Szívbeteg gyerekeket fertőzhetett meg szamárköhögéssel egy ellenőr: rendőrségi vizsgálat indul

rendorseg-vizsgalat-494058277
Olvasási idő kb. 2 perc

Rendőrségi vizsgálat indult annak a kormányhivatali dolgozónak az ügyében, aki maszk nélkül végzett járványügyi ellenőrzést annak ellenére, hogy köhögött. Két nap múlva kiderült: szamárköhögéssel kezelik.

Köhögése ellenére maszk nélkül végzett ellenőrzést a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) gyermekintenzív osztályán egy kormányhivatali dolgozó, ügyét a rendőrség vizsgálja – adta hírül a Népszava. A helyzetet súlyosbítja, hogy az ellenőrről két nap múlva kiderült: szamárköhögéssel kezelik.

Rendőrségi vizsgálat indult, ám feljelentés egyelőre nincs

Feljelentés nem érkezett az üggyel kapcsolatban, ám az eset körülményeit vizsgálja a rendőrség – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Az egyelőre nem világos, hogy büntetőeljárás indult-e az ügyben, és ha igen, milyen bűncselekmény gyanújával.

Az ellenőr a GOKVI után a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáját is járt, ám a jelenlegi információk szerint ott nem találkozott betegekkel, csak egy irodában járt. A biztonság kedvéért mindkét intézményben megtették a megfelelő intézkedéseket: oltásokat rendeltek, és elkülönítették azokat a gyerekeket, akik esetleg megfertőződhettek. Az eset azért is roppant súlyos, mert a GOKVI gyermekkardiológiai intenzív részlegén szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve műtéten átesett újszülötteket is kezelnek.

Egyelőre nem érkezett hír a két intézményből megbetegedésről, ám a szamárköhögés lappangási ideje 2-4 hét.

 

A rendőrség még vizsgálja az esetet – a gyerekekre a legveszélyesebb a kór
A rendőrség még vizsgálja az esetet – a gyerekekre a legveszélyesebb a kórFreshSplash / Getty Images Hungary

A betegség a csecsemőkre különösen veszélyes: a köhögési rohamok miatt apnoé is kialakulhat, amikor a gyerekek nem vesznek levegőt, így fulladás vagy szívleállás következtében akár halál is bekövetkezhet. A vírusfertőzés a környező országokban, Ukrajnában, Horvátországban és Csehországban is terjed, ezért nem meglepő, hogy nálunk is egyre gyakrabban megjelenik.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek