Jobbak az esélyeik azoknak a betegeknek, akiket nő operál

GettyImages-493216417

Az lehet, hogy a nők lassabban műtenek, ám egy új tanulmány szerint hatékonyabban gyógyulnak és jobbak az életkilátásaik azoknak a betegeknek, akiket női sebészek operálnak.

Egy friss, több mint egymillió embert vizsgáló tanulmány szerint a női sebészek által kezelt betegeknél kisebb a valószínűsége annak, hogy a műtéti beavatkozást követő kilencven napon és egy éven belül kedvezőtlen kimenetelű kórképek alakulnak ki.

Különbségek a sebészek között

A kutatásba bevont 1 165 711 beteg közül 151 054-et női, 1 014 657-et pedig férfi sebészek kezeltek. Az eredmények alapján a nők által kezelt betegek hatékonyabban és jobb esélyekkel gyógyulnak, és kisebb a valószínűsége annak, hogy a későbbiekben életüket vesztik.

A kanadai Torontói Egyetem kutatói szerint ezek az eredmények alátámasztják az orvosok neme alapján a betegek eredményeiben mutatkozó különbségeket.

A tanulmány szerint a nők által kezelt betegek hamarabb gyógyulnak
A tanulmány szerint a nők által kezelt betegek hamarabb gyógyulnakrubberball / Getty Images Hungary

Jobbak, mint a férfiak

Egy másik, a JAMA Surgery című folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmány epeműtétek után értékelte a betegek eredményeit, és ugyancsak azt állapította meg, hogy a női sebészek ezen a területen is átlagosan jobban teljesítettek férfi kollégáiknál. A 150 509 svédországi sebész által operált 150 509 beteg bevonásával végzett vizsgálat eredményei szerint ugyanis a tervezett és a sürgősségi epeműtétek során a női sebészeknek lényegesen kevesebb műtéti szövődményük volt, mint férfi kollégáiknak.

Ráadásul a női sebészek lassabban is operáltak, az akut ellátásban ritkábban tértek át laparoszkóposból nyitott műtétre, és a betegeik is rövidebb ideig voltak kórházban. 

A tanulmány arra is rávilágított, hogy a női sebészek lassabban operáltak
A tanulmány arra is rávilágított, hogy a női sebészek lassabban operáltakShannon Fagan / Getty Images Hungary

Hasznos adatok

A folyóiratban megjelent kísérő vezércikkben Martin Almquist, a svéd Skane Egyetemi Kórház sebésze kifejtette: a különbségek a férfiak és a nők kockázatvállaláshoz való eltérő hozzáállásának tudhatók be.

Dr. Almquist szerint a bizonyítékok azt sugallják, hogy a női sebészek nagyobb valószínűséggel alkalmaznak betegközpontú döntéshozatalt, hajlandóbbak az együttműködésre, és gondosabban is választják ki a betegeket a műtéthez.

A tudósok a kutatás eredményeitől azt remélik, hogy a férfi és női sebészek közötti különbségek további értékelése a későbbiekben fényt deríthet a kedvezőtlen eredmények elkerülésének módjaira. A szakemberek ugyanakkor azt is elmondták, hogy a két kutatás eredményei fontos lépést jelentenek az egészségügyi ellátásban a sebészeti gyakorlat jobbá tételében.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra