Ezt tedd, ha darázs vagy méh csíp meg

GettyImages-1265011989

Nyáron nem a szúnyog az egyetlen rovar, amely csíp és kellemetlenséget okoz. A rovarcsípések jó esetben csak átmenetileg okoznak fájdalmat, de néha súlyos egészségügyi problémával is járhatnak, és akár életveszélybe is sodorhatják azt, akinél a csípés anafilaxiás sokkot okoz.

A csípések kezelésének megkezdése előtt nagyon fontos, hogy tudjuk, mi csípett meg bennünket. Ha véletlenül nem láttuk az „elkövetőt”, akkor az első dolgunk, hogy beazonosítsuk, milyen rovartól származik a csípés. Nem minden rovarharapás, -szúrás vagy -csípés egyforma. Éppen ezért különféle elsősegélynyújtásra és orvosi ellátásra lehet szükség attól függően, hogy milyen típusú lény csípett meg. 

Nem mindegy, hogy darázs vagy méh csípett meg

Nyáron a szúnyogok mellett a darázs- és a méhcsípés a leggyakoribb. A két rovar két külön fajhoz tartozik, ezt kevesen tudják. A rovarok beazonosítása a csípés által kiváltott allergiás reakciók esetén is nagyon lényeges, sokszor akár életmentő is lehet. 

A darázs sok esetben nem csak egyszer szúrja meg áldozatát
A darázs sok esetben nem csak egyszer szúrja meg áldozatátPenpak Ngamsathain / Getty Images Hungary

Ha darázs okozza a kellemetlenséget, akkor megeshet, hogy a csípésben nem találunk fullánkot, miután vissza tudja húzni a fullánkját, ami esélyt ad neki arra, hogy akár többször is megcsípje áldozatát. Ellenben a méh fullánkja egy kis méregzsákkal együtt a bőrünkben marad, éppen ezért a méh csak egyszer képes szúrni.

Ha a darázscsípést követően nincs szükség azonnali orvosi segítségre, mossuk le langyos vagy hideg vízzel a csípést, töröljük szárazra, és minél előbb kenjük be antihisztamintartalmú, gyulladáscsökkentő krémmel. A kellemetlen, égő, fájó tüneteket hűsítő borogatással is enyhíthetjük. Mindenképpen fontos, hogy figyeljük a csípés helyét, mert ha a duzzanat nem múlik, és bepirosodik, akkor feltehetően elfertőződött a seb, ami már orvosi ellátást igényel.

Ha méh okozta a csípést, minél előbb távolítsuk el a fullánkot a bőrünk alól, hogy megelőzzük a gyulladás kialakulását. Használjunk ehhez valamilyen éles eszközt, például kést vagy ollót, mert ha az ujjunkkal nyomjuk össze, megeshet, hogy a méregzsákban lévő méreg a bőrünk alá jut. 

A rovarcsípések közül a méh szúrása igen veszélyes, mert mérget lövell a bőrünkbe
A rovarcsípések közül a méh szúrása igen veszélyes, mert mérget lövell a bőrünkbeDimas Ardian / Getty Images Hungary

A fullánk eltávolítása után tiszta vízzel vagy szappanos csapvízzel mossuk le a sebet, majd akár egy fél óráig is borogathatjuk textilbe burkolt jégzselével, hogy hűsítsük. A tünetek enyhítése érdekében kenjük be antihisztamint és gyulladásgátlót tartalmazó krémmel.

A kalcium nem ellenszere az allergiás reakciónak

Az orvosok szerint csípés esetén a kalcium pezsgőtabletta vagy injekció használata teljesen hatástalan. Gyakori házi praktika az ecetes vagy szódabikarbónás borogatás, ám a szakemberek szerint ez sem igazán hatásos, hiszen a darázs mérgében rengeteg olyan anyag van, ami nem reagál sem a savas, sem a lúgos borogatásra. 

Egyáltalán nem javasolt a méreg kiszívásával sem kísérletezni, mert a rovar által kibocsátott káros anyag a száj nyálkahártyáján keresztül még gyorsabban felszívódik.

Akár méh, akár darázs okozta a csípést, ha az allergiás reakciót vált ki, azonnali orvosi beavatkozásra van szükség. Különösen igaz ez akkor, ha a csípés helyétől a test távolabbi részén jelenik meg allergiás reakció, például duzzanat vagy pirosodás. De súlyos tünetnek számít, ha a csípést követő fél órán belül az egész testen bőrkiütések, vörös elváltozások jelennek meg, illetve ha bedagadnak az ajkak és a szemek, továbbá fulladás lép fel. Ezek a tünetek életveszélyes allergiás reakciónak számítanak.

A szúnyogcsípés is kiválthat allergiát

Kevesen tudják, hogy a szúnyogcsípés is okozhat allergiás reakciót, különösen veszélyeztetettek a gyerekek. A súlyosabb tünetek közé tartozik a kiterjedt, viszkető, csalánkiütésekkel borított terület, a torok bedagadásával, zihálással járó anafilaxia, ami azonnali orvosi ellátást igényel. 

A szúnyogcsípés a legtöbb esetben nem igényel orvosi ellátást
A szúnyogcsípés a legtöbb esetben nem igényel orvosi ellátástStefania Pelfini La Waziya Phot / Getty Images Hungary

A szúnyogcsípés után jelentkező általános reakció esetén a tiszta vagy szappanos vízzel lemosott bőrt kenjük be nyugtató, hűsítő krémmel, vagy tegyünk rá hideg borogatást, hogy enyhítsük a viszketést. 

Ne feledkezzünk meg arról, hogy külföldi nyaralás során a szúnyogok komoly betegségeket is terjeszthetnek. Ilyen például a malária, dengue láz, az encephalitis, a sárgaláz, nyugat-nílusi vírus vagy az agyhártyagyulladás.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra