Parazitákkal fertőződhetsz, ha ilyen húst eszel: a migrén az első figyelmeztető jel

GettyImages-1339975640
Olvasási idő kb. 4 perc

Az orvosokat igencsak meglepte, amikor egy migrénklinikát felkereső betegnél felfedezték: parazita férgek szaporodtak el az agyában.

Az 52 éves férfit a Taenia solium, vagyis a simafejű galandféreg lárvája fertőzte meg, ami inkább a sertéseknél jellemző. A parazita azonban az emberre is veszélyes lehet, ha nem megfelelően hőkezelt sertéshúst fogyaszt, vagy érintkezésbe kerül a petékkel fertőződött széklettel.

Ciszták keletkezhetnek az agyban a paraziták miatt

A peték vagy a lárvák fogyasztása egy galandférgesség nevű állapot kialakulásához vezet, melynek során ciszták halmozódnak fel az ember beleiben. Ebben az esetben ugyanakkor a férfi az úgynevezett ciszticerkózis elszenvedője volt. Ennek során a ciszták egy másik szövetbe, például az izomba vagy az agyba ágyazódnak be, amit neurociszticerkózisnak neveznek.

Becslések szerint az állapot globális szinten 2,5-8,3 millió ember érint, és különösen gyakori azokban a fejlődő országokban, ahol az elsődleges táplálékforrás a sertés, és/vagy nem megfelelőek a higiéniai feltételek.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a paraziták miatt ciszták keletkeztek a férfi agyában
A vizsgálatok kimutatták, hogy a paraziták miatt ciszták keletkeztek a férfi agyábanalvarez / Getty Images Hungary

A neurociszticerkózis általános tünete a fejfájás és a görcsrohamok jelentkezése – ez utóbbit a betegek mintegy 80 százaléka tapasztalja. A panaszok súlyossága általában attól függ, hogy az agy mely struktúrái és szövetei fertőződnek meg a férgekkel. Az amerikai férfinél szintén a migrén volt az első figyelmeztető jel, amely a szokásosnál gyakrabban és súlyosabb formában jelentkezett, illetve nem reagált a hagyományos kezelésekre.

Egyre súlyosbodó fájdalmai voltak a koponya hátsó részén.

Rosszul átsült bacon okozhatta

A férfi ellátása során végül egy CT-vizsgálat mutatta ki, hogy agyában – köztük annak fehérállományában – több ciszta is van, majd egy MR-vizsgálat további cisztákat tárt fel. Az American Journal of Case Reports című tudományos folyóiratban publikált esetjelentés szerint megbetegedését megelőzően a férfi nem járt olyan helyen, ahol az állatoktól elkaphatta volna a fertőzést, ám kiderült, hogy

élete jelentős részében hajlamos volt nem kellően átsütött baconszalonnát fogyasztani.

Fontos tudni, hogy a hivatalos ajánlások szerint a sertéshúst úgy kell elkészíteni, hogy hőkezelése során legalább 63 Celsius-fokos hőmérsékletet érjen el. A bacon tekintetében ezt nehéz ellenőrizni, hiszen általában meglehetősen vékony szeletekre vágják, ha azonban ropogósra sütöd, el kell érnie a biztonságos hőmérsékleti tartományt.

Az ajánlások nem véletlenül írják, hogy mindig süsd át a bacont
Az ajánlások nem véletlenül írják, hogy mindig süsd át a bacontMike Mackinven / Getty Images Hungary

Az orvosok gyanúja szerint a férfinél az étkezési szokási miatt alakult ki galandférges fertőzés, majd ciszticerkózist kapott, mert a mosdó felkeresése után nem mosott kezet. Szerencsére állapotát még idejében sikerült azonosítani, így parazitaellenes szerekkel és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel történő kezelése révén túlélte az agyfertőzést, és migrénje is enyhült. Az orvosok hangsúlyozták, a legtöbb embernek – hacsak nincsenek kitéve a klasszikus értelemben vett expozíciónak, és nem utaznak magasabb rizikófaktorral rendelkező helyekre – nem kell különösebben aggódniuk az ilyen paraziták miatt.

Kíváncsi vagy, hogy milyen, az emberre is veszélyes paraziták léteznék még? Ha igen, akkor saját felelősségre kattints ide

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek