18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lehet, hogy rosszul használod az óvszert? Ennyit csökkenhet a hatékonysága

par agyban 2
Geyer Krisztina

A szexuá­lis biztonságra vonatkozó hiedelmeinket sok minden befolyásolhatja, neveltetésünktől kezdve kortársaink történetein át saját tájékozottságunkig. Teljes tudatosságot igénylő témáról van szó, így kezdésnek 8 pontban felsoroltuk az óvszerhasználattal kapcsolatos legfontosabb ismereteinket.

Az óvszerekkel kapcsolatos tudatosság és oktatás minden szexuálisan aktív korosztály számára fontos. Ebben a cikkben 8 olyan, kutatáson és statisztikán alapuló információt gyűjtöttünk össze, amelyek formálhatják a szexuális biztonsággal kapcsolatos hiedelmeidet. Arra biztatunk, hogy olvass el minél több hiteles forrásból származó ismeretanyagot, hogy magabiztosan és felhőtlenül tudd élvezni a szexuális együttléteket.

8 fontos tudnivaló az óvszerekről

1) Túlbecsült hatékonyság

Tökéletes használat esetén az óvszer 98%-os hatékonysággal nyújt védelmet a teherbe eséstől. Az emberi hibafaktor azonban közrejátszik: ha az átlagfelhasználót vesszük alapul, akkor az óvszer hatékonysági rátája 82%-ra csökken. Ez azt jelenti, hogy az évi rendszeres óvszerhasználat mellett a gyakorlatban 100 nőből 18 bizony teherbe esik a statisztikák alapján. Minket is meglepett ez a 82%-os arány. A kutatások szerint a legtöbb ember túlbecsüli az óvszer hatékonyságát a terhesség megelőzésében, ezért is szükséges a rendszeres felvilágosító munka.

Az óvszer a szexuális élet fontos tartozéka, nem mindegy, hogy mennyit tudunk róla
Az óvszer a szexuális élet fontos tartozéka, nem mindegy, hogy mennyit tudunk rólaLightFieldStudios / Getty Images Hungary

2) A három leggyakoribb hiba

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy az óvszer nem olyan hatékony, mint ahogyan azt az emberek gondolják, a helytelen vagy következetlen használat. A három leggyakoribb hiba 14 ország szokásai alapján: az ellenőrzés hiánya, levegő az óvszerben és a rosszul időzített felhelyezés, ami például az előváladék és a korai magömlés miatt nagy kockázatot jelent.

3) A méretezés is fontos

Szintén tipikus óvszerhasználati hibának mondható, ha méretben nem passzoló óvszert használunk. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy többféle méretezés létezik. A kutatások szerint a rosszul illeszkedő óvszer az elszakadás nagyobb kockázatát eredményezi, illetve sokakat eltántorít a használatától.

4) Kombinált védelem a teherbe esés ellen

Kijelenthető, hogy egy megfelelő méretű, jól illeszkedő óvszer, valamint a következetesen helyes használat csökkenti a hibakockázatot. De nem szabad elfelejteni, hogy az óvszerek még tökéletes használat mellett sem 100%-os hatékonyságúak. A szakértők többféle fogamzásgátló módszer egyidejű alkalmazását javasolják (pl. óvszer kombinálva tablettával vagy más hormonális fogamzásgátlóval).

5) Menstruáció alatti óvszerhasználat

A Kinsey Intézet óvszerhasználati kutatócsoportjával (KI-CURT) közösen a Clue 200 ország 95 000 emberét kérdezte meg az óvszerhasználatról, mégpedig női szemszögből. Ez egyedülálló és jelentős előrelépés volt annak megértésében, hogy a nők miért használnak és miért nem használnak óvszert, és hogyan befolyásolja ezeket a döntéseket a menstruáció és a partnerük.
A következők derültek ki.

#1 A kutatók által vártnál nagyobb szerepet játszanak a nők annak eldöntésében, hogy mikor használnak óvszert. 
Ez azt jelenti, hogy a „férfióvszer” nem egyértelműen azonos a „férfiak által ellenőrzött” fogamzásgátlással, hanem az óvszerhasználat mindkét félre kiterjed, és a nők aktív szerepet játszanak a döntéshozatalban.

#2 Menstruáció alatt ritkábban használnak óvszert. 
Az óvszerhasználat 15%-kal csökkent a menstruáció alatt. Ez a megállapítás jelentős és aggasztó, mivel a nemi úton terjedő fertőzések átvitelének és megszerzésének aránya a menstruációs ciklus bizonyos időszakaiban, így a menstruáció alatt is magasabb. Miközben az óvszer megelőzi a terhességet, óriási jelentőséggel bír a nemi úton terjedő betegségek átvitelének megakadályozásában is. A menstruáció alatt is lehetséges teherbe esni, bár a kockázat nagysága változó, és függ a ciklustól, az életkortól és az egészségi állapottól.

#3 A válaszadók mindössze 15%-a számolt be arról, hogy a menstruáció alatt ugyanúgy folytat szexuális tevékenységet. 
Erre számos lehetséges magyarázat van: a higiéniával kapcsolatos társadalmi hiedelmek és tabuk, a libidót befolyásoló görcsök vagy kellemetlenségek és/vagy a lepedő vagy ruházat elszíneződésétől való félelem csak néhány ezek közül.

6) A megfelelő síkosító kiválasztása az óvszer mellé

A síkosító használata nagyon javallott. Eleve segít megelőzni az óvszer szakadását, de oda kell figyelni arra is például, hogy ne használj olajalapú síkosítót latex óvszer mellé. A boltban kapható átlagos – kőolaj- vagy petróleumalapú – síkosítók sok esetben irritációt vagy allergiás reakciót is kiválthatnak egyes embereknél. A kőolajalapú síkosítók (pl. vazelin) irritálhatják a bőrt, nehezen eltávolíthatók, és óvszer vagy pesszárium mellett nem ajánlatos a használatuk, mert károsítják az anyagát.

7) Óvszerallergia, latexallergia

Ha már allergia, az óvszerallergia fő oka valójában a gumigyártás alapanyaga, a latex. Sajnos ez egy olyan allergia, amely ellen nem tudsz mit tenni, ha már kialakult. Ráadásul az sem számít, hogy jelenleg allergiás vagy-e rá, ugyanis életünk bármely szakaszában kialakulhat. Allergizálhat még az óvszert síkosító spermicides vegyület is. De léteznek már latexmentes és spermicid hatóanyagot nem tartalmazó óvszerek is a piacon, amelyeknek a hatékonysága ugyanúgy tesztelt.

8) Női óvszer

Sokan még nem találkoztak vele, de létezik női óvszer, amely nagyon hasonlít a férfi (hagyományos) kondomhoz, pusztán annyi a különbség, hogy a hüvelybe kell behelyezni. Így a spermiumok nem képesek eljutni a méhnyakhoz és a petesejthez.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra