Egyszerű víznek tűnik, pedig igazi csodaszer: így fogyaszd a tökéletes hatás érdekében

GettyImages-522157758

Szerencsések vagyunk az ásványi anyagokban rendkívül gazdag és kivételesen széles termál- és gyógyvízkészlettel megáldott talajunkkal. Vagyis bármelyikünk könnyen megteheti, hogy miközben egyik gyógyfürdőnk termálvizében mártózik, valamelyik honi ásványvízből kortyolgat. Ha gyomor- vagy légúti panaszaid is vannak, akkor utána ne felejts el ebből a vízből is fogyasztani a javallatoknak megfelelően.

A Salvus víz hazánk egyik különleges ajándéka. 540 méter mélyen a Bükk-hegység nyugati oldalánál fekvő Bükkszék településénél hozzák felszínre ezt az alkáli-hidrogén-karbonátos, illetve brómos-jodidos gyógyvizek közé sorolt, igazán jótékony hatású gyógyvizet. De nem ám csak egy a sok gyógyvíz közül, hiszen a 22500 mg/literes ásványianyag-tartalma a világ gyógyvizeinek élmezőnyébe emeli a Salvust.

13 792 mg/l-es hidrogén-karbonát-tartalma a legnagyobb mennyiségű anion-összetevője, melyet az oldott ásványi anyagok széles választéka tovább gazdagít. Ezek közül a legfontosabbak: 

  • Nátrium (Na+): 5970 mg/l
  • Lítium (Li+): 1,81 mg/l
  • Klorid (Cl-): 2246 mg/l
  • Bromid (Br-): 16,3 mg/l
  • Jodid (I-): 3,24 mg/l
  • Fluorid (F-): 2,71 mg/l

Gyomorpanaszokra, emésztési zavarokra

Először az 1950-es években kísérleteztek a Salvus emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásainak felmérésére. 3 hónapon át adtak napi 3-szor 1 dl Salvus vizet a 18 év feletti, emésztőrendszeri panaszoktól szenvedő alanyoknak, és a víz gyógyító hatása beigazolódott.

A Salvus víz igazi csodaszer
A Salvus víz igazi csodaszerJose A. Bernat Bacete / Getty Images Hungary

Gyomorégés, gyomorfekély és hurut esetén ma is hatékonyan bevethető, ez esetekben a javallat szerint a savérték jelentősen csökkenthető már egy négyhetes kúrával is, melynek során napi 2-szer 1-2 dl Salvus víz fogyasztása tanácsos étkezés előtt 2 órával. Ugyancsak ez ajánlott gyomorsav-túltermelés esetén, szintén étkezés előtt két órával, bár az adag kissé emelhető, és a gyomrot jobban nyugtatja, ha a Salvust langyosan fogyasztja a páciens. A vastagbélgyulladás ugyan már komolyabb beavatkozást igényel, de a Salvus ebben az esetben is eredményesnek bizonyul, beöntés formájában.

Légzőszervi panaszok

Hurutos megbetegedések alkalmával, száraz köhögésre, tüdőgyulladás, dohányzási ártalmak, allergia, asthma bronchiale, sérült hangszálak gyógyítása, köhögés esetén vagy nyákoldás szükségessé válásakor belélegezve kapunk hathatós segítséget a Salvus víztől. Ez történhet ultrahangos porlasztókészülékkel, ventilációs párologtatóval, vagy szaunavízként alkalmazva. Előbbiek esetében olyan készüléket válasszunk, amely nem csupán a hagyományos csapvíz porlasztására hitelesített, mert a jelentősen sós Salvus annál nagyobb igénybevételt jelent az eszköznek, bár annál komolyabb eredmény is érhető el vele. Apró kortyokat fogyasztva ivókúraként is alkalmazható ezekben az esetekben.

A Salvus víz megtalálható a gyógyszertárakban és a bioboltok polcain is
A Salvus víz megtalálható a gyógyszertárakban és a bioboltok polcain ispicture alliance / Getty Images Hungary

Cukorbetegség esetén

A Salvus víz bizonyos összetevői segítenek lebontani a cukrot, így hozzájárulnak a szervezet természetes cukorszint-csökkentéséhez, s egyes források szerint akár 17%-os vércukorszintesés is elérhető használatával. Itt ugyancsak a napi három étkezés előtt nagyjából két-két órával bevitt mennyiség tekinthető elfogadottnak.

Vigyázat!

Noha megelőzési jelleggel is bevethető kisebb mennyiségekben és kúraszerűen, ivóvíz helyetti folyamatos fogyasztása nem javasolt. Továbbá veseműködési zavarokban szenvedők, savhiányosok és Colival fertőzöttek más gyógymódot kénytelenek maguknak választani, esetükben a Salvus használata ellenjavallott.

Régóta tudunk róla, azóta rá is szokhattunk volna

A Bükk nyugati lábánál élők már régóta tudtak egy, a „kősziklából eredő” forrásvíz létezéséről egy 1700-as évekből való írásos emlék szerint. De csak az 1930-as években, amikor geológusok olaj után kutattak a térségben, csak akkor találkoztak a forrásból hirtelen kiszabaduló és magasba lövellő vízzel. Az erősen sós vízről hamar megállapították, hogy kiváló ellenszere nemcsak a szomjnak, de a gyomorégésnek is. Az 1938–39-es évben előbb csak medencét alakítottak ki a fürdőzni vágyók örömére, majd később palackozni kezdték, ami az 1950-es évekre bevált gyakorlattá alakult. Az 1960-as években pedig már a kor marketingtudásának és humorának mértékéig reklámfilmecske is készült a gyógyvíz népszerűsítésére, jóllehet a rendkívül frappáns és sziporkázó szlogen egyelőre ismertebbé vált, mint maga a reklámozandó gyógyvíz. A fifikás szlogen így szólt: Szervusz, Salvus!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra