Ezt kerüld, ha sokáig akarsz élni: újabb veszélyét állapították meg az elhízásnak

GettyImages-1387840876

Sokan stresszhatás alatt, vagy ha szomorúak, képtelenek az evésre gondolni, és drasztikus fogyásnak indulnak. Ugyanakkor az a jelenség is épp ilyen ismerős lehet, amikor bánatunkban a hűtő felé nyúlunk, vagy előkerül pár tábla csokoládé. A bánatevőkre könnyen felszaladnak a kilók, de vadonatúj tudományos eredmények szerint ez fordítva is igaz: az elhízottak nagyobb gyakorisággal válnak depresszióssá.

A jobb hír az, hogy nem rosszabbodik a helyzet az életkor előrehaladtával, de az már rosszabbul érintheti a hölgyeket, hogy a tanulmány szerint nőknél nagyobb eséllyel alakul ki pszichés zavar, mint férfiaknál, elhízás esetén. Az osztrák főváros orvosi egyetemének munkatársai, kutatási eredményei értelmében arra is figyelmeztetnek, hogy 

az elhízott embereket érdemes pszichiátriai betegségekre is vizsgálni, hogy időben segítséget kapjanak.

A Bécsi Orvosi Egyetem és a Complexity Science Hub Vienna kutatócsoportja 1997 és 2014 között, osztrák kórházakban tartózkodó betegek adatait vizsgálta közös tanulmányukban arra keresve a választ, hogy

  • milyen kísérőbetegségei lehetnek az elhízásnak, illetve
  • azokban jobban érintett-e egyik nem a másiknál.

A kórházak által archivált adatokat alapos elemzésnek vetették alá, melynek során egyértelműen igazolhatóvá vált, hogy életkortól függetlenül, 

az elhízással diagnosztizált paciensek esetében jelentősen nőtt a különböző pszichés zavarok megjelenésének aránya:

a depresszió, szorongás, evészavar és személyiségzavar, de még a nikotinfüggőség is gyakoribb volt.

Eleve elszomorodunk, ha a tükörképünk nem olyan alakot mutat, mint szeretnénk, de itt ennél többről van szó
Eleve elszomorodunk, ha a tükörképünk nem olyan alakot mutat, mint szeretnénk, de itt ennél többről van szóPhoto by Alex Tihonov / Getty Images Hungary

A túlsúly és a pszichés zavarok kéz a kézben járásának megállapítása nem új keletű, de a Translational Psychiatry című szaklapban is nemrég megjelent tanulmány értelmében most a depresszióval kapcsolatban például megdőlni látszik a kutatók korábbi feltételezése, miszerint a pszichés zavarra szedett gyógyszerek okozhatták a betegek anyagcsere-folyamatainak felborulását, s ilyen formán elhízásukat. Kimutatták ugyanis, hogy a kezeltek

hamarabb lettek obezitással, azaz elhízással diagnosztizálva, mint hogy pszichés állapotukra gyógyszeres kezelésben részesültek volna.

Az ugyanakkor továbbra is kérdés marad, hogy ezeknél a pácienseknél valóban az elhízás volt-e előbb, vagy csak azt könnyebb diagnosztizálhatósága miatt hamarabb felismerték, mint az esetleg már látens módon jelen lévő pszichés állapotváltozást. 

Konkrét és meglepő eredményekre a két nem és a különböző pszichés zavarok kialakulásának kapcsolatát analizálva bukkantak.

Férfiak

Közel kétszer annyi férfi szenvedett nikotinfüggőségtől, mint nő. Az obes férfiak közül kétszer annyi mutatott depressziós tüneteket, mint normál testsúlyú férfitársaik között. Az elhízott urak egyúttal hajlamosabbaknak bizonyultak a skizofréniára is.

Nők

Az elhízott nők között háromszor annyi volt a depressziós, mint az átlagos testsúlyúak körében, és az eredmények tükrében, jobban ki vannak téve a szorongás kialakulásának is.

Az elhízás és egyéb testsúlyzavarok más arányban érintik a két nem tagjait
Az elhízás és egyéb testsúlyzavarok más arányban érintik a két nem tagjaitnewannyart / Getty Images Hungary

Az elhízás és a depresszió kapcsolatának konklúziója a szakértőktől

Michael Leutner, a MedUni Wien 2-es számú Belgyógyászati Klinikájának munkatársa rámutatott: „Ezek az eredmények klinikai szempontból is megerősítik annak a fontosságát, hogy elhízott betegek esetében jobban oda kell figyelni a pszichiátriai diagnózisra is, és érdemes már korai szakaszban specialistával konzultálni.”

Számos veszélyt rejt az elhízás, a depresszió csak egy a komolyak közül
Számos veszélyt rejt az elhízás, a depresszió csak egy a komolyak közülSebastian Kaulitzki/science Phot / Getty Images Hungary

Dr. Milák Eszter, a Dívány által megkérdezett orvostudományi szakértő hozzáteszi: „Az orvosi terminológiában obezitásnak nevezett zsírfelhalmozódás a szervezetben régóta ismert módon számos, népbetegségként számontartott egészségre káros következménnyel jár, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, az alvási zavarok egy része, daganatos megbetegedések, de többek között említhetnénk az asztmát vagy a 2-es típusú cukorbetegséget is. A pszichés zavarokkal való összefüggés pontos feltárása, a fiatalok körében is döntő megelőzés szempontjából is igazán értékes kutatási eredmény. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy prevencióként, az elhízás és a fenti betegségek kialakulási kockázatát jelentősen csökkenteni tudjuk a helyes és változatos étrend fenntartása melletti rendszeres testmozgással.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra