Ha ezt a gyógyszert szeded, nagyobb lehet az esélyed a demenciára

GettyImages-1182285243
Ványik Dóra

A szépkorúak rettegett betegsége a demencia, amely sajnos esetenként akár fiatalabb korban is támadhat. Egy friss kutatás kapcsolatot talált egy bizonyos gyógyszer és a demencia kialakulása között.

Bár a szakemberek szerint még korai lenne kijelenteni, hogy valóban van összefüggés, de tény, hogy akik hosszú távon szedték a protonpumpagátló tablettákat, azok közül jóval több betegnél diagnosztizáltak időskori elbutulást. 

Népbetegség itthon is 

Az Amerikai Neurológiai Akadémia szaklapjában idén augusztusban megjelent egy kutatás, mely szerint azok esetében, akik bizonyos savlekötőket, reflux elleni készítményeket szednek, nagyobb eséllyel jelentkeznek a demencia tünetei, mint akik nem élnek ilyen gyógyszerekkel. A reflux hazánkban is népbetegség, a leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés; a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, és ott marja a nyálkahártyát. A savasodás kialakulásának számos oka lehet.

A kávé és a stressz is megemelheti a gyomorsav mennyiségét
A kávé és a stressz is megemelheti a gyomorsav mennyiségétTetra Images / Getty Images Hungary

Előfordulhat, hogy csak egy bizonyos ideig jelentkezik – ilyen például, amikor a kismamák esetében a megnövekedett hasi nyomás okozza a tüneteket –, de a stressz, a dohányzás, a kávé- és alkoholfogyasztás, az ülőmunka vagy akár bizonyos gyógyszerek is növelhetik a sav mennyiségét. A zavaró savra szedett protonpumpagátló tabletták – amelyek meggátolják a gyomor savtermelő képességét – azok, amelyek a kutatás szerint esetleg közrejátszhatnak a demencia kialakulásában. 

A savra szedett gyógyszer okozza?

A tudósok azonban hozzátették, nem jelenthetjük ki, hogy a gyógyszerek okozzák az időskori elbutulást, viszont a kutatásban részt vevők esetében azok, akik négy és fél évnél tovább szedték rendszeresen az említett készítményeket, azoknál nagyobb eséllyel alakult ki a demencia. Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy mivel a kutatásban részt vevők esetében magasabb volt az átlagéletkor, ez is befolyásolhatta a végeredményt. Az öt és fél éven át tartó megfigyelésben közel 6000 ember vett részt. Mindannyian 45 évnél idősebbek voltak, és a kutatás elején egyiküknek sem volt demenciára utaló tünete. Több mint negyedük azonban szedett protonpumpagátló készítményt, azaz a savlekötők egy típusát. A résztvevőket négy csoportra osztották. Akik nem szednek ilyen tablettát, akik 2,8 évnél hosszabb ideje szedik, akik 2,8 és 4,4 év közötti időtartamban szedték, illetve, akik közel 4 és fél éve vagy hosszabb ideje. 

Akik savra szedtek gyógyszert, nagyobb eséllyel kellett szembenézniük a demencia rémével
Akik savra szedtek gyógyszert, nagyobb eséllyel kellett szembenézniük a demencia rémévelThomas Barwick / Getty Images Hungary

A kutatás ideje alatt tíz százaléknál állapították meg a demenciát. Azok, akik a leghosszabb ideje szedték a savlekötőket, 1000 főből 26-an lettek betegek, míg akik nem szedtek gyógyszert, ott ugyanennyi főre csak 19 eset jutott. Miután ezt összevetették különböző demográfiai és egyéb egészségre vonatkozó adatokkal, arra jutottak, hogy azoknak, akik 4,4 évnél tovább szedik ezeket a típusú tablettákat, esetükben 33 százalékkal megnő az esély, hogy megjelenjen náluk a demencia, mint akik nem élnek ezekkel a szerekkel. 

További vizsgálatok szükségesek 

A szakemberek azonban azt javasolják, hogy az eredményeket fogadjuk némi kritikával, bár kétségkívül bizonyos gyógyszerek befolyásolják a tápanyagok hasznosulását azáltal, hogy csökkenthetik a B12-vitamin felszívódását, ami pedig elengedhetetlenül fontos az agy egészségéhez.

A B12-vitamin hiánya is lehet a kiváltó ok?
A B12-vitamin hiánya is lehet a kiváltó ok?David Malan / Getty Images Hungary

Illetve azt is figyelembe kell vennünk, hogy egyes tabletták vezethetnek egyfajta fehérje mennyiségének növekedéséhez, amely a kutatások szerint az Alzheimer-kórban szenvedőknél magasabb az átlagosnál. Ráadásul, a demenciában szenvedők többsége 65 éves vagy annál idősebb, akiknek fele biztosan küzd gyomorsavval kapcsolatos problémákkal, és szed ezekre valamilyen tablettát. Így nyilvánvalóan további vizsgálatok szükségesek, hogy kijelenthessük, van összefüggés a demencia és a protonpumpagátló tabletták szedése közt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra