Ezért folyik az orrunk, ha lehűl az idő

GettyImages-478337118

Sokak számára ismerős, hogy hideg időben gyakrabban kell zsebkendőért kotorásznunk, mert folyton-folyvást folyik az orrunk. Ez azonban nem feltétlenül annak a jele, hogy betegség kerülget bennünket: cikkünkből kiderül, mi okozza a jelenséget.

A tüdő nem szereti a hideg és száraz levegőt, így erősen javallott, hogy az orrunkon keresztül lélegezzünk: az orr nemcsak beszívja, hanem 26-30 fokra fel is melegíti a levegőt, majd az orrnyálkahártyán található csillószőrök megtisztítják azt a különböző szennyeződésektől (portól, füsttől, pollenektől).

Így működik az orrunk

Orrunk nyálkahártyájának vérellátása igen gazdag, mégpedig azért, hogy minél magasabb legyen ott a hőmérséklet. Az orr hátsó részén a levegő páratartalma akár a 100%-ot is elérheti: így afféle nedves csapdaként megköti a levegőből érkező kórokozók és szennyeződések nagy részét azelőtt, hogy elérnék a tüdőt.

Ha hidegebbre fordul az idő, nem feltétlenül a betegség jele, ha folyni kezd az orrunk
Ha hidegebbre fordul az idő, nem feltétlenül a betegség jele, ha folyni kezd az orrunkOlga Rolenko / Getty Images Hungary

Csöpög, folyik... de miért?

Amikor beszívjuk a hideg levegőt, az orrnyálkahártyánk felmelegíti azt, és megnő a páratartalma is. A hideg, száraz levegő stimulálja az orrban lévő idegeket, amelyek üzenetet küldenek az agyba, agyunk pedig reagál erre az impulzusra: fokozza az orrba irányuló véráramlást, ezáltal a kitágult erek felmelegítik a rajtuk áthaladó levegőt. Orrunk pedig több váladékot termel, hogy biztosítsa a nedvességet a beáramló levegő párásításához.

Az immunrendszer is működésbe lép

A hideg, száraz levegő a fehérvérsejtek egy fajtáját, az úgynevezett „hízósejteket” is stimulálja az orrban. Ezek nagy szerepet játszanak az immunrendszer működésében: kórokozót észlelve riadóztatják a szervezet védelmi rendszerét, és váladéktermelésre ösztönzik orrunkat, hogy nedvesebbé tegyék a beszívott levegőt.

Ha a szervezetünk kicsit „túltolja” ezt a működést, a szükségesnél több váladék választódik ki, az orrunk pedig csöpögni kezd.

Ha arcunk elé télen sálat teszünk, némiképp javíthatunk a helyzeten, hiszen így a levegő még az előtt felmelegszik, mielőtt elérné az orrunkat. Nem érdemes orrcseppet vagy egyéb készítményt bevetni: néhány kéznél lévő zsebkendő éppen elegendő a probléma kezelésére.

Nem csak a hideg okozhatja

Az orrváladék folyamatosan termelődik, nem is kevés: mindenkinél napi egy-másfél liternyi, betegség esetén pedig még több. De a csípős ételek, az erős illatok, a dohányfüst és még sok minden más előidézheti az orrfolyást az arra érzékenyeknél – erről olvashatsz lenti cikkünkben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek