A pitaja az oszlopos kaktuszok (Hylocereus) nemzetségébe tartozó kaktuszfajok termése, amelyet sárkánygyümölcsnek is neveznek, mert a sárkánypikkelyekre emlékeztető hegyes, pikkelyszerű kinövések borítják. Az élénk színű gyümölcs kissé savanykás ízeket mutat, ami csak még különlegesebbé teszi, de most elsősorban azért ajánljuk figyelmedbe, mert értékes tápanyagtartalmának köszönhetően számos jótékony hatással rendelkezik. Cikkünkben sorra vesszük a legfontosabbakat.
1. Magas a tápanyagtartalma
Az alacsony kalóriatartalmú sárkánygyümölcs vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ráadásul tele van értékes élelmi rostokkal. Egycsészényi adagjából (227 gramm) a következő tápanyagokhoz juthatsz:
- kalória: 136
- fehérje: 3 gramm
- zsír: 0 gramm
- szénhidrát: 29 gramm
- rost: 7 gramm
- vas: az ajánlott napi beviteli érték 8 százaléka
- magnézium: az ajánlott napi beviteli érték 18 százaléka
- C-vitamin: az ajánlott napi beviteli érték 9 százaléka
- E-vitamin: az ajánlott napi beviteli érték 4 százaléka
Mindezeken az alapvető tápanyagokon túl a sárkánygyümölcs különféle, az emberi szervezet számára hasznos növényi vegyületeket, mint például polifenolokat, karotinoidokat és béta-cianinokat tartalmaz.
2. Csökkenti a gyulladást
A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek a sejteket károsítva gyulladást okoznak, és különféle betegségek kialakulásához vezetnek. Ezt úgy védheted ki, ha olyan magas antioxidáns-tartalmú ételeket fogyasztasz, mint amilyen a sárkánygyümölcs.
A sárkánygyümölcs többféle erőteljes antioxidánst, köztük C-vitamint, béta-karotint, likopint és bétalaint tartalmaz.
3. Kiváló rostforrás
A rostok leginkább az emésztésben betöltött szerepükről ismertek, kutatások szerint ugyanakkor közrejátszhatnak a szívbetegségek elleni védekezésben, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, valamint az egészséges testsúly megőrzésében. Sőt, néhány megfigyeléseken alapuló tanulmány azt sugallja, hogy a magas rosttartalmú étrend megelőzheti a vastagbélrák kialakulását is.
4. Serkenti a bélműködést
Tekintettel arra, hogy a sárkánygyümölcs prebiotikumokat tartalmaz, potenciálisan elősegíti a „jó” bélbaktériumok elszaporodását a belekben, ami csökkenti az emésztőrendszeri fertőzések és a hasmenés kockázatát. Egyes tanulmányok szerint a prebiotikumok enyhíthetik a gyulladásos bélbetegség és a vastagbélrák tüneteit is.
5. Erősíti az immunrendszert
A sárkánygyümölcsben található C-vitamin a szintén antioxidáns hatású karotinoidokkal karöltve erősíti az immunrendszert, és gátat szab a fertőzések terjedésének.
Az immunrendszer fehérvérsejtjei megtámadják és elpusztítják a káros anyagokat, mindazonáltal rendkívül érzékenyek a szabad gyökök által okozott károkra.
A C-vitamin és a karotinoidok azonban semlegesítik a szabad gyököket, megvédve a fehérvérsejteket a károsodástól.
6. Megelőzheti a vashiányt
A sárkánygyümölcs azon kevés friss gyümölcs egyike, amely vasat tartalmaz. Ez az ásványi anyag közreműködik az oxigén szállításában a szervezetben, csakúgy mint az élelmiszerek energiává történő alakításában, vagyis elengedhetetlen az egészséghez.
Ennek ellenére a világ lakosságának 30 százaléka vashiányos.
Újabb érv a sárkánygyümölcs fogyasztása mellett, ami segíthet elkerülni a hiányállapotot – főleg, miután C-vitamint is tartalmaz, amely elősegíti a vas felszívódását.
7. Támogatja a csontok egészségét
A sárkánygyümölcs a legtöbb gyümölcshöz képest több magnéziumot tartalmaz, amire nagy szükség van. A magnézium az emberi szervezet minden sejtjében jelen van, és több mint 600 fontos kémiai reakcióban játszik közre, így azokban is, amelyek a táplálék lebontásához, az izom-összehúzódásokhoz, a csontképzéshez vagy a DNS létrehozásához szükségesek.
Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy az emelt magnéziumbevitel csökkentheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, míg más tanulmány szerint támogatja a csontok egészségét.
Jó, de hogyan kell megenni?
A sárkánygyümölcs vastag, pikkelyszerű héja némi bizonytalansággal tölthet el, de nem kell megijedni tőle. Pláne, ha odafigyelsz, hogy kellőképpen érett formában szerzed be. Az érett sárkánygyümölcs különös ismertetőjegye, hogy élénkpiros színű és puha állagú (de nem pépes).
Ha megvan a gyümölcs, vágd ketté hosszában egy éles késsel, majd kanalazd ki a tartalmát (ebben segíthet, ha keresztben vonalakat vágsz bele). Ilyen formában magában is finom, de felhasználható salátákhoz, egészséges turmixokhoz és joghurtokhoz is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés