Ezért lehet veszélyes, ha repülőn leszel rosszul: a tested másképp működik odafenn

GettyImages-1388641772

Azok közül, akik repülőre ülnek, ma már nagyon sokan tudják, hogy a trombózis esélye megnő, amikor az utazás ezen formáját választjuk, így nem meglepő, hogy szervezetünk működése sok szempontból más akkor, ha repülővel utazunk.

A repülés az utazás biztonságos módja – kényelmesnek már nem biztosan neveznénk a hosszú várakozások, sorban állások és a szűkös hely miatt. Verhetetlenül gyorsabb ugyanakkor, ha nagyobb távolság megtételére adod a fejed, ha pedig egy másik kontinensre készülsz, egyértelműen jobban megéri a közlekedés ezt a formáját választani, mint bármilyen másikat. 

Bizonyos alapbetegségek esetén ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a fenti körülmények miatt egy rosszullét esélye nagyobb lehet, következményei pedig tragikusabbak.

Nem teljesen veszélymentes ez a típusú utazás sem

Bár a koronavírus előtti időkhöz képest jelentősen megcsappant a céges utak száma, hiszen számos esetben egy olcsóbb és egyszerűbben megszervezhető online formában zajlik le egy interkontinentális találkozó, szemben a múlt hatalmas konferenciáihoz képest, azért sokan vannak, akik nemcsak akkor ülnek repülőgépre, amikor nyaralnak, hanem időről időre munkájuk miatt is a magasban utaznak. Érdemes tehát ismerni azokat a hatásokat, amelyeket a repülő gyakorol testünkre.

Egy repülős utazás van, akinek élmény, van, akinek pedig tortúra, a szervezetnek azonban mindenképp furcsa
Egy repülős utazás van, akinek élmény, van, akinek pedig tortúra, a szervezetnek azonban mindenképp furcsaIsbjorn / Getty Images Hungary

Kezdjük a már említett mélyvénás trombózissal – a rossz hír itt az, hogy nem a magasság, hanem a hosszú órákon át fenntartott ülő testhelyzet az, ami problémás, így akár autóban is leselkedhet ránk a veszély.

A hosszas üldögélés vérrögök kialakulásához vezethet, aminek eredménye tüdőembólia is lehet.

A rizikót növeli, ha valaki túlsúlyos, fogamzásgátlót szed, nemrégiben műtötték, hormonpótlást szed, állapotos vagy nemrég hozta világra gyermekét, visszeres a lába, daganatos beteg. A piros, meleg, duzzadt láb lehet a trombózis jele.

A repülős utazás rizikói

A szervezet azonban tényszerűen másként működik a magasban, aminek oka az eltérő körülményekben keresendő. A következőket jó tudni a repüléssel kapcsolatosan:

  • A repülőn könnyebben kiszáradsz, mivel a gépmadárban keringtetett levegő szárazabb, mint amit tengerszinten beszívunk. A kabin levegőjének felét kintről pumpálja a gép, ilyen magasban pedig sokkal szárazabb a levegő. Ettől a torkod, orrod és bőröd sokkal hamarabb kiszárad, mint a földön. A száraz levegő felel azért is, hogy az ízeket másként érzékeled fenn, mint lenn: az étel íztelenebb egy repülőn fogyasztva.
Odafenn az étel íze is más
Odafenn az étel íze is másPeter Cade / Getty Images Hungary
  • Könnyebben elkaphatsz bármit, ugyanis bár a levegőt folyamatosan szűrik, nagyon sok emberrel vagy összezárva kis helyen, akik köhöghetnek, tüsszenthetnek, ezzel sok vírust és baktériumot juttathatnak a levegőbe, de a tömegek által érintett tárgyak is hordoznak fertőzésveszélyt – gondolj csak a biztonsági övek csatjaira és a tálcákra, melyeket lehajtasz az előtted levő ülés hátulján!
  • Könnyebben elfáradsz a gépen ülve, ugyanis bár a légnyomást kiegyenlítik a repülőn, még így sem olyan, mint tengerszinten. Alacsony légnyomás mellett a szervezeted kevesebb oxigén felvételére képes, amitől fáradtabbnak érezheted magad, akár légszomjat is tapasztalhatsz, vagy a fejed is fájhat. Segít ezen, ha sokat iszol.
  • A füled azért pattog, dugul be vagy fáj, mert az emelkedés és a süllyedés ideje alatti gyors nyomásváltozás a füledet nagyon igénybe veszi. Szintén a nyomáskülönbség miatt puffadhat a hasad. Füled állapotán ásítással, a hasadén pedig könnyebb ételek fogyasztásával segíthetsz.
  • A légnyomásváltozás még fogfájást is okozhat egyeseknél: a tömések vagy a lukas fogak foglyává tett levegőbuborékok a felelősek ezért.
  • Egy rákfajta kialakulásának esélyét is növelheti a gyakori repülés: egyes tanulmányok a pilóták és a légiutas-kísérő személyzet körében magasabb a melanoma előfordulási aránya. Ez valószínűleg a kozmikus ionizáló sugárzásnak való nagyobb kitettségnek köszönhető, az ok-okozati kapcsolatot azonban nem erősítették még meg.
  • A leheleted is rossz lehet, amiért szintén a száraz levegő a felelős – könnyebben elszaporodnak a szádban a baktériumok, így ha nem eszel és főként nem iszol elég vizet, kellemetlen szagú lehet a szád.
  • Végül, de nem utolsósorban, a cirkadián ritmus is felborul a gépben, mely időzónák közt utaztat téged – az átállás időzónánként egy napot venne elméletileg igénybe.

Nekik kell igazán vigyázniuk

Persze a fentiek még nem azt jelentik, hogy nagyon veszélyes lenne számodra a repülés, az alapbetegségekkel rendelkezőknél azonban a rosszullét odafenn valódi életveszély is lehet. Kutatások szerint 604 repülőjáratból egyen előfordul egészségügyi vészhelyzet, a szív- és érrendszeri betegségekkel élőkre pedig egy rosszullét a levegőben nagyon veszélyes is lehet, hiszen nem feltétlenül állnak rendelkezésre a megfelelő eszközök, és a kórházba szállítás sem olyan egyszerű.

Ha szívbeteg lesz rosszul a repülőn, azt komolyan kell venni
Ha szívbeteg lesz rosszul a repülőn, azt komolyan kell venniTunvarat Pruksachat / Getty Images Hungary

A COPD-vel, szívritmuszavarral vagy szívelégtelenséggel élők számára tehát nagyobb veszélyt jelent a repülés: nekik orvosukkal kell egyeztetniük, mielőtt gépre ülnének, ugyanis az oxigénszint változása számukra komoly rizikó.

Ha te egészségesen szállsz repülőre, akkor is jó, ha a fentieket tudod. A megelőzés érdekében amikor csak lehet, állj fel a gépen, ülve végezz lábtornát, igyál sok vizet, fogyassz könnyű ételeket, fel- és leszálláskor akár rágózz vagy ásíts. A kezedet fertőtlenítsd étkezés előtt: így a lehető legtöbbet tetted azért, hogy szervezetedet ne viselje meg annyira egy repülős út.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra