Nagyobb az esélyed a túlélésre, ha ilyen orvoshoz kerülsz

Diósi Szilvia
GettyImages-2099564120

Egy tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akikkel női orvos foglalkozik, kisebb a halálozási kockázat, valamint alacsonyabb az esélye annak, hogy visszakerülnek az kórházba.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a női orvosok nagyobb valószínűséggel tartják be a klinikai irányelveket, alapos betegtörténetet készítenek, és jobban bevonják a betegeket a döntésekbe, mint a férfi orvosok. A témában a legutóbbi tanulmány arra jutott, hogy női orvosok esetén kisebb az esélye az elhalálozásnak és annak, hogy valaki visszakerüljön a kórházba, miután kiengedték.

Ebben jobbak a női orvosok a kutatás szerint

A nők és a férfiak rengeteg mindenben különböznek, nemcsak testileg, hanem a hozzáállásukat tekintve is. Egy új tanulmány arra jutott, hogy jobb kezekben vannak a betegek, ha női orvosok kezelik őket. Mindezt leginkább a női betegek – különösen a súlyos betegek – érzékelték. A kutatás kimutatta, hogy mind a férfiak, mind a nők esetében, akiket női orvosok kezeltek, általában alacsonyabb volt a halálozás kockázata és a 30 napos kórházi visszakerülési arány is. A tanulmány több mint 700 000, 65 éves vagy annál idősebb pácienst vizsgált, akiket 2016 és 2019 között kórházba szállítottak, és kizárólag kórházakban dolgozó orvosok kezeltek. A kutatók arra jutottak, hogy a női orvosok a férfi orvosoknál jobbak a kapcsolatteremtésben, ha női betegről van szó. Emellett ők a tünetek és a betegség értékelése során a női betegekkel szemben kevesebb nemi előítéletet mutattak, mint a férfi orvosok, ami miatt a súlyos betegségeket hamarabb észlelték.

Nem ez az első tanulmány, amely szerint az orvos neme hatással lehet a betegellátásra. 2021-ben egy másik kutatás arra jutott, hogy a női betegek rosszabb eredményeket értek el, amikor férfi orvosok kezelték őket, de ugyanez nem volt igaz a női orvosok által kezelt férfi betegekre. Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy a férfi orvosok alulbecsülték a stroke kockázatát a női betegeknél, míg a női orvosok jól teljesítettek a nőknél a stroke kockázatának felmérésében. Egy 2017-es kutatásban pedig arra jutottak, hogy a női orvosok nagyobb valószínűséggel tartják be a klinikai irányelveket és a bizonyítékokon alapuló gyakorlatot, mint az ellenkező nemű kollégáik.

Egy új tanulmány arra jutott, hogy jobb kezekben vannak a betegek, ha női orvosok kezelik őket
Egy új tanulmány arra jutott, hogy jobb kezekben vannak a betegek, ha női orvosok kezelik őketHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Miért mások a női és férfi orvosok?

A kutatások alapján több oka is van annak, hogy a női betegeket a férfi orvosok másképp kezelik, mint a női orvosok, beleértve a kommunikációt és a nemi előítéleteket a tünetek vagy egy betegség súlyosságának megítélésében. Egy másik tényező, hogy az orvosi képzés során hagyományosan a férfi betegek tüneteivel foglalkoznak, így különösen a férfi orvosok korlátozottan értik a női jellemzőket.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a női betegek esetében nagyobb valószínűséggel utasítják el az aggodalmaikat, nagyobb eséllyel becsülik alá a fájdalmaikat, és a szívtüneteket nem veszik olyan komolyan, mint férfi társaiknál. Átlagosan a női orvosok kevésbé valószínű, hogy elutasítják a női betegek tüneteit, és alaposabb kivizsgálást biztosítanak. Ezenfelül nagyobb valószínűséggel kérdeznek rá a beteg szociális körülményeire, ami szintén hatással lehet az egészségére, illetve konzultálnak szakemberekkel a páciensük ellátásával kapcsolatban.

A női betegek szívesebben beszélnek nőnemű orvossal?

A szakértők szerint egyes nőnemű betegek jobban érzik magukat, ha személyes egészségügyi információkat női orvosokkal osztanak meg, illetve ők érintik meg őket a privát testrészek vizsgálata közben (például urológiai, nőgyógyászati és emlőproblémák esetén). Valamint a női orvosok empatikusabbak, amikor beszélnek a páciensükkel.

Kevesebb az előítélet a női orvosokban a női betegek iránt
Kevesebb az előítélet a női orvosokban a női betegek irántBakiBG / Getty Images Hungary

A nők keressenek női orvost?

Manapság egyre több nő keres inkább nőnemű orvost, mert jobban érzi magát ellátás közben. A lényeges az lenne, hogy mindenki figyelmes orvost keressen magának, valójában a nemnek nem kellene ezt meghatároznia. Sajnos azonban még manapság is rengeteg az előítélet és nemi sztereotípia, ami késedelmet vagy hiányos ellátást eredményezhet, ami végső soron a betegség rosszabb kimeneteléhez vezethet.

Magyarországon népbetegség a magas vérnyomás, azonban kevésbé ismert, hogy az alacsony vérnyomás is bajt okozhat. A következő cikkünkben összeszedtünk 5 jelet, amiből tudod, hogy mentőt kell hívnod a túl alacsony vérnyomás miatt. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek