5 jele annak, hogy a probiotikum valóban hatásos

Diósi Szilvia
GettyImages-1226105594
Olvasási idő kb. 4 perc

A bélrendszer egészségét általában az emésztőrendszeri, bélrendszeri baktériumok szintje és típusa határozza meg, amikor pedig ezekkel probléma adódik, segíthet a probiotikum. Azonban nem mindig egyszerű megállapítani, hogy valóban hatékony-e.

A probiotikumokat „jó” vagy „hasznos” baktériumoknak szokták nevezni, vagyis olyan élő baktériumok és élesztőgombák, amelyek segítenek megőrizni a bélrendszer egészségét és javítani az emésztést. Azonban a hatásukat nem mindig könnyű észrevenni, ugyanis nincsenek mágikusan árulkodó jelei, de aki szedi, javulást tapasztalhat hasi fájdalom, puffadás, gyulladás és testsúly terén. Fontos, hogy a probiotikumok nem egyformák, nem mindegyiknek ugyanolyan a hatása, így az sem mindegy, hogy melyiket szeded.

Mikor ajánlott a probiotikumok fogyasztása?

Ha emésztőrendszeredben probléma lép fel, a probiotikum segíthet helyreállítani a mikrobiom egyensúlyát. Például antibiotikum-kúra befejezése után is érdemes lehet szedni probiotikumot. Vannak, akik naponta szednek probiotikumot az általános közérzetük fenntartása érdekében. Ezt akkor érdemes megtenni, ha hajlamos vagy bélrendszeri problémákra, és úgy veszed észre, hogy ez segít. Az egészséges bélmikrobiom fokozhatja az általános immunitást, csökkentheti a gyulladást, és segíthet a bélrendszer egészséges működésének fenntartásában. Az olyan mindennapi dolgok is hatással vannak rá, mint a stressz és az ételválasztás, ezek csökkenthetik a bélmikrobiomot, és a probiotikumok segítenek abban, hogy helyreállítsd azt.

De nézzük, hogy honnan tudhatod, hogy valóban hatékony!

A probiotikum segít a hasi fájdalmakon
A probiotikum segít a hasi fájdalmakonPhotoAlto/Frederic Cirou / Getty Images Hungary

1. Hasi fájdalom enyhülése

Az általános gyomor-bélrendszeri tünetek csökkenése az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megállapítsuk, működik-e a probiotikum. A vékonybélre és a vastagbélre nehezedő nyomást jellemzően a „rossz” baktériumok okozzák, a probiotikum használata csökkenő fájdalmat eredményez.

2. Kevesebb gáz és puffadás

A kiegyensúlyozatlan bélmikrobiom puffadást okoz. A jó hír az, hogy a probiotikum szedése helyrebillentheti az egyensúlyt, ami kevesebb gázosodást és puffadást eredményez. Egy 2017-es tanulmány szerint a probiotikumok csökkenthetik azt az időt, amely alatt a bevitt táplálék megemésztődik, ami szintén enyhítheti a puffadást. Egy 2018-as kutatás szerint javíthatnak az irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedő betegek tünetein.

3. Fokozott rendszeresség a bélmozgásokban

A probiotikumok szedése miatt előfordulhat, hogy többet kell vécére menned. De valóban többször lesz székleted? A szakértők szerint igen, mivel segíthetnek szabályozni a bélmozgást, valamint a székletürítést. Ezért enyhülhet tőle a székrekedés, a hasmenés és a szabálytalan bélmozgás.

4. Szebb lesz tőle a bőröd

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a bél és a bőr egészsége összekapcsolódik. Ha a bélmikrobiom sérül, a bélben lévő baktériumok gyulladásos bőrbetegségekhez vezethetnek, mint a rosacea és az akne. Egyes probiotikumok bizonyítottan fokozzák a bőrben a lipidek (zsírok) termelését, amelyek megkötik a nedvességet, és kordában tartják a pattanásokat okozó baktériumokat. Továbbá egyre több bizonyíték utal arra, hogy a probiotikumok tablettás formában történő alkalmazása segíthet a bőrbetegségek megelőzésében és kezelésében, beleértve az ekcémát, az aknét, a száraz bőrt és az UV-sugárzás okozta bőrkárosodást.

Az egészséges bélrendszer szebbé teszi a bőrt
Az egészséges bélrendszer szebbé teszi a bőrtEkaterina Demidova / Getty Images Hungary

5. Nem leszel olyan gyakran beteg

Az immunrendszer 70%-a a bélben található, ezért ha egészséges a bélrendszered, akkor az immunrendszered is egészséges lesz, ami segíthet a betegségek ellen. A probiotikumokról kimutatták, hogy védőanyagokat választanak ki, amelyek bekapcsolhatják az immunrendszert, és megakadályozhatják, hogy a kórokozók megtelepedjenek, és súlyos betegségeket hozzanak létre. A krónikus gyulladás csökkentése kulcsfontosságú az immunrendszer egészségéhez és a vírusok elleni védekezéshez, valamint a betegségek megelőzéséhez.

Fontos, hogy mindig konzultálj orvossal vagy gyógyszerésszel, hogy mikor szedj probiotikumot, ők tudnak neked segíteni a megfelelő kiválasztásában. Azt is vedd figyelembe, hogy a bélflórája minden embernek más, így nehéz megmondani, hogy kinél mennyi idő után kezdi el kifejteni a hatását.

Rengeteg olyan terméket láthatunk a boltok polcain, amelyek  első ránézésre  egészségesnek tűnnek, valójában nem azok. Az alábbi cikkünkben összeszedtük ezeket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek