Az itthon is népszerű fogyasztószer 51 ember életét követelte

GettyImages-114426885

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala felszólította a gyártót, hogy tüntesse fel a mellékhatások között, hogy az injekció akár bélelzáródást is okozhat.

Sokan szeretnénk álomalakot, de gyakran a diétázáshoz vagy a testmozgáshoz nem fűlik a fogunk. Nem csoda, hogy sokan kaptak azután az amúgy 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló injekció után, amely különösebb erőfeszítés nélkül is fogyást ígér. Ám most igazán rémisztő mellékhatásokról érkeztek hírek.

Életveszélyes mellékhatás

Az Ozempic nem először kerül a szalagcímekre. Márciusban arról számoltak be, hogy mivel a 2-es típusú cukorbetegeknek felírható injekciót egyre több, nem diabéteszes is alkalmazta fogyáshoz, a gyógyszer hiánycikk lett, és így azok sem tudták elérni, akiknek valóban az egészségük múlott a használatán. Szintén tavasszal írta meg a Guardian, hogy az injekciót fejlesztő cég 21 millió fontot költött arra, hogy az orvosok és egészségügyi szakemberek körében népszerűsítse a terméket, és ezért azok kedvezőbb színben tüntessék azt fel.

Az Ozempic többször került már a szalagcímekbe
Az Ozempic többször került már a szalagcímekbeNurPhoto / Getty Images Hungary

Most azonban a CNN is beszámolt arról, hogy a készítmény használatakor életveszélyes mellékhatások jelentkeztek. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint az Ozempic akár bélelzáródást is okozhat, amely ritka esetekben végzetesnek is bizonyulhat, hiszen a bél az érintett szakasz fölött kitágulhat, a bélfal áteresztővé válik, amely akár szepszishez, azaz vérmérgezéshez, hashártyagyulladáshoz és sokszervi elégtelenséghez is vezethet. A hatósághoz eddig 51 olyan halálesettel kapcsolatos jelentés jutott el, amelyek kapcsolatban lehetnek a gyógyszerrel, amely úgy segít a fogyásban, hogy a páciensnek folyamatos teltségérzete van, emiatt jóval kevesebbet eszik. Emellett segítségével az elfogyasztott étel lassabban halad át az emésztőrendszeren, amely szintén azt mozdítja elő, hogy ne érezzük magunkat éhesnek.

Csupán néhány órája volt hátra

Az egyik angol napilapnak exkluzív interjút adott az a 79 éves oregoni férfi, akinek 2-es típusú cukorbetegségét kezelték egy éve Ozempickel. Wilson Hulheimnek kétszer volt bélelzáródása, amely akár halálos kimenetelű is lehetett volna.

Az első alkalommal napokig fájt a gyomra, mielőtt bement a kórházba, hogy segítséget kérjen; az orvosok azt mondták neki, ha néhány órát még vár, akár meg is repedhetett volna a bele.

A gyomortartalom leszívásával kezelték a kritikus helyzetet, amelyet a férfi élete legundorítóbb élményeként írt le. A gyors beavatkozásnak köszönhetően csökkent a beleire nehezedő nyomás, és megszűnt az elzáródás. Mielőtt kiengedték a kórházból, azt a tanácsot kapta, hogy néhány napig ne fogyasszon szilárd ételt. Ám a bélelzáródás fél évvel később megismétlődött. 

Az injekció teltségérzetet okoz, így segíti a fogyást
Az injekció teltségérzetet okoz, így segíti a fogyástskynesher / Getty Images Hungary

Az Ozempic gyártója is megszólalt

A cikkben szereplő adat szerint az Egyesült Államokban hetente 60 ezer új receptet írnak ki Ozempicre. Kettő esetben fordult elő a kezelt betegek között bélelzáródás okozta haláleset, mielőtt ez a mellékhatás felkerült a figyelmeztető címkére. Az oregoni férfi túlélte a második elzáródást is.

„Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanakkor megrémít, ha arra gondolok, hogy az orvosom tanácsára korábban kétszer annyit vettem be az előírt mennyiségnél. Akár meg is ölhetett volna – mondta Mulheim.

Ugyanakkor nem merült fel, hogy a gyógyszer okozhatta a problémát; úgy találták, hogy egy vastagbél-csavarodás vezetett a kritikus állapothoz, amely valószínűleg már évek óta megvolt.

Ezzel szemben a menyem egyik ismerőse, aki gasztroenterológus, azt javasolta, hogy azonnal hagyjam abba az Ozempic adagolását.”

A gyógyszert gyártó cég szóvivője az eset kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a számukra a betegek biztonsága a legfontosabb, és nagyon komolyan vesznek minden olyan jelentést, amely a gyógyszereik használatából eredő nemkívánatos eseményekről szól. A szóvivő hozzátette: a cég szorosan együttműködik az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalával.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra