egész télen színt vihet a szürke napokba. −15 Celsius-fok alatt érdemes védeni a fagytól. Megjelenésében hasonló növény az alpesi hanga (Erica carnea), ami szintén télálló, de tél végén, kora tavasszal virágzik, és a vékony hanga (Erica gracilis), ami szintén októbertől hoz virágot, de nem télálló, így az első fagyok után elpusztul.

Csarab
CsarabAbrill_ / Getty Images Hungary

Tőzegmirtusz/Fajdbogyó (Gaultheria mucronata)

Ez az Argentínából származó törpecserje örökzöld apró fényes leveleivel és fehér, rózsaszín vagy mályvaszínű bogyóival egész télen jól mutat a balkonon. A savanyú talajt szereti, és dézsában is jól érzi magát. 

Fajdbogyó
FajdbogyóOlgaKorica / Getty Images Hungary

Magyal (Ilex sp.)

Egész télen díszít szép haragoszöld leveleivel és narancsvörös bogyóival, dézsában is jól tartható. Fiatalon kissé fagyérzékeny, de teraszon, védett helyen jól telel, később akár a −20 Celsius-fokot is bírja. Savanyú és semleges talajon a legszebb. A legtöbb fajta kétlaki, ezért érdemes kertészetben öntermékeny fajtát keresni. Bogyói mérgezők.

Magyal
MagyalGregory Adams / Getty Images Hungary

Ha kedvet kaptál az ültetgetéshez, még nincs késő, hogy virágos erkélyt varázsolj magadnak. A kertészetekben most is megvásárolhatod bármelyik növényt, és ha ezek között nem találtál kedvedre valót, segítenek a választásban. 

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra