A neked való orrspray hatékony, mégsem okoz függőséget

GettyImages-1433295449

Egy nátha alapvetően nem jár komolyabb tünetekkel, de az elduguló orr, a tüsszögés és a pár napig tartó gyengeségérzet igazán bosszantó lehet, főként ilyenkor nyáron.

Akármennyire is hihetetlen, megfázni nyáron is lehet. A nagy melegben sok esetben az egyetlen lehetőség  a lakás lehűtésére, ha éjjelente nyitott ablaknál alszunk, de ha légkondit használunk erre, akkor is adott a lehetőség, hogy a huzat vagy a hideg levegő következtében másnap náthás tünetekkel ébredjünk. 

Azt hihetnénk, megfáztunk – s ez valóban igaz, ám a náthát nem maga a hideg levegővel való huzamosabb vagy hirtelen kontaktus okozza, hanem különféle vírusok, melyek nyáron éppen úgy megtalálják a réseket az immunrendszerünkön, mint a téli hónapokban. Ugyan más vírusok felelősek a nyári és a más a téli megfázásokért, de ha folyik az orrunk, viszket a szemünk, fáj a fülünk vagy a fejünk, lázasak vagyunk és gyengének érezzük magunkat, nagy valószínűséggel fertőzünk is. Az orrdugulás ellen mindenképpen tennünk kell valamit, hiszen nyitott szájjal nem tudunk sokáig aludni, torkunk kiszárad, a fülünk pedig nem tud az orrunkon keresztül szellőzni, így hamar begyulladhat.

Orrspray nélkül nagyon kimerítő lehet a megfázás vagy az allergia
Orrspray nélkül nagyon kimerítő lehet a megfázás vagy az allergiaJamie Grill / Getty Images Hungary

Az allergia más

Mivel a nyári megfázás okozta panaszok nagyon hasonlítanak a pollenallergia tüneteire is, sokan arra gyanakszanak elsőre, ha a fenti tüneteket észlelik magukon. A megfázást hajlamosak vagyunk a téli időszakhoz, illetve a hideghez kötni annak ellenére, hogy vírus okozza. Az allergiás tünetekkel szemben amikor náthásak vagyunk, jellemzően be is lázasodunk. Az allergia azonban egy dologban nagyon is hasonlít a náthára: az orrunk állandóan folyik, vagy épp eldugul, kivörösödik, s akármennyit fújjuk, mintha örökre bedugaszolták volna. 

A nyári nátha szerencsére elmúlik, jellemzően egy hét alatt. Ez az egy hét viszont nyaranta pont elég lehet arra, hogy a jól megérdemelt pihenésünket, szabadságunkat megkeserítse, megfosszon az illatok, ízek élvezetétől, az alvástól. Mit tehetünk hát, hogy minél hamarabb túl legyünk rajta?

Moss gyakran kezet

 A legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás már lecsökkenti a megbetegedés vagy a fertőzés veszélyeit. Fontos tudni, hogy az orrfújások után is mossunk kezet vagy fertőtlenítsünk, és soha ne használjuk ugyanazt az orrspray-t, mint a család többi tagja!

Maradj hidratált!

Igyunk sok vizet, vagy más hidratáló folyadékot, koffeinmentes teát és izotóniás italokat, melyek a láz miatt elveszített ásványi anyagokat is pótolhatják szervezetünkben. Kerüljük a cukros vagy koffeintartalmú italokat, a kávét és az alkoholt egyaránt. Van, aki szerint ilyenkor az orrunknak sem árt egy kis víz vagy sóoldat orrmosás formájában, azzal ugyanis ki tudjuk tisztítani, de ez az eljárás akár rosszul is elsülhet, ráadásul útközben vagy nyaraláskor nehezen kivitelezhető.

Több pihenés

„Amikor valaki megfázik, a szervezete keményebben dolgozik, ezért fáradtnak érezheti magát” – mondja dr. Kristamarie Collman, aki a Huffpostban összegezte a megfázás és az allergia közötti különbségeket. „A túlzásba vitt aktivitás rendkívüli módon kimerítheti a beteget, ilyenkor a legjobb pihenni.”

A sós vizes orrsprayk csökkenthetik a nyálkahártya gyulladásait
A sós vizes orrsprayk csökkenthetik a nyálkahártya gyulladásaitstefanamer / Getty Images Hungary

A nyári nátha tünetei ráadásul komolyan megnehezítik a pihentető alvást is, hiszen ilyenkor nem kapunk rendesen levegőt, főként fekvő helyzetben. Az orrdugulás és orrváladékozás ellen szerencsére könnyen tehetünk, immár rendelkezésre állnak függőséget nem eredményező, gyógyszermentes készítmények is, melyek képesek az orrnyálkahártya gyulladását csökkenteni. A sós vizes orrsprayk használata biztonságos megoldás a légutak akadálymentesítésére. Az apró, zsebben is könnyen elférő palackokban rejlő tengeri sós folyadék olyan ásványi anyagokat, többek között cinket és mangánt is tartalmaz, melynek köszönhetően nemcsak kimossa orrunkat, hanem a nyálkahártyát is képes helyreállítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pollenszezon? Sterimar Allergia orrspray!

A Sterimar Allergia gyermekek és felnőttek számára egyaránt ajánlott, 100%-ban természetes, mangánnal dúsított tengervizes orrspray.

-Eltávolítja az allergéneket.

-Megelőzi az allergiás tüneteket: tüsszögést, orrfolyást, viszketést.

-Hidratálja az orrnyálkahártyát és helyreállítja nedvességtartalmát.

Napi használata a pollenszezon kezdetétől javasolt, így megelőzheti az allergiás tüneteket.

Advertisement

hirdetés

Párásíts!

Hajlamosak vagyunk lakásunk hőmérsékletét klímaberendezésekkel alacsonyan tartani, ám ezek a berendezések szintén irritálhatják, kiszáríthatják a nyálkahártyát. Valószínűleg a magas páratartalom az, amire a legkevésbé vágyunk nyáron, mégis, megfázás esetén kifejezetten segít a tünetek enyhítésében a nedvesebb levegő.

Ha sokáig tart, fordulj orvoshoz!

Ha a panaszok két hétig is fennállnak, már nem érdemes a természetre bízni a gyógyulást. A nyári nátha tünetei optimális esetben maximum 7–10 napig tartanak. Hogyha ennyi idő alatt nem sikerül a fenti módszerekkel elmulasztani, az orvosok javaslata szerint itt az ideje annak, hogy kivizsgáltasd magad, nem áll-e komolyabb megbetegedés, netán allergia a háttérben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra