Ha ezt rágod, elkerülheted az elbutulást

GettyImages-1352613129
Olvasási idő kb. 3 perc

Jólesik este a tévé előtt valamit nassolni? Ha ezt a ropogtatnivalót választod, időskorodban is vágni fog az eszed, mint a borotva!

Hitted volna, hogy miközben megnézel a moziban egy jó filmet, még a szellemi frissességedért is teszel? Egy új kutatás szerint, ha beépíted a popcornt az étrendedbe, az csökkenheti a demencia kockázatát. 

Milliókat érintő betegség

A Neurology című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely arról szól, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása – és így meglepő módon a pattogatott kukorica is –, jó hatással van az elmebéli képességekre.

A vizsgálat során az derült ki, hogy azok, akik rendszeresen esznek ezekből az egészséges finomságokból, kognitív szempontból nyolc és fél évvel fiatalabbak, mint akik nem fogyasztanak belőlük. 

„Az Alzheimer-kór és a demencia amerikaiak millióit érinti. Az, hogy megtaláljuk a megelőzés módját, kiemelten fontos a közegészségügy szempontjából – nyilatkozta dr. Xiaoran Liu, a tanulmány egyik szerzője. Izgalmas látni, hogy csupán azzal, hogy növeljük egy ételféleség mennyiségét a menünkben, csökkenthetjük az időskori elbutulás kockázatát.”

Popcornnal a demencia ellen
Popcornnal a demencia ellenTetra Images / Getty Images Hungary

Popcorn a demencia ellen

A vizsgálatban teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat, quinoát és pattogatott kukoricát emeltek be a menüjükbe a résztvevők. A Rush Egyetem kutatói több mint 3000, átlagban 75 éves, ám demenciában nem szenvedő páciens egészségi állapotát kísérték figyelemmel hat éven át. A résztvevőknek be kellett számolniuk arról, hogy milyen ételeket fogyasztanak, illetve háromévente egy-egy tesztet töltöttek ki, amellyel vizsgálták a kognitív képességeiket és a memóriájukat. Az alapján, hogy mennyi teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, a pácienseket öt csoportba sorolták; a legtöbb és a legkevesebb között mennyiségben ötszörös volt a különbség.

Akik egészségesen étkeztek, jobban teljesítettek a teszten
Akik egészségesen étkeztek, jobban teljesítettek a tesztenAbleimages / Getty Images Hungary

Az eredmények pedig azt tükrözték, hogy azokat az időseket, akik rendszeresen fogyasztottak az egészséges harapnivalókból, sokkal kevésbé fenyegette az időskori elbutulás, mint akik kisebb mennyiséget ettek belőle vagy egyáltalán nem szerepelt a menüjükben. A kutatásnak köszönhetően a szakértők úgy gondolják, hogy ez akár előfutára lehet a testreszabott étrendi ajánlásoknak, ám ehhez még szükség van további eredményekre. 

A szív és az agy egészségéért 

A tápanyagokban gazdag, teljes kiőrlésű ételek azonban nem csak a memóriagondok ellen védhetnek. A Mayo Klinika szerint például a zab, a barna rizs vagy éppen a pattogatott kukorica csökkenthetik a koleszterinszintet, az inzulinszintet vagy a vérnyomást.

Ha a szív jól működik, az agyad is turbófokozatra kapcsol
Ha a szív jól működik, az agyad is turbófokozatra kapcsolPeopleImages / Getty Images Hungary

„A teljes kiőrlésű gabonák gazdagok B- és E-vitaminban, valamint más antioxidánsokban. Sok rostot tartalmaznak, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Jó néhány tudományos bizonyítékot láttunk arra, hogy ezek az élelmiszerek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és tudjuk, hogy ami jó a szívnek, az jó az agynak is.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek