Rovarokban találták meg az elhízás ellenszerét: te megennéd a súlyodért?

GettyImages-837545542
Hrdina-Bárány Zsuzsi

Jót tehet az anyagcserének a rovarokban és a rák páncéljában megtalálható anyag egy új tanulmány szerint.

Noha azt már tudjuk, hogy a kitinfogyasztás gyógyszer a beleinknek, a St. Louis-i Washington University School of Medicine új, egereken végzett vizsgálata ennél tovább is ment. Az eredmények ugyanis azt sugallják, hogy az immunrendszert ilyen rostokkal kell bevonni az elhízás ellen.

Javítja az anyagcserét

A dr. Steven Van Dyken patológiai és immunológiai adjunktus által vezetett vizsgálat eredményei nem kevesebbet mutatnak, mint hogy az immunrendszer egy bizonyos része a kitin emésztésében is részt vesz. Mi több, a rákfélékben, a rovarokban és a gombákban található anyag az élelmi rostok gazdag forrása is, amely amellett, hogy a szervezet védekezőképességét aktiválja, az anyagcserét is javítja. 

Az immunrendszert aktiváló kitin a rákok páncéljában is megtalálható
Az immunrendszert aktiváló kitin a rákok páncéljában is megtalálhatólite_2046 / Getty Images Hungary

Így hat az elhízásra

A kísérleteket bélbaktériumokat nélkülöző, csíramentes egereken végezték, amely során kiderült, hogy a kitin baktériumok hiányában is aktiválja az immunválaszt.

A kutatócsoport szerint az egerek elhízására az volt a legnagyobb hatással, amikor a kitin aktiválta az immunrendszert, de nem sikerült megemészteni azt.

A kutatás során magas zsírtartalmú diétán lévő egerek is kaptak kitint, és mint kiderült, néhány egérnek nem volt meg az a képessége, hogy előállítsa a kitin lebontáshoz szükséges kitinázokat. Azok az egerek híztak a legkevésbé – és azoknak volt a legalacsonyabb a testzsírszázalékuk is –, amik fogyasztottak ebből az anyagból. Ezek az állatok tehát ellenálltak az elhízásnak, szemben azokkal az egerekkel, amik nem ettek, vagy ettek, de le tudták bontani.

Az aktív immunválasz kisebb súlygyarapodással, csökkentett testzsírral és az elhízással szembeni ellenállással volt összefüggésben.

A kitin immunrendszerre gyakorolt hatásait egyelőre egereken tesztelték
A kitin immunrendszerre gyakorolt hatásait egyelőre egereken teszteltékdra_schwartz / Getty Images Hungary

Embereken is tesztelik

Van Dyken és csapata legközelebb azt tervezi, hogy az eredményeiket embereken követik nyomon, hogy meghatározzák, a kitin vajon náluk is segíthet-e az elhízás visszaszorításában

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra