Ez az eszköz segít, hogy mindig friss legyen a leheleted, de csak ha helyesen használod

GettyImages-1164365046
Olvasási idő kb. 3 perc

Ha a fogmosás után nem akarjuk érezni a vöröshagyma, a fokhagyma vagy a sajt ízét a szánkban, van erre egy eszköz, aminek igen hasznos lehet a használata. A nyelvünkön számos baktérium tanyázik, némelyikük jótékony hatású, de a legtöbb károsan befolyásolja a szájhigiéniát.

Ha helyesen alkalmazzuk, a nyelvkaparó hatékony módja annak, hogy megszabaduljunk a kártékony, kellemetlen leheletet, fogszuvasodást és gyakran fogvesztést okozó baktériumoktól.

Elég csak kinyitni a szánkat

A test egyik legrugalmasabb izmaként a nyelvünknek számos feladata van. Segíti a beszédet, az evést, a nyelést, illetve ezzel érezzük az ízeket. Ha bármilyen okból kinyitjuk a szánkat, azonnal baktériumok lepik el a belsejét, és idővel megtapadva telepeket alkotnak a nyelvünk felületén. Mindannyiunk nyelvén vannak baktériumok, némelyikük hasznos, de a legtöbb közülük kártékony. Ezektől érdemes minél előbb megszabadulni. 

Az evés is hozzájárul ahhoz, hogy több baktérium is elszaporodjon a nyelvünkön
Az evés is hozzájárul ahhoz, hogy több baktérium is elszaporodjon a nyelvünkönmixetto / Getty Images Hungary

Mi az a nyelvkaparó?

A nyelvkaparó egy fémből vagy műanyagból készült eszköz, melyet a nyelv felületének megtisztítására használnak. Olyan, mint a fésű a hajnak, amely rendbe szedi a gubancokat.
A nyelvkaparó eltávolítja azt a fehér filmréteget, melyet a baktériumok, az élelmiszer-maradékok és az elhalt sejteket képeznek a nyelv ízlelőbimbói közt lévő rések közé szorulva. Itt tapadnak meg azok a kénes baktériumok is, amelyek rossz leheletet okoznak. 

A nyelvkaparás nemcsak ezt a kellemetlenséget orvosolja, hanem abban is segít, hogy jobban, intenzívebben érezzük az ételek és az italok ízét.

A nyelvkaparó segít a megfelelő szájhigiénia megteremtésében
A nyelvkaparó segít a megfelelő szájhigiénia megteremtésébenAndreyPopov / Getty Images Hungary

Nem helyettesíti a fogmosást

Több, orvosok által készített tanulmány is alátámasztja a nyelvkaparás használatát a nyelvbaktériumok eltávolítása és a rossz lehelet megszüntetése érdekében, ez azonban nem jelenti azt, hogy a fogmosást el kellene hanyagolnunk, hiszen a nyelvkaparásnak csupán átmeneti hatása van.

A nyelvkaparók hatékonyságát és előnyét akkor élvezhetjük igazán, ha továbbra is ragaszkodunk naponta legalább két alkalommal a fluoridos fogkrémmel történő minimum két percig tartó fogmosáshoz, a fogselyem használatához, és rendszeresen járunk fogorvoshoz.

Fogaink épségének megőrzése érdekében fontos, hogy rendszeresen fogorvoshoz is járjunk
Fogaink épségének megőrzése érdekében fontos, hogy rendszeresen fogorvoshoz is járjunkHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Ha este, lefekvés előtt lekaparjuk a nyelvünket, reggel pedig fogmosás és fogselymezés után szintén finoman átvakarjuk, biztos, hogy sokkal tisztábbnak érezzük majd a szánkat.

Így kell használni a nyelvkaparót

A nyelvkaparót úgy kell használni, mint egy borotvát. Az eszközzel elég a nyelvünkön háromszor-ötször finoman, enyhe nyomással felfelé és lefelé irányuló mozdulatot végezni, hogy eltávolítsuk a baktériumokat. A nyelvtisztítást érdemes a nyelvünk középen kezdeni, ahelyett, hogy teljesen hátranyúlnánk, mert így elkerülhetjük az önkéntelenül jelentkező öklendezést.

Elég naponta kétszer, finoman, néhány mozdulattal átsimítani a nyelvünket
Elég naponta kétszer, finoman, néhány mozdulattal átsimítani a nyelvünketAndreyPopov / Getty Images Hungary

Fontos, hogy a nyelvkaparót ne nyomjuk le túl erősen, különben apró vágásokat okozhatunk a nyelvünkön lévő ízlelőbimbókban, ami gyulladáshoz, irritációhoz vezethet, ha savas vagy fűszeres ételeket fogyasztunk.
Ha nem eldobható, egyszer használatos nyelvkaparónk van, akkor minden alkalom után alaposan le kell öblíteni szappannal és vízzel, vagy áztassuk néhány percig egy csésze hidrogén-peroxiddal kevert vízbe, hogy alaposan lefertőtlenítsük.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek