Mik azok az ősi gabonafélék?
Ezt azokra az őshonos gabonafélékre értik, amelyeket az emberek több száz vagy még inkább több ezer éve változatlan formában termesztenek. A modern búzához képest lényeges különbség, hogy az ősi gabonafélék az idők során nem estek át genetikai módosításon, és általában sokféle növényi vegyületet vagy fitokemikáliát tartalmaznak. Ezek a bioaktív vegyületek erős gyulladáscsökkentő hatású antioxidánsok, amelyek segítenek a krónikus betegségek megelőzésében. A következőkben végigvesszük a legismertebb ősi gabonaféléket, bemutatva, hogy fogyasztásuk milyen egészségügyi előnyökkel jár.
1. Chiamag
Annak ellenére, hogy technikailag nem gabona, az azték zsálya, vagyis a chia gyakran szerepel az ilyen listákon, mivel az összes többi ősi gabonafélére vonatkozó kritériumnak megfelel. A chiamag manapság újra reneszánszát éli, ami annak köszönhető, hogy magas ómega-3 zsírsav-, rost-, kalcium- és cinktartalmával a modern étrendbe is remekül illeszkedik.
Ezek a tápanyagok féken tartják a koleszterinszintet, erősítik az immunrendszert, egészséges csontozatot építenek és egész napra ellátnak energiával.
2. Amaránt
A gluténmentes amaránt tele van fehérjékkel és rostokkal, emellett lenyűgöző mangán-, vas- és magnéziumtartalommal is büszkélkedik. A vas kulcsfontosságú a vérsejtek képződéséhez, a magnézium javítja az alvásminőséget, támogatja az emésztést, illetve az izom- és idegműködést, a mangán pedig erősíti a csontokat, valamint elősegíti a vér- és a hormonképzést.
3. Kinoa
Csakúgy, mint a chiamag, a kinoa technikailag magnak számít, de gyakran pszeudogabonának nevezik, mert ugyanazokkal a módszerekkel dolgozzák fel, mint a rizst és más gabonaféléket. Népszerűségéhez nagyban hozzájárul, hogy
azon kevés növényi alapú táplálékforrás közé tartozik, amelyek mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák.
Fogyasztása ezért hozzájárul a megfelelő izom- és szövetépítéshez. A glutént nem tartalmazó kinoa értékes forrása a mangánnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a folsavnak és a cinknek. Miközben a foszfor szerepet játszik a csontképződésben, addig a folsav részt vesz a sejtépítésben, és létfontosságú a méhen belül fejlődő magzat számára is. Ezzel szemben a cink leginkább immunerősítő hatásáról ismert.
4. Köles
A gluténmentes kölesben sok magnézium és mangán található, de jelentős mennyiségű tiamint is tartalmaz, amely elősegíti az energia-anyagcserét a szervezetben. Kutatások azt is kimutatták, hogy a köles nagyszerű eszköz lehet a vércukorszint szabályozásához – különösen azoknál, akik anyagcsere-problémákkal küzdenek, például azért, mert 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.
5. Cirok
A cirok az egyik legszélesebb körben fogyasztott gabonaféle a világon. Nem véletlenül: magas a fehérje-, a magnézium- és a mangántartalma, illetve rezet és szelént is tartalmaz. Az előbbi segíti a vas felszívódását és közreműködik a szervezet energia-anyagcseréjében, míg az utóbbi támogatja a pajzsmirigy és az immunrendszer megfelelő működését.
6. Árpa
A diós ízjegyekkel rendelkező árpa valójában nem gluténmentes, mint ahogy azt sokan feltételezik, amivel érdemes tisztában lenned, amennyiben gluténallergiád vagy -intoleranciád van.
Ebben a gabonában jelen van a béta-glükán nevű rost, amely javítja a koleszterinszintet. Ezen túlmenően vasat és szelént is tartalmaz.
7. Kamut
A kamut hasonló egészségügyi előnyökkel bír, mint a teljes kiőrlésű búza: tele van rostokkal, cinkkel, niacinnal, és már egy csészényi adagja (közel 200 gramm) is 100 százalékban fedezi a napi szelénszükséglet. A niacint érdemes külön is kiemelni, mivel jótékony hatással van a bőrre, az emésztésre és az idegrendszerre.
8. Bulgur
A bulgur szintén egy magas tápanyagtartalmú ősi gabonafajta, amely szuper alap lehet egy finom és tápláló salátához. Már csak azért is, mert rostokban, magnéziumban, mangánban és rézben gazdag, így a szívednek, az immunrendszerednek és az emésztésednek is jót tesz.
9. Farro
A bulgurhoz hasonlító, diós ízvilágú farro számos ételhez illik, ráadásul nemcsak rendkívül ízletes, hanem tápanyagforrásként is kiváló. Mivel sok rostot, cinket, niacint és magnéziumot tartalmaz, fogyasztása több szempontból is az egészséged javát szolgálja.
10. Teff
A teff egy kevésbé ismert gluténmentes gabonaféle, amely Etiópiából és Eritreából származik, ahol a mai napig az alapvető élelmiszerek táborát erősíti. Ennek jó oka van: már 100 grammos adagja is a napi mangánszükséglet 400, illetve a napi C-vitamin-szükséglet 100 százalékát fedezi, sőt rostokban, magnéziumban, vasban, foszforban és cinkben is gazdag.
Egyedülálló tápanyag-kombinációt alkot, ami szinte a szervezet összes funkcióját támogatja.
11. Vadrizs
A manapság főleg húslevesben fogyasztott, kissé rágósabb állagú vadrizs rostot, cinket, mangánt és foszfort tartalmaz, mentes a gluténtól, fehérjetartalmával pedig a barna rizst is megelőzi.
12. Alakor
Az alakor az egyik legrégebb óta termesztett növény, amelyet dél-törökországi leletek szerint mintegy 10 ezer éve háziasították, és egykor Ötzi, a jégember is fogyasztotta.
Ez az ősi gabonaféle képezte az emberiség alapvető élelmiszer-ellátásának alapját. Belőle fejlődött ki az összes ma termesztett búzafaj.
Előnyei között említhető, hogy a modern búzához képest könnyebben emészthető, alacsony a szénhidráttartalma, illetve béta-karotinban, A-vitaminban, valamint antioxidánsokban – köztük kuteinben és riboflavinban – gazdag, ezáltal védi a szem egészségét, erősíti az immunitást és lassítja az öregedést. Sokoldalúságát jól mutatja, hogy alakorból készül az első magyar biosör is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés