Ezt tedd, ha darázs vagy méh csíp meg

GettyImages-1265011989

Nyáron nem a szúnyog az egyetlen rovar, amely csíp és kellemetlenséget okoz. A rovarcsípések jó esetben csak átmenetileg okoznak fájdalmat, de néha súlyos egészségügyi problémával is járhatnak, és akár életveszélybe is sodorhatják azt, akinél a csípés anafilaxiás sokkot okoz.

A csípések kezelésének megkezdése előtt nagyon fontos, hogy tudjuk, mi csípett meg bennünket. Ha véletlenül nem láttuk az „elkövetőt”, akkor az első dolgunk, hogy beazonosítsuk, milyen rovartól származik a csípés. Nem minden rovarharapás, -szúrás vagy -csípés egyforma. Éppen ezért különféle elsősegélynyújtásra és orvosi ellátásra lehet szükség attól függően, hogy milyen típusú lény csípett meg. 

Nem mindegy, hogy darázs vagy méh csípett meg

Nyáron a szúnyogok mellett a darázs- és a méhcsípés a leggyakoribb. A két rovar két külön fajhoz tartozik, ezt kevesen tudják. A rovarok beazonosítása a csípés által kiváltott allergiás reakciók esetén is nagyon lényeges, sokszor akár életmentő is lehet. 

A darázs sok esetben nem csak egyszer szúrja meg áldozatát
A darázs sok esetben nem csak egyszer szúrja meg áldozatátPenpak Ngamsathain / Getty Images Hungary

Ha darázs okozza a kellemetlenséget, akkor megeshet, hogy a csípésben nem találunk fullánkot, miután vissza tudja húzni a fullánkját, ami esélyt ad neki arra, hogy akár többször is megcsípje áldozatát. Ellenben a méh fullánkja egy kis méregzsákkal együtt a bőrünkben marad, éppen ezért a méh csak egyszer képes szúrni.

Ha a darázscsípést követően nincs szükség azonnali orvosi segítségre, mossuk le langyos vagy hideg vízzel a csípést, töröljük szárazra, és minél előbb kenjük be antihisztamintartalmú, gyulladáscsökkentő krémmel. A kellemetlen, égő, fájó tüneteket hűsítő borogatással is enyhíthetjük. Mindenképpen fontos, hogy figyeljük a csípés helyét, mert ha a duzzanat nem múlik, és bepirosodik, akkor feltehetően elfertőződött a seb, ami már orvosi ellátást igényel.

Ha méh okozta a csípést, minél előbb távolítsuk el a fullánkot a bőrünk alól, hogy megelőzzük a gyulladás kialakulását. Használjunk ehhez valamilyen éles eszközt, például kést vagy ollót, mert ha az ujjunkkal nyomjuk össze, megeshet, hogy a méregzsákban lévő méreg a bőrünk alá jut. 

A rovarcsípések közül a méh szúrása igen veszélyes, mert mérget lövell a bőrünkbe
A rovarcsípések közül a méh szúrása igen veszélyes, mert mérget lövell a bőrünkbeDimas Ardian / Getty Images Hungary

A fullánk eltávolítása után tiszta vízzel vagy szappanos csapvízzel mossuk le a sebet, majd akár egy fél óráig is borogathatjuk textilbe burkolt jégzselével, hogy hűsítsük. A tünetek enyhítése érdekében kenjük be antihisztamint és gyulladásgátlót tartalmazó krémmel.

A kalcium nem ellenszere az allergiás reakciónak

Az orvosok szerint csípés esetén a kalcium pezsgőtabletta vagy injekció használata teljesen hatástalan. Gyakori házi praktika az ecetes vagy szódabikarbónás borogatás, ám a szakemberek szerint ez sem igazán hatásos, hiszen a darázs mérgében rengeteg olyan anyag van, ami nem reagál sem a savas, sem a lúgos borogatásra. 

Egyáltalán nem javasolt a méreg kiszívásával sem kísérletezni, mert a rovar által kibocsátott káros anyag a száj nyálkahártyáján keresztül még gyorsabban felszívódik.

Akár méh, akár darázs okozta a csípést, ha az allergiás reakciót vált ki, azonnali orvosi beavatkozásra van szükség. Különösen igaz ez akkor, ha a csípés helyétől a test távolabbi részén jelenik meg allergiás reakció, például duzzanat vagy pirosodás. De súlyos tünetnek számít, ha a csípést követő fél órán belül az egész testen bőrkiütések, vörös elváltozások jelennek meg, illetve ha bedagadnak az ajkak és a szemek, továbbá fulladás lép fel. Ezek a tünetek életveszélyes allergiás reakciónak számítanak.

A szúnyogcsípés is kiválthat allergiát

Kevesen tudják, hogy a szúnyogcsípés is okozhat allergiás reakciót, különösen veszélyeztetettek a gyerekek. A súlyosabb tünetek közé tartozik a kiterjedt, viszkető, csalánkiütésekkel borított terület, a torok bedagadásával, zihálással járó anafilaxia, ami azonnali orvosi ellátást igényel. 

A szúnyogcsípés a legtöbb esetben nem igényel orvosi ellátást
A szúnyogcsípés a legtöbb esetben nem igényel orvosi ellátástStefania Pelfini La Waziya Phot / Getty Images Hungary

A szúnyogcsípés után jelentkező általános reakció esetén a tiszta vagy szappanos vízzel lemosott bőrt kenjük be nyugtató, hűsítő krémmel, vagy tegyünk rá hideg borogatást, hogy enyhítsük a viszketést. 

Ne feledkezzünk meg arról, hogy külföldi nyaralás során a szúnyogok komoly betegségeket is terjeszthetnek. Ilyen például a malária, dengue láz, az encephalitis, a sárgaláz, nyugat-nílusi vírus vagy az agyhártyagyulladás.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra