Így kerüld el a nyári bőrbetegségek 3 fő veszélyforrását

GettyImages-1151155827

A nyári melegben sokkal hamarabb rúgjuk le papucsunkat, és közlekedünk mezítlábasan, mint bármikor máskor, de ennek veszélyei is lehetnek. A nyári bőrbetegségek elkerülésének érdekében érdemes betartani néhány pofonegyszerű szabályt.

Nagyon kellemetlen, ha a strandolásnak maradandó emléke lesz valamilyen fertőzés következtében: márpedig évről évre sokan vannak olyanok, akiknek bőrgyógyászhoz kell rohanniuk egy kellemetlen panasz miatt. Orvostól kértünk tanácsot arra, hogyan kerülhetjük el ezt a helyzetet.

Ha nyár, akkor bőrbetegség?

A gombás megbetegedések mellett a vírusos szemölcsök lehetnek nem várt „ajándékai” a nyári időszaknak: dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyásza szerint nagyban hozzájárulhat ehhez az, ha nem viselünk papucsot.

„Gyakran mezítláb mászkálunk a közös zuhanyzókban, strandokon: ezeken a helyeken nemcsak a gombás fertőzést lehet elkapni, de a vírusos szemölcsöket is.

Ezek a vírusok különböző tárgyakon életképesek maradnak egy ideig – ha előttünk egy olyan ember sétált végig az adott felületen, akinek volt egy szemölcse, arról néhány vírusrészecske rákerül a csempére vagy akármilyen felületre, és ha a bőrünkön van egy kis mikrosérülés (ami egyébként állandóan keletkezik), azon ez a vírus be tud hatolni, és szemölcsöt tud kialakítani” – ismertette a Dívány olvasóival a vírusos szemölcsök terjedésének mikéntjét a bőrgyógyász.

A nyári bőrbetegségek egyik oka, hogy sokszor vagyunk mezítláb
A nyári bőrbetegségek egyik oka, hogy sokszor vagyunk mezítlábFluxFactory / Getty Images Hungary

Ő azt javasolja mindezek fényében, hogy bármilyen strandra, wellnessbe is megyünk, vegyük fel papucsunkat attól függetlenül, hogy mennyire tiszta a környezet, hiszen nemcsak az számít, hanem az is, hogy az intézményt velünk együtt használók bőrének egészsége milyen.

„Sajnos amikor a vízbe megyünk, akkor nem tudjuk ezt kiküszöbölni, de legalább akkor igyekezzünk kivédeni a fertőzést, amikor lehetséges” – tette hozzá dr. Kósa Péter.

Ezért se maradj vizes fürdőruhában

Nem csak a papucs hiánya gond: ha magunkon hagyjuk a nedves fürdőruhát, annak is lehet nem kívánt következménye.

„Ez nem olyan ritka dolog: irritatív kontakt bőrgyulladást tud okozni, ha a műszálas fürdőruha tartósan van rajtunk. 

Ahogyan a műszálas anyag a bőrhöz dörzsölődik, az irritációt vált ki, ami egy idő után vörössé válik, esetleg hámlik, súlyos esetben akár fel is hólyagosodhat, de mindenféleképpen viszketni fog.

Ezekben a műszálas fürdőruhákban nem jó hosszan tartózkodni: egy egynapos fürdőzésnél még ritkák az ilyen problémák, de egyhetes fürdőzésnél már nem. A vizes fürdőruhát érdemes mindig szárazra cserélni” – avatott be dr. Kósa Péter, aki szerint ha bőrgondokat tapasztalunk, ne a közismert gombaölő kenőcsért rohanjunk a patikába, hanem inkább szakembert keressünk fel, aki pontosan és biztosabban alakít majd ki diagnózist, így megoldva a problémát kísérletezés helyett.

Mindig cseréld szárazra a fürdőruhád is!
Mindig cseréld szárazra a fürdőruhád is!John Lamb / Getty Images Hungary

A szökőkutat csak nézd

A kánikulai napokon a városokban közlekedők számára nagyon vonzóvá válhatnak a szabadtéri szökőkutak is: mindenki látott már olyan embereket, akik akár csak átszaladtak ezeken egy kis felfrissülést keresve, de még gyakoribb az, hogy a szülők felhevült gyermekeiket játszani engedik be a szökőkutakba.

„A szökőkutak esetén szintén hasonló a probléma. Azokban azért klórozott víz van, ezt lehet általában érezni az illatukon: ezzel próbálják megelőzni, hogy megtelepedjenek bennük az algák, kórokozók, gombák.

De azért mégiscsak ott vannak a szabadban, tehát a fertőzés kockázata nem elhanyagolható,

ráadásul a szökőkutakban előfordulhatnak olyan vegyi anyagok is, amelyek károsak a bőrre – hiszen nem fürdésre lettek kitalálva” – vélekedik dr. Kósa Péter. Gyönyörködni tehát bátran lehet egy szökőkútban, de semmiképp ne gyalogoljunk bele.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra