Ezt ne mulaszd el együttlét után, ha nő vagy

GettyImages-1295931253

Bár önmagában nem szükséges, de hasznos, ha a partnerünkkel való édes együttlét után nem sokkal felkeressük az illemhelyet, csökkentjük a húgyúti fertőzés kockázatát. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy bár a közösülés utáni pisilés, különösen a nőknél, potenciálisan csökkentheti a húgyúti fertőzés kialakulását, a nemi úton terjedő fertőzések megelőzésében nem segít.

A húgyúti fertőzések akkor fordulnak elő, amikor a baktériumok a húgycsövön keresztül bejutnak a húgyutakba, majd a húgyhólyagba. Az intim együttlét utáni vizeletürítés segíthet a közösülés során bejutott baktériumok eltávolításában. Bár ez nem garantálja teljes egészében a szexuális eredetű húgyúti fertőzések megelőzését, érdemes a tanácsot megfogadni.

A nőknek különösen ajánlott

Az együttlétek utáni pisilés mindkét nem számára hasznos lehet, ám a nők nagyobb valószínűséggel profitálnak belőle, különösen azok, akik hajlamosak a húgyúti fertőzésekre. Ennek pedig anatómiai okai vannak. A nők szervezetében ugyanis a húgycső és a hólyag között rövid utat kell megtenniük a baktériumoknak ahhoz, hogy húgyúti fertőzést okozzanak. Emellett a húgycsövet alkotó szövet vékonyabb és porózusabb; a húgycső a végbél közelében található, így könnyebben bejutnak a baktériumok a végbélnyílásból, valamint a női húgycső a hüvely mellett helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy a hüvelyből származó baktériumok is könnyen átjutnak a húgycsőbe.

A húgyúti fertőzésre hajlamos nőknek tanácsos együttlét után pisilni
A húgyúti fertőzésre hajlamos nőknek tanácsos együttlét után pisilnibymuratdeniz / Getty Images Hungary

Azoknak a nőknek sem árt a szex utáni pisilés, akik nem hajlamosak a húgyúti megbetegedésekre. Ugyanez igaz a férfiak esetében is, ám ők kevésbé hajlamosak a fertőzésre, miután az ő húgycsövük sokkal hosszabb, mint a nőké, így a baktériumoknak sokkal hosszabb utat kell megtenniük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Nem árt óvatosnak lenni az ágyban

A fertőzésveszélyt mindenképpen csökkenti, ha valakinek állandó partnere van. Ám bizonyos esetekben ekkor sem árt óvatosnak lenni. A nők orális kényeztetése során a baktériumok a szájból és a nyelvből a húgycsőbe kerülhetnek.

Egy állandó partner és a megfelelő óvintézkedés mellett elkerülhető a betegség
Egy állandó partner és a megfelelő óvintézkedés mellett elkerülhető a betegségJamie Grill / Getty Images Hungary

Kutatások igazolják, hogy a húgyúti fertőzések vitathatatlanul összefüggenek a nők szexuális életével. Minél többször él valaki nemi életet, annál valószínűbb, hogy megkaphatja a betegséget. A kapcsolat olyan erős, hogy a nemi úton szerzett húgyúti fertőzéseket néha „nászutas-hólyaghurutnak” is nevezik. 

A fertőzés elkerülése érdekében tanácsos az együttlét bárminemű formájától függetlenül együttlét után 30 percen belül elmenni a mosdóba, hogy megelőzzük a húgyúti betegség kialakulását. 

Ez segíthet, ha nem érzed az ingert

Ha szeretnénk pisilni, mert tudjuk, hogy hasznunkra válhat, de nem érezzük a vizelési ingert, akkor hasznos lehet, ha a megszokottnál több vizet iszunk. Bár nem a legkörnyezettudatosabb módszer, késztetést fogunk érezni akkor is, ha megnyitjuk a csapot, és a folyó vizet nézzük vagy hallgatjuk. Segíthet a stimulálásban az is, ha hosszabb ideig ülünk a WC-n, és mindeközben igyekszünk ellazulni. 

A folyó víz segíthet a vizelési inger stimulálásában
A folyó víz segíthet a vizelési inger stimulálásábandeepblue4you / Getty Images Hungary

Természetesen nem jelenti a világvégét, ha valaki nem pisil, vagy nem tudsz pisilni az intim együttlétek után, de jó tudni, hogy ez egy igen egyszerű módja a húgyúti fertőzések megelőzésének.

Oszd meg másokkal is!
Mustra