Kevesen fogyasztják, pedig a csontjaidat teszi tönkre, ha nincs belőle elég a testedben

GettyImages-1188625018
Olvasási idő kb. 4 perc

Az emberi szervezet számára elengedhetetlen bizonyos ásványi anyagok és nyomelemek rendszeres fogyasztása. Vajon tisztában vagy vele, mi mindenre van szükségünk az egészséges működéshez?

A nyomelemek hiánya a legtöbb esetben nem jár azonnali és látványos tünetekkel, de a bőrünk, vérünk, hajunk, szemünk és a csontjaink egészsége is ezeknek az anyagoknak köszönhető. 

Leginkább a várandósság idején kerülnek előtérbe azok az ásványi anyagok, melyek a magzatok esetében komoly fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Az emberek jelentős része a mindennapokban hajlamos azt hinni, hogy a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás ellátja a kellő mennyiségű vitaminnal és egyéb nyomelemmel. 

Bár elsőre ez jut a rézről eszünkbe, a szervezetnek is szüksége van rá
Bár elsőre ez jut a rézről eszünkbe, a szervezetnek is szüksége van ráMonty Rakusen / Getty Images Hungary

Ez a fém elengedhetetlen az egészséghez

A sok-sok egészséges élethez szükséges nyomelem egy részének neve ismerősen cseng a fülünkben. Mindannyian tudjuk, hogy kis mennyiségű jódra, cinkre, vasra, fluorra vagy mangánra szüksége van az emberi testnek, a réz viszont olyannyira fémesen cseng a fülünk számára, hogy hajlamosak vagyunk ebből a kategóriából kifelejteni.

A réz azonban kiemelten fontos szerepet játszik a fehérjék és a szénhidrátok metabolikus folyamataiban.

Még a növények esetében sem könnyű észrevenni a rézhiányt időben, pedig a fotoszintézisben is szerepet játszik, s ez nem különben így van az emberek és más élőlények esetében is. 

A rézhiány nemcsak az őszüléshez, de közvetve az albinizmushoz is hozzájárul
A rézhiány nemcsak az őszüléshez, de közvetve az albinizmushoz is hozzájárulMichael Hall / Getty Images Hungary

Már Krisztus előtt 400 körül Hippokratész is megemlítette több munkájában, mennyire fontos a rézvegyületek fogyasztása. Ez ugyanis egy olyan esszenciális nyomelem, amely – bár az ókori tudós ezzel biztosan nem volt ebben a formában tisztában – komoly szerepet játszik vörösvérsejtek képzésében, az RNS-szintézisben, egyes enzimek alkotórészeként azok működésében, illetve a haj és a bőr színét is ennek köszönhetjük, ugyanis a barna színért felelős anyag, a tirolin beépülésében is szerepet játszik, nemcsak a szem és a haj színének kialakulásakor, hanem időskorban is, a megfelelő mennyiségű rezet fogyasztó emberek később és lassabban őszülnek

Vérünk és a csontjaink egészségéhez is elengedhetetlen a réz

Amellett, hogy kiegyensúlyozott idegrendszeri működésünkhöz is hozzájárul, a csontok épségéhez elengedhetetlen. A réz nélkül ugyanis sem a kalcium, sem a foszfor nem képes beépülni szervezetünkbe. A fentebb már említett, várandósság alatti rézpótlást nem véletlenül forszírozzák az orvosok, a magzat csontszerkezetének kialakulása ugyanis a megfelelő mennyiségű réznek köszönhető. A gyermekkori csontképződési zavarok az édesanyák esetében a különféle vaginális fertőzésekért, az idős emberek esetében pedig a csontritkulásért is a rézhiány tehető felelőssé. 

A réz hiányára nem utalnak egyértelmű jelek

Ilyen lehet például a hasmenés, a kopaszodás, a korai őszülés, a fáradékonyság, az ingerlékenység, egyes légzőszervi problémák, a vérszegénység is.

Fiatalító csodaszer

Ha végigtekintünk számtalan egészségügyi előnyén, kiderül, hogy szinte minden szervrendszerünkre hat közvetve. A kalcium és a foszfor mellett a vas beépüléséhez is elengedhetetlen, sok esetben a vashiány egyik kiváltó oka. 

Az aszalványok fogyasztásával hozzájárulhatunk a réz megfelelő mennyiségű beviteléhez, így csontjaink egészségéhez is
Az aszalványok fogyasztásával hozzájárulhatunk a réz megfelelő mennyiségű beviteléhez, így csontjaink egészségéhez isVvoeVale / Getty Images Hungary

Van azonban szerencsére lehetőség ennek a fontos vegyületnek a természetes és a táplálékkiegészítőön keresztüli pótlására is. Alapvetően a legtöbb, rendszeresen fogyasztott élelmiszerünkben találunk belőle valamennyit, a legtöbbet egyes húsfélékben és belsőségekben, például a borjúmájban, a szezámmagban és a földimogyoróban, de tartalmaz rezet a feles borsó, a csicseriborsó, a bab, a lencse, illetve a hajdina, a búzakorpa és a zab is. 

A gyümölcsök közül az aszalványokat, leginkább a datolyát érdemes rendszeresen fogyasztani, de a banánban, az ananászban, a licsiben, a csillaggyümölcsben és a különféle bogyós termésekben is megfelelő mennyiség található. Utóbbiakról itt olvashatsz bővebben. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek