Hatféle antibiotikumnak is ellenáll a szuperfertőző nemi betegség: ezek a jelei

GettyImages-1144339490

A világjárvány idején megnövekedett szexuális aktivitás, valamint a rutinszerű egészségügyi szűréseken részt vevő emberek számának csökkenése felgyorsította a szexuális úton terjedő fertőzések terjedését világszerte. Egy szuperfertőző nemi betegség is megjelent az Egyesült Államokban: antibiotikumoknak ellenálló gonorrhoeatörzseket azonosítottak.

Az antibiotikumoknak ellenálló fertőzések évente mintegy 700 ezer ember halálát okozzák világszerte. Ez a szám 2050-re várhatóan évi 10 millióra emelkedik, ha nem tesznek lépéseket a rezisztens organizmusok terjedésének megállítására. A szakértők szerint soha nem az volt a kérdés, hogy ez a rendkívül ellenálló gonorrhoeatörzs felbukkan-e az Egyesült Államokban, hanem az, hogy mikor. 

Idén év elején a massachusettsi egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy 

azonosítottak egy „aggasztó gonorrhoeatörzset” két, egymástól független fertőzött személy esetében.

Szuperellenálló betegségek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a „szupergonorrhoea” kifejezés a gonorrhoea azon törzseire utal, amelyek „magas szintű ellenálló képességgel” rendelkeznek a jelenlegi antibiotikumos kezelésekkel szemben. A WHO tisztviselői szerint ezek a rezisztens törzsek többek között az N. gonorrhoeae baktérium genetikai mutációinak, illetve az antibiotikumok túlzott használatának (vagy a kezelés során alkalmazott antibiotikumok rossz minőségének) köszönhetően alakulhatnak ki és terjedhetnek.

A WHO harminc, szexuális úton terjedő kórokozót tart számon, naponta pedig egymillióan fertőződnek meg valamilyen nemi betegséggel világszerte
A WHO harminc, szexuális úton terjedő kórokozót tart számon, naponta pedig egymillióan fertőződnek meg valamilyen nemi betegséggel világszertejarun011 / Getty Images Hungary

Mind a WHO, mind az amerikai betegség-ellenőrzési és -megelőzési központja (CDC) megjegyezte továbbá, hogy a gonorrhoea általában véve az évek során egyre jobban kijátssza a kezeléseket.

A kezeletlen gonorrhoea – akár „szuperbaktérium”, akár nem – hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat a WHO és a CDC adatai szerint: többek közt meddőséget, krónikus fájdalmat, méhen kívüli terhességet, vetélést és akár az anya halálát is okozhatja.

A gonorrhoea ezen újfajta törzsével korábban már találkoztak az ázsiai-csendes-óceáni országokban és az Egyesült Királyságban, de az Egyesült Államokban újdonságnak számít. 

Valójában semmi szuper nincs ebben a nemi betegségben

A Massachusettsből származó jelentések aggodalomra adnak okot, felvetődik a kérdés, hogy vajon eljön az idő, amikor már nincs hatékony kezelés erre a csúnya és potenciálisan halálos fertőzésre?

Bár a baktérium mindkét esetben rezisztencia jeleit mutatta, vagy csökkent reakciót mutatott az állami és szövetségi felügyeleti programok által a rezisztencia szempontjából nyomon követett 7 antibiotikum közül 6-ra, szerencsére mindkét beteget sikeresen meg tudták gyógyítani. A ceftriaxon nevű antibiotikum már évek óta az egyik legfontosabb gyógyszer a fegyverarzenálunkban a legkülönbözőbb súlyos bakteriális fertőzések, többek között agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, lágyrészfertőzések és húgyúti fertőzések kezelésében. 

Milyen betegség a gonorrhoea?

A gonorrhoea, más néven kankó vagy tripper, hihetetlenül gyakori fertőzés, a szexuális úton terjedő fertőzések között a második a chlamydia után, és az élet minden területéről érinti az embereket. Még a gyerekeket sem kíméli. Az újszülöttek akkor kapják el a fertőzést, amikor hüvelyi szülés során fertőzött folyadékon keresztül jutnak át, és látást veszélyeztető szemfertőzés, ízületi gyulladás, agyhártyagyulladás, sőt, szepszis is kialakulhat náluk.

A legtöbb gonorrhoeafertőzés enyhe vagy akár tünetmentes. Ha tüneteket okoz, a legtöbb férfinál és nőnél a húgyutak gyulladása jelentkezik.

Egyes esetekben a baktériumok az egész testben elterjedhetnek, különösen az ízületek és a bőr gyulladását okozva. Ez a szisztémás megbetegedés akár halálos kimenetelű is lehet.

Miben különbözik a szupergonorrhoea a standard gonorrhoeától?

Bár a gonorrhoea és a szupergonorrhoea tünetei megegyeznek, a különbség elsősorban abban áll, hogy a szupergonorrhoea tünetei nem szűnnek meg a tipikus kezelést követően.

A gonorrhoea tünetei legtöbbször már a kezelést követő hét napon belül megszűnnek.

Ezek a tünetek a következők lehetnek:

 • Fájdalom vizelés közben.
 • Kismedencei vagy hasi fájdalom.
 • Végbélviszketés, vérzés vagy folyás.
 • Fájdalom a székletürítés során.
 • Szemfájdalom és folyás.
 • Torokfájás.
 • Duzzadt mirigyek a nyakon.
 • Merev és fájdalmas ízületek.
 • Láz.
 • Kiütés.
 • Bőrfekélyek.
 • Köztes vérzés két menstruáció között.
 • Hüvelyi folyás.

Ha a gonorrhoea kezeletlenül marad, férfiaknál prosztata- és hereproblémákhoz vezethet. Nőknél kismedencei gyulladáshoz vezethet, ami problémákat okozhat a termékenységgel, és meddőséget is okozhat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra