Ezért sminkelnek annyit a magyar nők: a válasz elszomorító

GettyImages-913282388
Olvasási idő kb. 7 perc

Néha az utcán körbenézve is úgy érezhetjük, mintha magazinoldalakat pergetnénk: a nők arcát olyan sok sminktermék fedi – amennyiben élnek ilyesmivel –, mintha legalábbis divatbemutatóra készülnének.

Bár közvélemény-kutatás a témában nem áll rendelkezésre, a szakember válasza megerősít minket abban, hogy a magyar nők ténylegesen hajlamosak arra, hogy túlzásba essenek, amikor reggel kezükbe veszik az alapozós tégelyt és a sminkecsetet. Sajnos a dolog hátterében az önelfogadás hiánya áll: nem merjük elfogadni az öregedést, ezért inkább kenjük, kenjük magunkra az újabb és újabb rétegeket.

Ezt akarják elfedni a nők sok sminkkel

Szakonyi Eszter kozmetikusmester, a Vintage Beauty alapítója szerint be kellene látnunk azt, hogy bármit is teszünk, legfeljebb tíz évvel tudunk fiatalabbnak tűnni valós korunknál: ezt ugyanakkor nem mindenki képes elfogadni.

„Negyvenéves kor alatt rendkívül gyakori a hibák masszív palástolása. Talán ez az a korosztály, amely túl sokat találkozott már az online világ túlkorrigált arcaival, ezért kevésbé megbocsátó a saját jellegzetességeivel szemben. A túlzott kendőzés azonban csak újabb bőrproblémák melegágya, hiszen

a sminkszerek jelentősen akadályozzák a bőrlégzést, a bennük lévő poranyag eltömíti a pórusokat, a segédanyagok és festékanyagok pedig egyszerű toxikus terhelést jelentenek a bőr számára.

Ezen idegen anyagok a verejtékkel, faggyúval és sejttörmelékkel keveredve remek táptalajt képeznek a mikroorganizmusok szaporodásához, amelyek könnyen vezethetnek el gyulladások kialakulásához” – mutat rá a kozmetikusmester arra, hogyan lehetünk saját magunk ellenségei, amikor lelkünk helyett a sminkkészletünkben keressük a megoldást az idő múlására.

Szakonyi Eszter szerint a túl sok smink az önelfogadás hiányát is jelezheti a nőknél
Szakonyi Eszter szerint a túl sok smink az önelfogadás hiányát is jelezheti a nőknélBodnár Zsófi

Szakonyi Eszter szerint a legkevésbé kedvelt jellegzetességek a nők arcán a mimikai ráncok, a pigmentfoltok, valamint a bőr egyenetlenségei. Ezeket mindenáron szeretnénk elrejteni: pedig épp ezek azok, amelyeket a sors és a mindennapok vésnek bőrünkre.

„Gyakorlatilag a lélek és az arc története, előélete az, amit nem szívesen mutatunk meg. Talán gyengébbnek, sebezhetőbbnek, kevesebbnek érezzük magunkat miattuk” – szembesít minket a valósággal.

Arcod a tükre annak, hogyan bánsz magaddal

Ahogyan az Eszter fenti szavaiból is kitetszik, minden jellegzetes érzelem nyomot hagy az arcon, ahogyan az is, ahogyan élünk, táplálkozunk, ahogyan békében vagy háborúban élünk önmagunkkal és a környezettel.

„Nyomot hagy mindaz, ahogyan bánunk az arcunkkal, törlesztünk rajta vagy épp szeretjük és értjük az igényeit. Ezen túlmenően pedig a szervezet összes hormonális folyamata, bélrendszeri elváltozása, idegrendszeri folyamata is hagy valamilyen emléket az arcon, ahogyan az is, hogy épp melyik oldalon alszunk, jellemzően milyen pózban, vagy éppen mennyit” – sorolja a kozmetikus.

Az tehát, ahogyan a testedben és testeddel élsz, arcodon előbb vagy utóbb biztosan megjelenik, akár elfogadod, akár nem.

Ugye nem feletetted még el, hogy Eszter tíz évről beszél? Ennyit tudsz belőle elrejteni, ha szerencsés és ügyes vagy.

Az arc pszichológusa, a kozmetikus

Azt is megkérdeztük a kozmetikustól, ebből az aspektusból szemlélve lehet-e lelki kezelésnek is nevezni azt, amikor munka után végre beleereszkedhetsz a székébe.

„A kozmetikus munkája emberen végzett szolgáltatás ember által. Innentől a lelki aspektusok főszerepet kapnak, és már ott elindul az egymásra hatás, amikor a vendég bejelentkezik.

A pácienseket hallgatva viszonylag gyorsan kiderül, hogy hogyan gondolnak magukra, és az miből eredeztethető. Az, hogy mit tesznek az arcukkal, mivel ápolják, milyen minták szerint élnek, mennyire fontosak a saját preferencialistájukon saját maguknak, sok mindent meghatároz.

Az, hogy egyáltalán eljönnek, jelzi, hogy szándékukban áll a meglévő állapoton javítani, saját maguknak így vagy úgy: adni” – vélekedik Eszter, aki szerint a különböző személyiségekhez különbözőképpen lehet közel kerülni, de a cél mindig ugyanaz: az bőr és a lélek táplálása, megerősítése. Az előbbi szakmai hozzáértés dolga, de utóbbihoz kell egy nagy adag humanizmus, empátia és humor, amelyek nélkül ez a szakma hosszú távon nem folytatható.

Arcunk mellett lelkünket is ápolhatja egy ilyen alkalom
Arcunk mellett lelkünket is ápolhatja egy ilyen alkalomBlasius Erlinger / Getty Images Hungary

A nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező szakember egy érdekes kulturális különbségre is felhívta a figyelmünket.

„Érdekes különbség a magyar és a nyugat-európai páciensek között, hogy a magyarok sokszor szabadkoznak.

Pusztán funkcionális okokra hivatkozva jönnek el. »Tisztítsd ki a bőrömet, és már itt sem vagyok.« – mondják. Míg a nyugat-európai bevallottan a »well-being«-ért, a pihenésért és a jó érzésért jön el. Számukra szinte mindegy, hogy ebben van-e tisztítás, vagy sem. Örömöt, jót akarnak megélni, és ezt vállalják is. Megengedik maguknak az énidő és az önszeretet luxusát” – mondja.

Ne dőlj be a sok szuper ígéretnek!

Azért a fentiek figyelembevételével sokan szeretnénk azt a tíz évet lehetőség szerint lefaragni: könnyű abba a csapdába esni, hogy ilyenkor egyre több termékből álló rutint alakítunk ki magunknak, de ilyenkor nő a bőrünkkel érintkező segédanyagok száma is.

„A bőr működése rendkívül összetett, miközben a külső feltételrendszer nagyjából néhány szóban összefoglalható: tisztítsd, koptasd mértékkel, hidratáld és óvd. Sok esetben rosszkor és rosszul használunk egyes termékeket, a drogériák kínálata végtelen, a hétköznapi ember kémia- és biológiaismeretei pedig csekélyek a piac megszűréséhez. Talán elég, ha megjegyzünk egy fő szabályt: tavasztól télig hidratálunk és óvunk, téltől tavaszig pedig ezt kiegészítjük regenerálással és koptatással. Ne menjünk bele kockázatos hámlasztásokba, koptatásokba, vérzéssel járó beavatkozásokba tavasztól télig. Hagyjuk azt a téltől tavaszig terjedő időszakra! Hosszú távon meghálálja a bőr ennek az egyszerű igazságnak a megfogadását, és egy halom kockázati faktort elkerülhetünk” – ad ötletet a hatékony és kímélő arcápoláshoz a kozmetikus, akitől megkérdeztük azt is, hogyan válasszunk hát termékeket magunknak az óriási kínálatból? Eszter szerint a következő út vezet célra:

  • Vizsgáljuk meg bőrünket reggel. „Faggyús? Érdes? Húzódik? Ráncos? Ödémás? Láthatóak rajta hajszálerek? Tágultak a pórusok? Könnyen pirosodik? Ezek azok a sajátosságok, amelyek alapján meghatározható, hogy mi is a cél” – mondja. Az akut bőrállapotnak megfelelően válasszunk készítményt.
  • Amivel soha nem foghatunk mellé, azok a hidratáló, vízmegkötő, nyugtató, hámerősítő anyagokban gazdag termékek (hialuronsav, kollagén, körömvirágolaj, feketekömény-olaj, béta-glükán, urea, szkvalán, tökmagolaj stb.).
  • Ha túl zsíros a választott termék, használjuk nedves bőrön, ha nem érezzük elég dúsnak, akkor tiszta, hidegen sajtolt növényi olajat cseppentsünk hozzá.
  • Ha nem boldogulunk egyedül, ne influenszerekre hagyatkozzunk, hanem keressünk szakembert, hogy ne újabb bőrgondot állítsunk elő a nem megfelelő ápolással.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek